Hakikat Zamanı!’nın ilk eğitimi gerçekleştirildi

P24 olarak UNESCO desteğiyle başlattığımız Hakikat Zamanı! programında eğitim seminerleri sürecek

18.11.2020

Hakikat sonrası çağda medyaya güveninin yeniden tesis edilmesi için başlattığımız “Hakikat Zamanı!” etkinliklerinde amaç, habercilikte bilgi, demeç ve verilerin doğrulanması pratiğini hayata geçirmeye, yaygınlaştırmaya, her bir haber kuruluşunun kendi bünyesinde kurumsallaştırmaya ve kalıcılaştırmaya yönelik bir süreci başlatmak.

Bu kapsamda gazetecilere yönelik çevrimiçi ortamda gerçekleştireceğimiz eğitim seminerlerinden ilkini gerçekleştirdik.

İlk eğitim seminerimizde Doğruluk Payı, Teyit, TGS Akademi, Gazete Duvar ekipleri ayrı ayrı sunum ve uygulamalı eğitimleriyle yer aldı. 30-31 Ekim ve 6 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen bu çevrimiçi atölyede haber doğrulamanın temel ilkelerine ve yöntemlerine dair kapsamlı bilgi ve deneyim aktarımı yapıldı.  

Eğitimin ilk günü olan 30 Ekim tarihinde program koordinatörümüz Kültigin Kağan Akbulut proje hakkında kısa bir bilgilendirme yaptıktan sonra proje kapsamında yürüttüğümüz ihtiyaç tespiti araştırmasının sonuçlarını aktardı. Akbulut’un Türkiye’de faaliyetlerini yürüten basılı ve online gazetelerin haber müdürleriyle ve editörleriyle gerçekleştirdiği yürüttüğü araştırma kapsamında hazırladığı rapor yakında platform24.org sitesinde yayınlanacak.

30 Ekim tarihinde ayrıca Doğruluk Payı Şef Editörü Koray Kaplıca siyasetçilerin ve üst düzey yetkililerin açıklamalarını doğrulama ve iddia kontrolü konusunda uygulamalı bir eğitim gerçekleştirdi. Kaplıca, Doğruluk Payı’nın çalışmalarının metodolojisini aktardıktan sonra çeşitli örnekler üzerinden katılımcılarla uygulamalı olarak iddia kontrolü eğitimi gerçekleştirdi. 

31 Ekim tarihinin ilk oturumunu gerçekleştiren Gazete Duvar Genel Yayın Yönetmeni Ali Duran Topuz gazetecilikte tarihsel olayların aktarımında toplumsal hafızanın önemine ve resmi söylemlerin dışında bir hakikat arayışına değinen bir sunum yaptı. Gazetecilikte arşiv ve toplumsal hafıza arasındaki ilişkiye değinen Topuz, Cumhuriyet ve Milliyet gibi geniş bir tarih aralığında faaliyetlerini yürüten gazetelerin arşivlerinin toplumsal hafızanın birçok noktasında eksiklikler barındırdığını vurguladı. Topuz bu noktada gazetecilerin hem resmi arşivlere hem de toplumsal belleğe de şüpheyle yaklaşmaları gerektiğini vurguladı.  

İkinci oturumda da TGS Akademi Direktörü Orhan Şener hakikat sonrası çağda gazeteciliğin dönüşümü ve teyitleme platformlarının bu süreçteki gelişimini irdeleyen bir sunum gerçekleştirdi. Yalan haberlerin son dönemde artmasında bilişsel, felsefi, sosyo-politik ve eko-politik gibi farklı yönleri olduğunu vurgulayan Şener dönüşen gazetecilik pratiklerine dair öneriler getirdi. 

31 Ekim tarihinin üçüncü oturumu olarak duyurduğumuz Gülin Çavuş’un eğitimini de Ege Bölgesi’nde gerçekleşen deprem nedeniyle 6 Kasım tarihinde gerçekleştirdik. Teyit'in şef editörü Gülin Çavuş doğruluk kontrolü ve teyitçilik alanında, internet üzerinden açık kaynaklarla araştırmanın temel ilkelerine dair uygulamalı bir eğitim gerçekleştirdi. Teyitlemenin metodolojisini aktararak oturuma başlayan Çavuş, deprem, terör saldırısı, savaş gibi kriz anlarında teyitleme için kullanılabilecek araçlara dair uygulamalı bir eğitim gerçekleştirdi. 

P24 Bağımsız Gazetecilik Platformu olarak UNESCO desteğiyle hayata geçirdiğimiz bu proje kapsamında ayrıca sağlık haberciliği, veri gazeteciliği ve iddia kontrolü alanlarında P24 Akademi programına entegre olacak üç ayrı eğitim modülü de hazırlıyoruz. 

“Hakikat Zamanı!” Programının gazetecilere yönelik gerçekleştireceği yeni eğitimler 20-21 Kasım ve 20-27 Kasımtarihlerinde gerçekleştirilecek. Ayrıntılı bilgiye bağlantılardan erişebilirsiniz. Katılmak isterseniz lütfen formu doldurun.