İfade özgürlüğünün sınırı var mı, olmalı mı

Objective Programı, Charlie Hebdo saldırısı sonrası yeniden gündeme gelen ifade özgürlüğü konusunda röportaj projelerine burs verecek

25.01.2015

Objective Araştırmacı Gazetecilik Programı ilk kez “röportaj” dalında burs verecek.

“Röportaj” derken kastımız, gerçek röportaj. Türkiye’de bizzat bu işi yapanların bile yanlış kullandığı şekliyle soru-cevap halinde akan konuşmalara “röportaj” demiyoruz; onlar söyleşi, eski deyişle mülakat.

“İfade özgürlüğünün sınırı var mıdır, olmalı mıdır” konusuna odaklanacak röportajların, bu sorunun ilham verdiği tartışmaya çeşitli yönlerden ve çeşitli tarafların gözünden bakabilmeyi sağlayacak inceleme, araştırma ve söyleşiler içermesi, ayrıca çalışmayı yapan gazetecilerin kendi görüşlerini, yorumlarını, izlenimlerini de yansıtması gerekiyor.

Röportaj bursuna, matbu medya ve online medya için üretilecek yazılı metinlerin yanı sıra, audio, video ve multimedya formatlarında da başvurulabilecek.

Bu sorular ve ötesi…
 
Bursa başvuracak gazetecilerden yapacakları çalışmalarda aşağıdaki soruları göz önünde tutmaları isteniyor.

1) Paris’teki Charlie Hebdo katliamı sonrasında yeniden ön plana çıkan “ifade özgürlüğünün sınırları” tartışmasında kim nerede duruyor, siz nerede duruyorsunuz ve niye?

2) Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 1976 tarihli Handyside kararı medyadaki ifade özgürlüğünün sınırlarını çizmeli mi? Bu konuda kim ne diyor? Siz ne diyorsunuz ve niye?

3) Nefret söylemi cezai yaptırım gerektiren bir suç mu olmalıdır? Yoksa ayıplanması ve mücadele edilmesi gereken bir ahlaksızlık olarak “serbest” mi kalmalıdır? Neden? Her iki seçeneğin Türkiye özelinde artıları eksileri nelerdir?  

4) Dinsel inanç ile siyasi fikir arasında ifadenin sınırları bakımından bir fark var mıdır? Olmalı mıdır? Neden?

5) Sorumlu gazetecilik toplumun hassasiyetlerini gözetmeli midir? 

6) Bir dinin yasakları bir devletin yasakları olabilir mi? Bir dinin yasakları bağımsız medyanın tabuları olabilir mi? Ne zaman, hangi koşullarda ve neden?

7) Hakaretin sınırları nedir, ne olmalıdır? Siyasetçiye hakaret, sıradan vatandaşa hakaret, milli liderlere hakaret, din adamlarına ve dini liderlere hakaret arasında fark var mıdır, olmalı mıdır? Neden? 

Ancak çalışmaların bu sorularla sınırlı olmaması, Objective Programı’nın burada belirtmediği noktaları, açıları ve bunları örnekleyebilecek spesifik olayları odağına alması başvuruların değerlendirilmesinde özel bir artı sayılacak.

Röportajlar, bu ve benzeri soruları tartışmaya açıp cevap arayabileceği gibi, bu soruları gündeme getiren olayların vakaların incelenmesine de ayrılabilecek.
 
Nasıl başvuracaksınız?
 
Başvuru metninde, yapmayı teklif ettiğiniz röportaj çalışmasının kısa ve net bir tarifi olmalı.
 
Bu tarif, röportajın hangi olaylara ve kesimlere odaklanacağını, ne tür söyleşiler ve incelemeler içereceğini, röportajın gerektireceği seyahat ve benzeri planları, olası sonuçları, çalışmanın öngörülen uzunluğunu ve çalışmanın nihai halinin yayınlanmasını hedeflediğiniz tarihi ve formatı içermeli.

Başvurunuzda kısa özgeçmişiniz yer almalıdır.

Ayrıca röportajınızla ilgili ayrıntılandırılmış bir bütçe sunmalı, çalışmayı tamamlamak için ne kadar harcama yapmanız gerekeceğini mümkünse kalemler halinde yazmalısınız. 

Seyahat, ekipman vb. giderlerin yanı sıra röportajın hazırlanma süresince mütevazı bir geçim gideri de sunacağınız bütçeye dahil edilebilir.

Objective, destek verdiği bütün çalışmaları proje sahibi gazetecinin tercih ettiği medya kuruluşuyla aynı anda ya da kendi seçeceği bir medya ortamında yayınlama ve ilk yayından sonra da, program kapsamında üretilen bütün çalışmaları ücretsiz olarak yayma ve dağıtma hakkına sahiptir.

Lütfen başvurularınızı en geç 9 Şubat 2015 Pazartesi akşamına kadar 
EditorObjective1@gmail.com 
adresine gönderiniz.
 
Başvurular, Niras/BBC Media Action ortaklığıyla oluşturulan, gazetecilik ve araştırmacılık alanında deneyimli uluslararası bir jüri tarafından değerlendirilecek ve seçilen proje ya da projeler P24 tarafından duyurulacaktır.
 
“Objective” nedir?
 
Kopenhag merkezli Niras ve Londra merkezli BBC Media Action tarafından geliştirilen ve Temmuz 2013’ten itibaren Ukrayna, Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan, Moldova, Belarus, Türkiye’de faaliyete geçen Objective Programı’nın amacı bu ülkelerde bağımsız araştırmacı gazeteciliğin desteklenmesi. Objective kapsamında, farklı ülkelerden gazetecilerin birlikte yürüteceği ortak çalışmalar da geliştiriliyor.

Objective’in mali kaynağı Danimarka Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Danimarka Uluslararası Kalkınma Ajansı (DANİDA) tarafından sağlanıyor.