Türkiye’de Basın ve İfade Özgürlüğü – 200
Mehmet Gündem dördüncü duruşmada da tahliye edilmedi; Gün Matbaacılık davasında 7 sanığa ceza verildi; Sözcü davası Nisan ayına ertelendi
16.03.2019
Sözcü gazetesinin yönetici ve çalışanlarının terör suçlamalarıyla yargılandıkları davanın görülmesine 15 Mart günü İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.
Gazetenin yazarları Emin Çölaşan ve Necati Doğru ile Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz, internet sitesi yayın yönetmeni Mustafa Çetin ve haber koordinatörü Yücel Arı hakkında “FETÖ silahlı terör örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek yardım etmek” suçlamasıyla açılan dava dosyası, Ocak ayında gazetenin eski imtiyaz sahibi Burak Akbay, İzmir muhabiri Gökmen Ulu, İnternet Sorumlu Müdürü Mediha Olgun ve Mali İşler Müdürü Yonca Yücekaleli’nin “örgüt propagandası,” “örgüte yardım” ve “silahlı terör örgütünü yönetme” suçlamalarıyla yargılandıkları dava ile birleştirilmiş, esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için her iki dosyanın da Cumhuriyet Savcısına gönderilmesine karar verilmişti.
Birleştirme kararının ardından görülen ilk duruşmada sanıklardan Metin Yılmaz, Mustafa Çetin, Necati Doğru, Yücel Arı, Gökmen Ulu, Mediha Olgun ve Yonca Yücekaleli ile avukatları hazır bulunurken, Emin Çölaşan duruşmaya Ankara’dan SEGBİS bağlantısıyla katıldı.
P24 tarafından izlenen duruşmada savcı, dosya kapsamının geniş olması nedeniyle esas hakkındaki mütalaa için mahkemeden süre talep etti.
Sonrasında yargılanan gazeteciler sırayla söz alarak bu aşamada herhangi bir beyanda bulunmayacaklarını ifade ettiler. Mediha Olgun ise beraatini talep etti.
Savunma avukatları ise mahkemeden yeniden bilirkişi incelemesi yapılmasını talep etti. Avukatlar, dosyadaki eksiklikler giderilmeden mütalaanın açıklanmasının savunma hakkının ve adîl yargılanma hakkının ihlâli olacağını ifade etti.
Burak Akbay’ın avukatı Ceren Yakışır ise, Akbay hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasını talep etti.
Duruşma savcısı, avukatların soruşturmanın genişletilmesi ve Akbay hakkındaki yakalama kararının kaldırılması yönündeki tüm taleplerin reddini istedi.
Duruşmaya verilen kısa aranın ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, avukatların yeni bilirkişi raporu talepleri ile soruşturmanın genişletilmesi yönündeki taleplerini reddetti. Burak Akbay hakkındaki yakalama kararının kaldırılması ve sanıkların duruşmalardan vareste tutulmaları taleplerini de reddeden mahkeme, savcının mütalaa için süre talebini kabul ederek davayı 18 Nisan’a erteledi.
Mehmet Gündem dördüncü duruşmada da tahliye edilmedi
Gazeteci ve Milliyet eski köşe yazarı Mehmet Gündem’in “örgüt üyeliği” suçlamasıyla tutuklu olarak yargılandığı davanın dördüncü duruşması 14 Mart günü İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
P24 tarafından izlenen duruşmada tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden getirilen Gündem ile avukatları hazır bulundu.
Savunması için söz alan Gündem, hakkındaki suçlamaları reddederek tahliyesini talep etti. Gündem’in ardından söz alan avukatları da müvekkillerinin 17 aydır tutuklu bulunduğunu, uzun tutukluluk süresinin infaza dönüştüğünü belirterek Gündem’in tahliyesini talep ettiler.
Duruşma savcısı ise Gündem’in tutukluluk hâlinin devamını talep etti.
Avukat beyanlarının ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Mehmet Gündem’in tutukluluk hâlinin devamına karar vererek davayı 8 Mayıs 2019 tarihine erteledi.
Dokuz akademisyene daha hapis cezası verildi
Barış İçin Akademisyenlerin 2016 yılındaki bildirisini imzaladıkları için “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılanan akademisyenlerin davalarında bu hafta da mahkûmiyet kararları çıktı.
14 Mart günü görülen duruşmalarda, İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi Çare Olgun Çalışkan’ın Terörle Mücadele Kanunu (TMK) Madde 7/2 kapsamındaki “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla 2 yıl 3 ay hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Cezada indirim ve erteleme uygulanmadı. Aynı gün İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi ise akademisyen Ferdan Ergut’un ilk duruşmasında hükmünü açıkladı. Ergut’un “propaganda” suçlamasıyla 1 yıl 3 ay hapisle cezalandırılmasına karar verildi. Hükmün açıklanması geri bırakıldı.
