“Yeni AYM Başkanı başkanlığa karşı”
Gazeteler, Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay’ın yeni başkanlarına odaklanırken, günün en çok konuşulacak haberi Taraf’tan geldi.
16.02.2015
Anayasa Mahkemesi’nin ve Yargıtay’ın yeni başkanlarının hükümetin işaret ettiği isimler olması tartışma yarattı.
Cumhuriyet, “Erdoğan, kritik davalarda kendisinden yana tavır alan isimleri yüksek yargının tepesine taşıdı” üst başlığıyla verdiği haber için, “Yargıya el koydu” başlığını kullandı. Yeni Yargıtay Başkanı’yla ilgili habere, “Her şey Akbil’le başladı” alt başlığını atan gazete, “Yargıda Birlik Platformu listesinden seçilmiş üyelerin oylarıyla Yargıtay Başkanlığı’na seçilen İsmail Rüştü Cirit’in ilk mesajı ‘Yürütmeyle ahenkli çalışacağız’ oldu. Cirit, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde şüphelisi olduğu Akbil davasında beraat kararı vermişti. Cirit’in 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sırasında savcı Zekeriya Öz’e ‘operasyonu durdurması’ mesajını götürdüğü öne sürülmüştü” dedi. Anayasa Mahkemesi Başkanlığı seçimine ise, “AYM’ye darbeci demişti” alt başlığıyla yer veren Cumhuriyet, “Geçen hafta iki kez ertelenen Anayasa Mahkemesi Başkanlığı için yapılan seçimi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın işaret ettiği Zühtü Arslan kazandı. Eski Polis Akademisi Başkanı olan Arslan, 17 üyenin 11’inin oyunu aldı. AKP’yi destekleyen açıklamalarıyla hatırlanan Arslan, AKP’nin anayasa taslağının da mimarı olarak gösteriliyor. Arslan, AYM’nin AKP’yi kapatma davasını kabul etmesini de ‘darbe’ olarak nitelendirmişti” ifadelerini kullandı.
Taraf, “Yeni AYM Başkanı başkanlığa karşı” manşetini attı: “Erdoğan’ın ‘7 Haziran’da başkanlık oylanacak’ dediği gün, AYM Başkanlığına parlamenter sistemi savunan Zühtü Arslan seçildi. 2007’de Ergun Özbudun’la birlikte AKP’nin hazırlattığı sivil anayasa taslağının mimarlarından olan Zühtü Arslan, o taslakta parlamenter rejimin güçlendirilmesini savunmuştu. Neşe Düzel’e verdiği röportajda başkanlık sisteminin Türkiye’ye uygun olmadığını söyleyen Özbudun, hazırladıkları taslağı şöyle anlatmıştı: ‘82 Anayasası Cumhurbaşkanı’nı kilit kurum olarak düşündü ve ona geniş yetkiler tanıdı. Ama aynı zamanda onu sorumsuz da kıldı. Yeni anayasada parlamenter rejimin esasları geçerli olacak. Cumhurbaşkanı sembolik yetkilere sahip olacak.”
Zaman birinci sayfasının altında, “Yüksek yargıda yeni dönem” başlığıyla gördüğü haberde, “Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na Zühtü Arslan seçildi. Arslan, AYM’nin 2008’de AKP kapatma davasını kabul etmesini ‘yargı darbesi’ diye yorumlamıştı. Dün Yargıtay’da da yaş haddinden emekliye ayrılan birinci başkan Ali Alkan’ın yerine seçim yapıldı. 5 adayın yarıştığı seçimi, 13. Ceza Dairesi Başkanı İsmail Rüştü Cirit kazandı. Cirit ilk mesajında kuvvetler ayrılığını ‘olmazsa olmaz’ gördüklerini belirtti” ifadelerine yer verdi.
Birgün ön sayfasının altında, “Yüksek Yargı’da kuşatma tamam” başlığıyla verdiği haberde, “Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na Polis Akademisi Eski Başkanı ve AKP’nin Anayasa taslağının mimarlarından Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanlığı’na da AKBİL davasında Erdoğan’ı beraat ettiren İsmail Rüştü Cirit seçildi” dedi.
Sözcü, AYM Başkanlığı seçimine birinci sayfasının altında, “Darbeci diyerek suçladığı kurumun başına başkan oldu” başlığıyla yer verdi. Gazete bu haberin yanında gördüğü Yargıtay Başkanlığı seçimlerine ise, “Tayyip’i beraat ettiren hakim Yargıtay Başkanı” başlığını attı.
