Dışişleri Bakanı Hakan Fidan.

Yalandan kim ölmüş Sayın Hakan Fidan

En basit bir bürokratik işlemi bir senedir geciktiren bir zihniyetin AB tam iradesine inanmak çok güçtür, evet yalandan kim ölmüştür?

ESER KARAKAŞ

12.12.2024

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın ülkemiz Türkiye’nin AB tam üyelik perspektifi konusunda söylediklerini epey bir süredir hayretle, şaşkınlıkla ve biraz da utanarak izliyorum.

Hayret ve şaşkınlıkla izliyorum çünkü Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın söyledikleri ile gerçeklik ilişkisi sıfır mertebesinde.

Utanarak izliyorum çünkü Hakan Fidan’ın yönettiği Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı sitesinde AB ilişkilerine yönelik olarak ciddi bir devlete, ciddi bir hariciyeye asla yakışmayacak görüntüler sergileniyor, bu manzaradan da bir Türkiye devleti vatandaşı olarak hiç ama hiç hoşnut değilim, sağda solda bu konularda yazılar yazdım, amacım bu ayıpların düzeltilmesi idi, bu ayıplardan kurtulmak idi ama olmadı, olmuyor.

10 Aralık günü TBMM Genel Kurulunda Dışişleri bütçesi görüşüldü, tartışmalar oldu, sonunda kabul de edildi ama maalesef bu tuhaf konulara muhalefet de girmedi, muhtemelen AB üyelik perspektifimiz konusunda CHP’nin kendi çekingenlikleri bu atalette rol oynadı, bu da ayrı bir ayıp.

Bakalım Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Türkiye’nin AB tam üyelik perspektifinde neler söylüyor, dikkatinizi istirham ederim, neler yapıyor demiyorum, neler yaptığını ya da yapmadığını aşağıda yazacağım, sadece neler söylüyor:

Hakan Fidan’ın söyledikleri: AB Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ardından konuşan Bakan Fidan, “İlişkileri canlandırmanın herkesin menfaatine olduğuna inanıyoruz”.

Brüksel’de yapılan AB Gayrıresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrası soruları yanıtlayan Fidan şunları kaydetti: “Şunun altını özellikle çizdik. Türkiye’nin AB üyeliği stratejik perspektifi tam bir kararlılıkla devam etmektedir. Cumhurbaşkanımızın geçen sene mayıs ayındaki seçim zaferinden sonra bunu bir kez daha ilan ettiğini orada gündeme getirdik. Bu vesileyle, aynı iradenin, aynı siyasi iradenin AB ülkelerinde olması durumunda bunun AB kurumlarına yansıması mümkün olacak ve Türkiye-AB kurumları arasındaki ilişki daha da ileri gidecek. Üyelikle ilgili AB’de oluşması gereken bir siyasi irade sorunu var. Bu sorunu aşmak kendi iç meseleleri. Türkiye olarak bu sorunun aşılmasında ne türden katkıda bulunabiliriz, bunu da derinlemesine tartışmamız gerekiyor”.

Konu AB’ye geldiği zaman Dışişleri Bakanı Hakan Fidan hep bu minval sözler etmekte, Türkiye’nin AB tam üyelik iradesinin tam olduğunu ama AB cephesinde sorunlar yaşandığını söylemektedir; AB cephesindeki sorunlar meselesini başka bir yazıda tartışmak isterim ama Türkiye’nin tam iradesinin varlığının çok ama çok şüpheli görüyorum ve tam da bu nedenden yazının başlığında eski bir tabiri “yalandan kim ölmüş?” ifadesini kullanıyorum, buradan muradım Hakan Fidan’ın yalan söylediği değil ama çok sevimsiz, çok geleneksel bir devlet ağzıyla “mış gibi” yapmasıdır.

Şimdi gelelim Dışişlerinin başındaki yani Dışişleri AB Başkanlığının da başında olan Hakan Fidan’ın “tam üyelik tam iradesinden” bahsederken YAPMADIKLARINA ya da “mış gibi” yaptıklarına.

Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı internet sitesine girerseniz (mfa.gov.tr) Türkiye-AB ilişkileri kısmını, oradan da “temel belgeleri” açarsanız karşınıza 2021-2023 AB’ye Katılım İçin Ulusal Eylem Planı başlıklı çok kapsamlı ve kapsamlı olduğu kadar da önemli bir belge çıkmaktadır.

Bu UEP 2021-2023’de Türkiye’nin tam üyelik sürecinde müzakereye konu tüm (?) dosyalar bulunmakta, her dosya bazında Türkiye’nin neleri yapması gerektiği, bu yapılacak işlerden hangi bürokratik kurumun sorumlu olduğu ve her işin gerçekleşme vadesi detaylı olarak yazılmaktadır.

Başka bir ifade ile de Türkiye’nin AB standartlarında bir ülke olması için neler yapılması gerektiği çok sarih bir şekilde bu belgede bulunmaktadır.

Ancak, tam üyelik için tam siyasi irade mevcut” diyen Hakan Fidan’ın başında olduğu Dışişleri Bakanlığı nedense 2023 sonu itibariyle yürürlüğü biten bu belgeyi “Ulusal eylem planı 2024-2026” adıyla yenilememiştir.

Neden?

Bu sorunun yanıtını gerçekten merak ediyorum, çok muhtemeldir, benden başka çok sayıda kişi de merak etmektedir ama “AB tam üyelik irademiz aynen devam etmektedir” diyen ve ortaya çıkan problemlerden AB ülkelerini ve yönetimlerini sorumlu gösteren Hakan Fidan bu en temel belgeyi, ne akla hizmettir bilinmez, yenilememektedir. 

En basit bir bürokratik işlemi bir senedir geciktiren bir zihniyetin AB tam iradesine inanmak çok güçtür, evet yalandan kim ölmüştür?

Tabii, mesele sadece bu bir sene geciken belge ile de sınırlı değildir, beni bir vatandaş olarak çok utandıran, utandıran diyorum çünkü Dışişleri, maalesef inanılır gibi değil ama resmî evrakta, UEP 2021-2023 tahrifat yapmıştır, 1,2,3,4,5,6,7 diye sayılması gereken dosya sıralamasını 1,2,3,4,6,7 biçimine dönüştürmüştür, 5 no.lu dosya katakulli ile, Abra Kadabra yöntemiyle yok edilmiştir.  

Televizyonlarda bir reklam vardı eskilerde, “bir bilmecem var çocuklar, sor sor” diye başlayan, bendenizden de size bir bilmece, bilin bakalım bu “sehven!!!!!!!” atlanan 5. dosya hangi müzakere dosyası?

Sakın “kamu alımları” yani kamu ihaleleri dosyası olmasın.

Bu dosyanın gereklerinin yerine getirilmesi durumunda bizim kamu alımları piyasalarımızın daha rekabetçi piyasalar olması yani daha az kamu rantı, daha az yolsuzluk olduğunu herkes biliyor ama herkesin bilmesi iyi bir şey değil, AKP’liler de biliyor demek bu ve bu bilgi doğrultusunda da kamu rantı meraklıları sayı saymayı unutuyorlar, hooop, dörtten altıya atlıyorlar, herkes, özellikle de AB başkentleri de bu numarayı yiyorlar değil mi?

Bravo Hakan Fidan, her yaptığınızdan AB tam üyelik tam iradesi fışkırıyor gerçekten.      

    

    

 

    

     

Etiketler: ,