“Türkiye IŞİD’e karşı imza vermedi”
Basının gündeminde, Türkiye’nin IŞİD’e karşı hazırlanan plana imza atmaması yer aldı.
12.09.2014
Türkiye, Cidde’de IŞİD’e karşı mücadele kapsamında düzenlenen zirvenin sonuç bildirisine imza atmadı.
Milliyet manşetten verdiği habere, “Ankara sınırı çizdi” başlığını attı ve “Obama’nın ‘IŞİD’i bitirme planı’na Türkiye’nin katkısı insan odaklı olacak. Ankara’nın önceliği, sınır güvenliği ve gelebilecek göç dalgasına karşı önlem” ifadelerini kullandı fakat “Türkiye imza atmadı” diyemedi.
Cumhuriyet manşetin yanında yer verdiği haber için, “Karada sadece Kürtler var” başlığını kullandı ve “Obama IŞİD’e operasyonu Irak’tan Suriye’ye yayacağını duyurdu. Yeni stratejisini ‘hava saldırıları ve nokta operasyonları’ olarak açıklayan Obama, karada ise ‘müttefiklerini’ işaret etti. Cidde’de 10 Arap ülkesi ABD’nin planına ‘evet’ dedi. Ancak Kerry’ye göre ‘kimse karada olmayacak’. Cidde bildirisini imzalamayan Türkiye, İncirlik’ten yardım malzemesi sevkiyatı ve silahsız uçaklara izin verilmesi dışında operasyonda yer almayı reddediyor. Bu durumda karada iş Irak’ta peşmergeye kalacak. Suriye’de ise PYD, Özgür Suriye Ordusu ile ittifak yaptı” dedi.
Taraf haberi manşetin altından, “Türkiye planı imzalamadı” başlığıyla gördü ve “IŞİD’le mücadele kapsamında Suudi Arabistan’da düzenlenen zirvenin sonuç bildirisine Katar ve Lübnan’ın da aralarında olduğu 10 Arap ülkesi destek verirken, Türkiye imzalamayı reddetti. Bildirgede ‘katılımcı ülkeler uygun görülmesi halinde IŞİD’e karşı askeri harekata farklı yönleriyle katılma konusunda uzlaştı’ ifadeleri yer aldı. Suriye’deki IŞİD militanları da mücadele kapsamında” dedi.
Zaman haberi ön sayfasından, “Türkiye, ABD ve Arap ülkelerinin IŞİD’le ortak mücadele metnini imzalamadı” başlığıyla anonsladı.
Hürriyet manşetin yanında yer verdiği habere, “Türkiye IŞİD’e karşı imza vermedi” başlığını attı ve “Kerry ziyareti öncesi IŞİD krizi. Türkiye, dün Cidde’de yapılan ve IŞİD ile mücadele kararlılığının vurgulandığı ‘Terörle Mücadele Toplantısı’nın sonuç bildirgesine imza koymadı. IŞİD’e karşı destek verecek ülkeler, sorunu Kerry’nin bugünkü ziyaretinde çözmesi bekliyor” dedi.
Sabah haberi, “Türkiye, 10 Arap ülkesinin ABD’ye destek verdiği Cidde Bildirgesi’ni imzalamadı” başlığıyla ön sayfasının altından anonsladı.
Yeni Şafak manşetin yanında yer verdiği habere, “Bildiriye imza yok” başlığını attı ve “Cidde’de Türkiye, ABD, Mısır, Ürdün ve Körfez ülkelerinin katılımıyla, ‘Terörle Mücadele Toplantısı” yapıldı. Arap ülkeleri IŞİD’e karşı eylem planını destekledi. Toplantının ardından yayınlanan ortak bildiriye Türkiye imza atmadı” dedi.
Star birinci sayfasının altında yer ayırdığı habere, “IŞİD bildirisini imzalamadık” başlığını attı ve “ABD Başkanı Obama’nın, IŞİD’e karşı uluslararası koalisyon stratejisini açıklaması kapsamında Cidde’ye giden Dışişleri Bakanı Kerry, 10 Arap ülkesinden destek sözü aldı. Ancak Türkiye ortak bildiriye imza atmadı. Tüm gözler, Kerry’nin bugün Ankara’da yapacağı ziyarete çevrildi” dedi.
Akşam gazetesi haberi, “Türkiye Cidde’de IŞİD bildirisine imza atmadı” başlığıyla anonsladı.
12 Eylül işkencelerine zamanaşımı
Amasya Ceza Mahkemesi, 12 Eylül darbesinde işlenen işkence suçlarıyla ilgili zamanaşımı kararı verdi.