13 Mart günü ise İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, Feryal Delfin Saygılıgil’e 1 yıl 6 ay hapis cezası verdi ve hükmün açıklanması geri bırakıldı. Aynı gün 26. ve 32. ağır ceza mahkemeleri de iki akademisyeni “propaganda” suçundan 15’er ay hapis cezasına çarptırdı. Her iki kararda da hükmün açıklanması geri bırakıldı.
12 Mart günü Aslı Takanay, Ayfer Bartu Candan, Tansel Korkmaz’a 15’er ay, Osman Erden’e ise 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Takanay'ın cezası 2 yıl denetimle ertelenirken, diğer kararlarda hükmün açıklanması geri bırakıldı.
AİHM Özgür Gündem davasında Türkiye'yi mahkûm etti
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2016 yılında kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile ilgili başvuruda Türkiye’nin ifade özgürlüğünü ihlâl ettiğine hükmederek Türkiye’yi tazminata mahkûm etti.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 10. Maddesinin ihlâl edildiğine oybirliği ile karar veren mahkeme, Türkiye’nin gazetenin o dönemdeki imtiyaz sahibi Ali Gürbüz’e 3.500 euro tutarında tazminat ödemesine karar verdi.
AİHM kararında, gazeteye yönelik ceza kesme, toplatma, sansür uygulama ve soruşturmaların, “yazıların içeriğine bakılmaksızın sistematik bir şekilde başlatıldığı” ifadesi yer aldı.
Gün Matbaacılık davasında 7 sanığa ceza verildi
Mahkeme kararıyla Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna (TMSF) devredilen Gün Matbaacılık’ın sahibi Kasım Zengin’in de aralarında bulunduğu 21 kişinin yargılandığı davada karar açıklandı.
Davanın 11 Mart günü görülen beşinci duruşmasının sonunda hükmünü açıklayan İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu yargılanan 5 kişiye “örgüt üyeliği” suçlamasıyla ceza vererek tahliye edilmelerine karar verdi.
Önceki duruşmalarda tahliye edilmiş olan sanıklardan ikisi hakkında ise “örgüte yardım” suçlamasıyla 3 yıl 9 ay ceza verilmesine karar veren mahkeme, geri kalan sanıkların haklarındaki suçlamalardan beraatine hükmetti.
Matbaa sahibi Kasım Zengin ile çalışanlar Erdoğan Zamur, İrfan Karaca, Mahmut Abay ve İhsan Sinmiş, “örgüte üye olmak” suçundan ayrı ayrı 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılarak tahliye edildi. Tutuksuz yargılanan Musa Kaya ve Mehmet Emin Sümeli’ye ise “örgüte yardım ve yataklık” suçundan ayrı ayrı 3 yıl 9 ay hapis cezası verildi.
Kemal Özer’in davası 27 Mart’a ertelendi
Evrensel gazetesi Tunceli muhabiri Kemal Özer’in “terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla yargılandığı davanın altıncı duruşması 11 Mart günü Tunceli 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Avukatı Fatma Kalsen, Özer’e uygulanan adlî kontrol uygulamasının kaldırılmasını talep etti. Heyet bu talebi reddederek davanın karar duruşmasının 27 Mart tarihinde görülmesine hükmetti.
Özer dava kapsamında 4 Eylül 2017’de tutuklanmış ve 16 ay cezaevinde kalmıştı.
Cezaevindeki gazeteciler ve medya çalışanları listesi
15 Mart 2019 tarihi itibarıyla Türkiye’de en az 145 gazeteci ve medya çalışanı tutuklu veya hükümlü olarak cezaevinde bulunuyor.
Ayrıntılı listeye bu bağlantıdan ulaşılabilir.
