Soma Bursu’nu kazananlar belli oldu

Objective, Soma ve madencilikle ilgili yedi ayrı araştırmacı gazetecilik projesini destekleme kararı aldı

07.06.2014

Objective Araştırmacı Gazetecilik Programı’nın yaptığı çağrı çerçevesinde “Soma Bursu” için yapılan başvurular, programın jürisi tarafından değerlendirildi.
 
Niras/BBC Media Action ortaklığıyla oluşturulan, gazetecilik ve araştırmacılık alanında deneyimli uluslararası jüri, sunulan toplam 19 proje teklifinden 7’sine destek sağlama kararı verdi.
 
Objective’in “Soma Bursu” ile destekleyeceği projeler ile projeyi gerçekleştirecek olan gazeteciler ve araştırmacılar şunlar:
 
 
Ferdi Çiftçi’nin Hikayesi (Video Haber) /  Ahmet Akpolat 
 
Facia sonrası Soma, Kınık ve Savaştepe’de Baskın Söylemler  (Yarı-Yapılandırılmış Görüşmeler ve Röportaj) / Arda Yıldırım
 
Türkiye’de Madenciliğin Veriseti (Açık Veri Tabanı) / Pınar Dağ
 
Soma’nın Kadınları (Video Destekli Kitap) / Sanem Altan  
 
İlerleyen ya da İlerlemeyen Facia Soruşturması, Ulaşan ya da Ulaşmayan Devlet Desteği, Değişen ya da Değişmeyen Güvenlik Koşulları  (Yazı ve Video Haber Dizisi) / Işıl Sarıyüce – Dr. Behlül Özkan
 
Soma’da Hayatın Üç Aylık Takibi (Internet medyası için fotoğraflı röportaj) / Duygu Durgun
 
Facia Sonrası Soma’da Hayat (Yazı ve Video Formatında Blog) / Serhan Sevin – Hasan Aydın Ulaş
 
 
Bir de “Sinema” Araştırma Bursu
 
Objective jürisi ayrıca, araştırmacı gazetecilik alanında yaptığı açık uçlu çağrı kapsamındaki son başvuruları değerlendirdi ve Kültigin Kağan Akbulut’un projesini destekleme kararı aldı.
Akbulut, Objective bursuyla yürüteceği çalışmada, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sinema filmlerine verdiği desteğin yapısını ve kapsamını son on yıllık desteğin bilançosu üzerinden uluslararası uygulamalarla karşılaştırarak ve yapımcılar, yönetmenler, sinema yazarları, bürokratlar, akademisyenler, festival yöneticileri dahil geniş bir grupla konuşarak inceleyecek.

 
“Objective” nedir?
 
Kopenhag merkezli Niras ve Londra merkezli BBC Media Action tarafından geliştirilen ve Temmuz 2013’ten itibaren Ukrayna, Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan, Moldova, Belarus, Türkiye’de faaliyete geçen Objective Programı’nın amacı bu ülkelerde bağımsız araştırmacı gazeteciliğin desteklenmesi. Objective kapsamında farklı ülkelerden gazetecilerin birlikte yürüteceği ortak çalışmalar da geliştiriliyor.
Objective’in mali kaynağı Danimarka Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Danimarka Uluslararası Kalkınma Ajansı (DANİDA) tarafından sağlanıyor.