Hürriyet manşetin yanında yer ayırdığı habere, “Yeni 2 başkanın eski kararları” başlığını attı ve “Yüksek yargıda seçim günüydü. 17 üyeli Anayasa Mahkemesi’ne 11 oy alan Zühtü Arslan başkan seçildi. Yargıtay’ın yeni başkanı ise 280 oy alan Yargıda Birlik Platformu adayı İsmail Rüştü Cirit oldu. Zühtü Arslan’ın Anayasa Mahkemesi’nin kritik kararlarında imzası var. Arslan, HSYK’nın yapısını değiştiren, cemaatçi kadroları tasfiye eden kararın kısmen iptaline karşı çıkanlar arasındaydı. Balyoz’da ihlal ve yeniden yargılama kararına onay verdi. YouTube’a erişim engelini ihlal sayan kararda da oluru var” dedi.
Sabah haberi birinci sayfasının altından, “Yüksek yargıda Paralel Yapı’ya geçit yok” başlığıyla anonsladı.
Yeni Şafak iki habere de sürmanşetinde yer verdi. AYM seçimi için, “Arslan dönemi” başlığını kullanan gazete, Yargıtay Başkanlığı seçimini, “Yargıya güven gelecek” başlığıyla verdi ve “HSYK’daki paralel vesayeti kıran Yargıda Birlik Platformu, Yargıtay seçimlerine de damga vurdu. YBP’nin desteklediği İsmail Rüştü Cirit, 516 oyun 259’unu alarak Yargıtay Başkanı oldu” dedi.
Star manşetin üstünde yer verdiği habere, “Yargıda aynı gün iki başkan” başlığını attı.
Milliyet manşetin altında verdiği habere, “Haşim Kılıç buruk ayrıldı” başlığını attı ve “Anayasa Mahkemesi’nde başkanlık seçimini hükümetin desteklediği aday Zühtü Arslan 11 oyla kazandı. Eski başkan Kılıç’ın desteklediği Serruh Kaleli’yse 6 oyda kaldı. Kılıç, emeklilik dilekçesi vererek yaş haddinden emekli olmasına bir ay kala AYM’den ayrıldı. Kılıç’ı 25 yıldır çalıştığı kurumdan sadece iki başkanvekili uğurladı” dedi. Gazete Yargıtay haberini ise ön sayfasının altından, “Yargıtay’da Cirit dönemi” başlığıyla anonsladı.
Vatan AYM başkanlığı seçimini manşetine, “İlk turda bitti” başlığıyla taşıdı ve “Haşim Kılıç AYM Başkanlığı’na 60’ıncı turda seçilmişti. Gül’ün atadığı Zühtü Arslan dün 6’ya karşı 11 oyla ilk turda seçildi. 2024’e kadar görev yapabilir” ifadelerini kullandı. Gazete Yargıtay başkanlığına ise bu haberin altında, “Kuvvetler ayrılığı olmazsa olmazım” başlığıyla yer verdi: “Yargıtay’ın yeni başkanı ilk turda 280 oy alan İsmail Rüştü Cirit oldu. ‘Kuvvetler ayrılığı olmazsa olmaz. Alanımıza müdahale edilmemek şartıyla iş birliği içinde hareket edilecek’ dedi.”
“Bölücü plan hazır”
Taraf gazetesinin sürmanşetinde, “Bölücü plan hazır” başlıklı haber yer aldı: “7 Haziran genel seçimleri öncesinde muhalefet partileri için operasyon birliği oluşturan AKP’nin dört partiye yönelik hazırladığı ‘eylem planı’ da tüm ayrıntılarıyla ortaya çıktı. Daha önce Has Parti’den Kurtulmuş ile Demokrat Parti’den Soylu’yu saflarına katarak iki partiyi tasfiye eden AKP’nin; CHP, MHP, BBP ve SP’yi de bölme planları yaptığı belirlendi.” Gazete haberin devamında muhalefet partileri için planlanan operasyonun ayrıntılarına yer verdi.
“İkinci 7 Şubat krizi”
Cumhuriyet gazetesi manşetinde, “İkinci 7 Şubat krizi” başlıklı habere yer verdi ve “MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın istifa ederek milletvekili adayı olacağının açıklamasının ardından AKP hükümeti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında yaşanan görüş ayrılıkları, ‘AKP içinde Fidan ismi üzerinden yeni bir saflaşma mı yaşanıyor’ sorusunu gündeme getirdi. Fidan’ın istifa kararını açıklamak için 2012 yılında MİT görevlilerinin ifade vermeye çağrıldığı 7 Şubat’ı tercih etmesi ve ‘yoruldum’ açıklaması yapması istifa üzerindeki tartışmaları alevlendirdi. Kulislerde Fidan’ın konumuna ilişkin farklı senaryolar konuşuluyor. Her koşulda etkin olması beklenen Fidan’ın, seçimlerde Davutoğlu başarısız olursa partinin başına geçebileceği, başbakan yardımcısı olarak çözüm sürecini yürütebileceği ya da başkanlık sistemine geçilirse başkan yardımcısı olabileceği belirtiliyor. Erdoğan’ın Fidan konusunda Davutoğlu ile arasında çatlak görüntüsü vermesi ise ‘Farklı bir strateji mi var’ sorusuna neden oldu” ifadelerini kullandı.