1 Abdulkadir Turay, DİHA muhabiri
2 Abdullah Dirican, Zaman gazetesi yurt haberleri editörü
3 Abdullah Kaya, DİHA muhabiri
4 Abdullah Kılıç, Habertürk
5 Abdullah Özyurt, Zaman gazetesi muhabiri
6 Abdulvahap İş, serbest gazeteci
7 Ahmet Altan
8 Ahmet Feyzullah Özyurt
9 Ahmet Memiş, gazeteci, Haberdar internet sitesi
10 Ahmet Metin Sekizkardeş, Zaman gazetesi
11 Ahmet Yavaş, TRT (Erzurum)
12 Ali Ahmet Böken, TRT Haber koordinatörü
13 Ali Akkuş, eski Zaman gazetesi yayınlar editörü
14 Ali Aşikar, Azadiya Welat
15 Ali Babür Boysal, Zaman gazetesi tasarımcı
16 Ali Ünal, Zaman köşe yazarı
17 Ali Yüce, TRT Radyosu yayın şefi
18 Arafat Dayan, Demokratik Ulus eski yazı işleri müdürü
19 Aslı Ceren Aslan, Özgür Gelecek yazı işleri müdürü
20 Ayşe Düzkan
21 Ayşe Nazlı Ilıcak, Yarına Bakış gazetesi yazarı
22 Ayşenur Parıldak, Haberdar ve Zaman
23 Aytekin Gezici, gazeteci-yazar
24 Aziz İstegün, Diyarbakır Zaman bölge temsilcisi
25 Bayram Kaya, Zaman muhabiri
26 Beytullah Özdemir, Zaman gazetesi Düzce temsilcisi
27 Burçin Dokgöz, Çorum eski Zaman ve Cihan muhabiri
28 Cemal Azmi Kalyoncu, Gazeteci ve Yazarlar Vakfı
29 Ceren Taşkın, Hatay Ses gazetesi
30 Cuma Ulus, Millet Gazetesi yayın koordinatörü
31 Cüneyt Seza Özkan, Samanyolu TV haber yönetmeni
32 Çetin Kurşun, Azadiya Welat
33 Doğan Baran, Odak dergisi sahibi, yazı işleri müdürü
34 Emin Demir, serbest gazeteci
35 Emre Soncan, eski Zaman savunma muhabiri
36 Ercan Gün, Fox TV haber editörü
37 Erdal Süsem, Eylül dergisi editörü
38 Erdal Şen, eski Meydan gazetesi yazı işleri müdürü
39 Eren Erdem, Karşı gazetesi eski genel yayın yönetmeni
40 Erol Yüksel, TRT Haber Dairesi başkan yardımcısı
41 Erol Zavar, Odak dergisi sahibi ve yazı işleri müdürü
42 Fahri Öztoprak, Cihan/Zaman Samsun muhabiri
43 Faruk Akkan, Cihan Haber Ajansı
44 Ferhat Çiftçi, Azadiya Welat gazetesi Gaziantep temsilcisi
45 Ferhat Parlak, Silvan Mücadele gazetesi sahibi
46 Fevzi Yazıcı, Zaman eski tasarım direktörü
47 Gökçe Fırat Çulhaoğlu, Türksolu gazetesi yazarı
48 Gurbet Çakar, Hevi Kadın dergisi
49 Gültekin Avcı
50 Habip Güler, Eski Zaman muhabiri
51 Hakan Aksel, TRT yapımcı-yönetmen
52 Hakan Ergün, Azadiya Welat ve Özgür Gündem dağıtımcısı
53 Hakan Taşdelen
54 Halil İbrahim Mert, TRT (Erzurum)
55 Hamit Dilbahar, Azadiya Welat gazetesi yazarı
56 Hamza Günerigök, TRT spikeri
57 Hanım Büşra Erdal, eski Zaman muhabiri ve köşe yazarı
58 Harun Çümen, Zaman gazetesi eski yazı işleri müd.
59 Hasan Bozkurt, Bugün gazetesi muhabir
60 Hasan Duman, Özgürlükçü Demokrasi dağıtımcı
61 Hasan Hüseyin Örs, TRT eski yapım-yayın görevlisi
62 Hasan Taşar, TRT eski Ankara muhabir
63 Hatice Duman, Atılım gazetesi sahibi ve yazı işleri müdürü
64 Haydar Ergül, Demokratik Modernite dergisi editörü
65 Hicran Ürün, Özgürlükçü Demokrasi editörü
66 Hidayet Karaca, Samanyolu Yayın Grubu başkanı
67 Hüseyin Aydın, Cihan muhabiri
68 İbrahim Halil Öztürkeri, TRT eski yapım-yayın görevlisi
69 İdris Okur, Cihan Haber Ajansı Çorum muhabiri
70 İdris Sayılgan, DİHA
71 İdris Yılmaz
72 İhsan Yaşar, Özgürlükçü Demokrasi imtiyaz sahibi
73 İshak Yasul, Özgürlükçü Demokrasi sorumlu yazı işleri müdürü