Cumhuriyet manşetin altında yer verdiği haber için, “İşkencecilerin mutlu günü” başlığını kullandı ve “Üzerinden 34 yıl geçti ama Türkiye hala 12 Eylül’le hesaplaşamadı. Tarih önünde mahkum olsalar da yargı önüne sadece iki general çıkarılabildi. Darbenin yıldönümünde Amasya’da işkence davasının zamanaşımına uğraması mağdurları isyan ettirdi. O günlerde 171 kişi işkenceden ölmüştü” dedi.
Taraf birinci sayfasının altından, “12 Eylül’ün işkenceleri aklanıyor” başlığıyla verdiği haberde, “Amasya Ceza Mahkemesi, 12 Eylül dönemindeki işkenceler nedeniyle iki rütbeli asker hakkında açılan davayı ‘zaman aşımı’ndan düşürdü” dedi.
Birgün ön sayfasının altından verdiği habere, “12 Eylül işkencesine zamanaşımı verdiler!” başlığını attı ve “12 Eylül darbesinin yaşayan mimarları Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya müebbet hapis cezasına çarptırılırken, o dönemde işlenen işkence suçlarına ilişkin ise mahkeme, davanın zamanaşımından düşürülmesine karar verdi” dedi.
Milliyet haberi birinci sayfasının altında, “Zamanlama manidar!” başlığıyla gördü ve “12 Eylül’ün yıldönümünde, işkence davası zamanaşımı gerekçesiyle reddedildi. Karar, darbe ile ilgili tüm davaları etkileyebilecek” dedi.
Diğer gazeteler habere ön sayfalarında yer vermedi.
“Fezlekeden dört saat daha çıktı”
Cumhuriyet gazetesinin hem sürmanşetindeki hem de manşetindeki haberler dikkat çekti.
Gazetenin sürmanşetinde, “Fezlekeden dört saat daha çıktı” başlıklı haber yer aldı: “Meclis’e gönderilen fezlekelerdeki belgelere göre eski Bakan Zafer Çağlayan yaklaşık 113 milyon lirayı bulan rüşvet almakla suçlanıyor. Sarraf ve adamlarının aldığı değeri 60 bin dolar ile 600 bin Avro olan 4 saat ile fezlekeye ‘taş’ olarak yansıyan 4 milyon dolarlık pırlanta hediye de bunlar arasında”.
Gazetenin manşetinde yer alan, “Kupon araziyi garantiye aldı” başlıklı haberde ise, “AKP iktidarının torba yasayla CHP’li belediyeden alıp AKP’li belediyeye bağladığı, üzerinde finans merkezinin yükseldiği Ataşehir’deki Barbaros Mahallesi’nin bir özelliği daha ortaya çıktı. Erdoğan’ın dönemin TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel’e kendisinden habersiz sattığı için kızdığı ‘kupon’ arazi bu mahallede bulunuyor. TÜRGEV fezlekesinde yer alan bir ses kaydına göre de söz konusu araziyi TOKİ’den alan işadamı Şerif Enis, Bilal Erdoğan ile dönemin TÜRGEV Başkanı Ahmet Ergün’ün baskısına maruz kalmış. Ümraniye Tapu Müdürlüğü kayıtlarında görünen arazinin şu anda kimin üzerinde olduğu ise bilinmiyor” denildi.
“ABD’den utandıran ‘Türkmen’ cevabı”
Taraf gazetesinde manşetinde, “ABD’den utandıran ‘Türkmen’ cevabı” başlıklı haber yer aldı: “IŞİD’e operasyonda yer almak istemeyen Ankara, ‘Türkmenler için kamp’ desteğiyle yetinmeye çalışınca ABD heyeti, ‘Geç kaldınız, artık kamp kursanız da kalacak Türkmen bulamazsınız’ dedi.”
Özal’ın ölümünde karısı ve oğlu şüpheliler arasında
Hürriyet gazetesinin ön sayfasında, “Özal’ın ölümünde ikisi de şüpheli” başlığıyla yer alan haberde, “8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ‘ölüm nedeninin zehirlenme olduğu’ iddiasıyla açılan suikast davasında Semra ve Ahmet Özal, ‘şüpheli’ olarak dosyada yer alıyorlar” denildi.
“Denetime gitmişler, kapıdan çevrilmişler”
Birgün gazetesinin manşetinde yer alan, “Denetime gitmişler, kapıdan çevrilmişler” başlıklı haberde, “Torun Center’da 10 işçinin yaşamını yitirmesine sebep olan asansörün Makine Mühendisleri Odası tarafından yapılması gereken periyodik denetimin Geda Major tarafından yaptırılmadığı ortaya çıktı” denildi.