P24, Uluslararası Gazetecilik Festivali’nde
Perugia’daki festivalin Türkiye konulu panelinde Evin Barış Altıntaş ve Murat Şevki Çoban da konuşmacıydı
08.04.2016
Bu yıl onuncusu yapılan Uluslararası Gazetecilik Festivali (International Journalism Festival) İtalya’nın Perugia kentinde dünyanın dört bir yanından gazetecileri ağırlıyor.
Haberciliğe dair eş zamanlı birçok oturum, panel ve tartışmanın düzenlendiği festival bu sene de Türkiye’ye özel bir yer ayırdı. Captured News Media: The Case Of Turkey (Ele Geçirilmiş Haber Medyası: Türkiye Vakası) başlığıyla programda yer alan panelde Türkiye’den gazeteciler Evin Barış Altıntaş (P24), Murat Çoban (P24), Canan Coşkun (Cumhuriyet), Kadri Gürsel (Al-Monitor) ile Rachael Jolley (Index on Cencorship) ve Marina Petrillo (reported.ly) Türkiye’de ele geçirilen medyayı, baskı altına alınan gazetecileri ve alternatif medyanın önemini konuştu.
Panelde Kadri Gürsel, rejimin kendi medyasını yarattığını ve bazı medya gruplarının hükümetin propagandasını yaptığını ve bu propagandanın da AKP seçmeni üzerinde etkili olduğunu belirtirken sadece bir yıl içinde 500’den fazla gazetecinin işinden edildiğine değindi.
Gürsel, gazetecilerin artık öldürülmediğini ancak hapsedilerek kontrol edilmeye çalışıldığını ifade ederken eskiden olduğu gibi gazeteci ölümlerinin yaşanmamasından dolayı minnettar olunmasının beklenmemesi gerektiğini söyledi.
P24 adına panelde yer alan Evin Barış Altıntaş, Türkiye’de gazetecilik yapmaya çalışanların online platformlar üzerinden bunu gerçekleştirmeye çalıştığını ancak İnternetin de hükümetin baskılarından nasibini aldığını belirtti:
“Türkiye’de şu an 110 binden fazla site engelli. Birçok insan bombalar patladığında gelen yayın yasakları nedeniyle haberi İnternetten alıyor. Fakat böyle zamanlarda İnternetin bilinçli olarak yavaşlatıldığını biliyoruz. Facebook, Twitter gibi araçları kapatmak mümkün olamadığı için yavaşlatma yoluna gidiliyor.”
Ayrıca Altıntaş, 2007’de öldürülen Hrant Dink’I anarak gazetecilerin öldürülmediği iddiasına katılmadığını belirtirken, Türkiye’nin içinde bulunduğu durumdan ancak küresel bir dayanışma ile çıkılabileceğini de sözlerine ekledi.
P24’ten Murat Şevki Çoban ise haber alma hakkını engelleyen tüm bu sürecin üstesinden gelmenin alternatif medya ile mümkün olabileceğini belirterek alternatif yayınların websitelerinin de kapatıldığını ve isimlerinin yanına sayı koyarak yeni alan adlarıyla yollarına devam etmeye çalıştıklarını ifade etti:
“Bazı yayın organları ‘Türkiye dünyanın en mutlu beşinci ülkesi’ manşeti atarken, Artvin’deki altın madeni direnişinden, Cizre’deki abluka nedeniyle bodrumda sıkışıp kalan insanlara ve geçtiğimiz haftalarda patlayan çocuk istismarı skandalına kadar birçok haberi alternatif kanallar sayesinde öğrenebiliyoruz.”
Kendisi de “kamu görevlisine hakaret" iddiasıyla yirmi üç yılla yargılanan Cumhuriyet gazetesi muhabiri Canan Coşkun, Can Dündar ve Erdem Gül’ün yaptıkları haberler yüzünden tutuklanmaları ve yargılanıyor olmalarına değinerek, hükümetin medya üzerindeki ablukasından bahsetti.
Paneli buradan izleyebilirsiniz:
https://youtube/qZIM3s7ez-o?list=PLKD4nfGTHZ_Py187qIs_QVE6OkC1GReUE