74 İsmail Çoban, Azadiya Welat eski yazı işleri müdürü
75 İsmail Ersan, AA Yalova temsilcisi
76 İsmail Evren, Nokta dergisi haber müdürü
77 Kamuran Sunbat, DİHA eski Çukurova muhabiri
78 Kazım Canlan, Cihan haber ajansı eski Ankara haber müdürü
79 Kemal Sancılı, Özgür Gündem imtiyaz sahibi
80 Kenan Karavil, Radyo Dünya genel yayın yönetmeni
81 Kibriye Evren, JinNews muhabiri
82 Mehmet Ali Ay, muhabir, Vahdet ve Bugün gazeteleri
83 Mehmet Ali Çelebi, Özgürlükçü Demokrasi editörü
84 Mehmet Baransu, Taraf gazetesi yazarı
85 Mehmet Güleş, DİHA
86 Mehmet Gündem, Milliyet gazetesi eski yazarı
87 Mehmet Kuru, Zaman Eskişehir muhabiri
88 Mehmet Sıddık Damar
89 Meltem Oktay, DİHA
90 Metin Arslan, Bugün gazetesi muhabir
91 Mikail Barut, Özgür Halk Dergisi eski editörü
92 Miktat Algül, Mezitli FM genel yayın koordinatörü
93 Muhammed Sait Kuloğlu, Subuhaber.com imtiyaz sahibi
94 Muhsin Pilgir, Zaman ve Cihan haber ajansı muhabiri
95 Murat Çapan, Nokta sorumlu yazı işleri müdürü
96 Murat Dağdeviren, Demokrat Gebze gazetesi sahibi
97 Mustafa Erkan Acar, Bugün gazetesi haber müdürü
98 Mustafa Gök, Ekmek ve Adalet dergisi Ankara temsilcisi
99 Mustafa Gökkılıç, eski Radikal ve Habertürk TV muhabiri
100 Mustafa Göktaş, Özgür Gündem Şanlıurfa muhabiri
101 Mustafa Ünal, gazeteci, Zaman
102 Mutlu Çölgeçen, Millet gazetesi yazı işleri koordinatörü
103 Mutlu Özay, Cihan haber ajansı muhabiri
104 Mümtazer Türköne, Zaman köşe yazarı
105 Nadir Yücel, Çorum Yıldız genel yayın yönetmeni
106 Nedim Türfent, DİHA
107 Nizamettin İzgi, Batman gazetesi sahibi
108 Nuh Gönültaş
109 Nuri Durna, TRT
110 Nuri Yeşil, Azadiya Welat gazetesi Dersim temsilcisi
111 Nurullah Kaya, Gaziantep Zaman bölge temsilcisi
112 Oğuz Usluer, Habertürk eski yayın koordinatörü
113 Osman Yakut, Zaman Antalya
114 Ömer Oruç, eski Cihan muhabiri
115 Özcan Keser, TRT İstanbul istihbarat şefi
116 Özden Kınık, TRT
117 Pınar Gayıp, ETHA muhabiri
118 Reyhan Hacıoğlu, Özgürlükçü Demokrasi editörü
119 Sadık Demir, Radyo Karacadağ
120 Sait Gürkan Tuzlu, Cihan haber ajansı muhabiri
121 Salih Turan
122 Sami Tunca, Mücadele Birliği dergisi yazı işleri müdürü
123 Semiha Mete, Özgürlükçü Demokrasi dağıtımcı
124 Semiha Şahin, ETHA editörü
125 Serhat Şeftali, Zaman gazetesi eski Akdeniz bölge temsilcisi
126 Serkan Aydemir, Bitlis Aktüel gazetesi muhabiri
127 Sertan Önal, Halkın Günlüğü muhabir
128 Seyid Kılıç, TRT Haber
129 Seyithan Akyüz, Azadiya Welat gazetesi Adana temsilcisi
130 Şahabettin Demir, DİHA muhabiri
131 Şeref Yılmaz, Irmak TV
132 Turgut Usul, TRT muhabiri
133 Ufuk Şanlı, eski Vatan yazarı
134 Uğur Akgül, DİHA muhabiri
135 Uğur Yılmaz, Bitlis Belediyesi basın birimi eski çalışanı
136 Ünal Tanık, Rota Haber genel yayın yönetmeni
137 Vahit Yazgan, İzmir Zaman bölge temsilcisi
138 Veli Büyükşahin, TV 10 yöneticisi
139 Veli Haydar Güleç, TV 10 yöneticisi
140 Yakup Çetin, eski Zaman muhabiri
141 Yakup Şimşek, Zaman marka pazarlama müdürü
142 Yalçın Güler, TRT (Erzurum)
143 Yetkin Yıldız, Aktif Haber sitesi yayın yönetmeni
144 Yılmaz Kahraman, Özgür Halk dergisi editörü
145 Ziya Ataman, DİHA muhabir