Türkiye’nin henüz keşfetmediği Storify
Gazeteciler için yararlı sosyal medya araçlarından biri olan Storify ile “breaking news” yazımını daha etkili kılmak mümkün.
09.01.2015
Storify sosyal medyadan veri toplayıp kürasyon yapmak için ortaya çıkmış en iyi araçlardan biri. Türkiye dışında birçok büyük medya kuruluşu bu aracı başından beri kullanıyor. Türkiye’de ise hâlâ keşfedilmeyi bekleyen bir mecra. Livefyre tarafından satın alındıktan sonra teknik altyapısı da güçlenen Storify’ın işletmeler için ücretli planları var ama bedava versiyonu da güzel işler çıkarmak için yeterlidir.
Twitter ya da Facebook hesabınızla ya da bağımsız olarak bir hesap açtıktan sonra çıkan ekranda sağ üst’ten “New Story”e tıklayıp ilk kürasyon/haberinizi yapabilirsiniz.
Kürasyon yapacağınız sayfa iki bölümden oluşur. Sağ tarafta arama yapmak istediğiniz sosyal medya mecralarının ikonu gözükür. Aynı yerdeki ayarlardan hangi ikonların görüneceğini belirleyebilirsiniz.
Şu ana kadar deneyimlediğim kadarıyla Twitter veri çekmek için en iyi mecradır. Facebook ise tamamen açık olmadığından veri çekmenin daha zor olduğu bir mecradır. Uygun anahtar kelimelerle Google / Youtube verileri de çekmek kolay olacaktır. Yeni kullanıcıya tavsiyem her mecrayı tek tek inceleyerek Storify’ın size sunduğu veri elde etme biçimlerini deneyimlemektir. Ayrıca herhangi bir web adresini Storify formatına sokabileceğiniz bir buton da vardır.
Örnek olarak Twitter’dan #CharlieHebdo araması yaptım:
Daha yakından görüldüğü üzere isterseniz sırf görsel içerik taşıyan Twitter mesajlarını da filtreleyebilirsiniz.
Bir sonraki aşamada yapacağınız şey, seçtiğiniz veriyi sürükleyerek sol tarafa taşımaktır:
Sosyal medya mesajını taşıdığınızda gördüğünüz gibi mesaj daha büyük gözükecek, mesajın bazı temel verileri — kim tarafından ne zaman hangi mecrada üretildiği gibi — otomatik olarak alt tarafta çıkacaktır. Bu kısmın en üstüne de deneme amaçlı bir başlık ve giriş cümlesi ekledim. Zaten bunları eklemeden Storify yayınlamanıza izin vermeyecek, ilk versiyonlarda arada bir kaydedin diyecektim ama artık buna gerek kalmadı. Otomatik olarak taslak olarak kayıt yapıyor. Sunulan tüm mecralardan benzer şekilde istendiği kadar veriyi sola taşıyabilirsiniz.
Kürasyonu “hikâyeleştirmek” için sunulan önemli işlevselliklerden biri herhangi bir mesajın hemen alt ya da üst tarafına tıklandığında metin kutusunun açılmasıdır. Deneme olsun diye yazdım ama tabii ki daha uzun ve daha anlamlı olmalıdır sizin yazdıklarımız:
Burada Storify’da oluşturulacak içerik ile ilgili birkaç uyarı yapmak gerek. Gözlemlerime göre bu aracın en iyi kullanım şekli bir “breaking news”in hikâyesini yapmaktır. Süreçsel ya da ansiklopedik içerikten ve hatta çeşitli evrelerden geçmiş olaylardan ziyade anlık olarak gelişen bir olayı haberleştirmenin daha verimli olacağına inanıyorum. Bunu yaparken ben de çoğunlukla bir tür dijital arşiv olsun diye mesajların arasına kendi yorumlarımı koymadan veriyi depoluyorum ama ideal olan bu veriyi anlaşılır bir şekilde kendi yorumlarınızla sunmaktır.
Ayrıca metinlerinizi basitçe düzenleyebileceğiniz bir görsel editör de mevcuttur:
İçeriği hazırladıktan sonra yayınlamak istiyorsanız üst sağda ortaya yakın bir yerde olan “Publish” (yayınla) butonuna basmanız yeterli.
Yayınladığınız zaman eseriniz Storify üzerinden şöyle gözükecek:
Storify’ın başka bir güzel özelliği ise yayınlamış eserin sağ üst köşesinde verdiği “embed kodu.” Bu sayede blogunuza ve sitenize bu eseri koyabilirsiniz. Aynı şekilde başka kullanıcılar da koyabilir. Eserle ilgili istatistik hem Storify hem de diğer siteler üzerinden yapılan ziyaretlerin bilgisini size sunar.
Yine başka bir özellik ise embed kodunun yanındaki “Notify” ile alıntı yaptığınız Twitter kullanıcılarına haber verebilmenizdir. Haber verirken mesajı düzenleyebilir, fabrika ayarı olarak gelen Storify’daki adres yerine başka bir yerdeki web adresini bildirebilirsiniz.
Buyrun, başlayalım o zaman…