Barış Portreleri

P24 Hafıza Kitaplığı’ndan çıkan Barış Portreleri, Ankara Katliamı’nda kaybettiklerimize ortak hafızamızda yer açmayı amaçlıyor.

Evin Barış Altıntaş, Metin Yener, Murat Şevki Çoban, Özlem Altunok, Seçil Epik, Sibel Oral, Veysel Ok, Yasemin Çongar

10.10.2015

P24’ün, 10 Ekim 2015 günü Ankara’daki Barış Mitingi’nde gerçekleştirilen saldırıda kaybettiklerimize ortak hafızamızda yer açmak için hayata geçirdiği Barış Portreleri çalışması kitap olarak yayımlandı. 62 yazarın gönüllü bir çalışmayla kaleme aldığı 85 portrenin yer aldığı kitap, 10 Ekim 2015’te kaybettiğimiz hayatlara bir bakış altbaşlığını taşıyor.

Barış Portreleri, aynı zamanda P24 Hafıza Kitaplığı’ndan çıkan ilk kitap olma özelliğini de taşıyor.

“Bu kitap, yasını tuttuğu yakınlarının hikâyelerini anlatmayı kabul edenlerin ve o hikâyeleri dinleyip yazanların eseridir. Kaybettiklerimizin hatırasına saygıyla, onların hatırasını yaşatma çabamıza katılan herkese şükranla” notuyla yayına hazırlanan Barış Portreleri kitabının editörlüğünü Evin Barış Altıntaş, Metin Yener, Murat Şevki Çoban, Özlem Altunok, Seçil Epik, Sibel Oral, Veysel Ok ve Yasemin Çongar üstlendi. Kitabın tasarımı ise Bülent Erkmen tarafından yapıldı.

Barış Portreleri:10 Ekim 2015’te kaybettiğimiz hayatlara bir bakış kitabının Sunuş metni şöyle:

Bu kitaptaki portreleri yazmaya 10 Ekim 2015’te karar verdik.

Ankara’daki katliamın ilk görüntüleriyle birlikte sessiz bir soru düğümlenmişti içimizde: Ne yapabiliriz? Türkülerle halaylarla barış için haykırmaya gittikleri meydanda katledilenlerin ardından acı ve öfkeyle bakakalmaktan başka ne yapabiliriz?

Birbirimizle konuşarak vardığımız cevabı 13 Ekim 2015’te yayınladık:

Kaybettiğimiz her insanı tek tek tanımak istiyoruz. Çünkü çabalarıyla, özlemleriyle, keder ve sevinçleriyle ayrı bir hikâyesi var her birinin ve biz o hikâyeye ortak hafızamızda yer açmak istiyoruz. Çünkü barış için haykırırken bu hayattan koparılanlara bir borcumuz var. Çünkü onların hatırasına sahip çıkmak, hayata sahip çıkmanın da bir yolu bizim için, katiller değil barış kazansın diye uğraşmanın da bir parçası. Çünkü unutarak değil, ancak hatırladıkça yeni katliamları önleyebiliriz, ancak hep birlikte hatırlayarak iyileşebiliriz.

Barış Portreleri bu tanıma çabasıyla, bu gönül borcuyla doğdu, hayata ve hatıraya saygının bir ifadesi, başka katliamlar olmasın demenin bir yolu, acıyı paylaşıp umudu çoğaltmaya çalışan bir iyileşme denemesi olarak.

Ankara Garı’nda hayattan koparılan kardeşlerimizin üzerini toprak örttükten birkaç gün sonra yollara düşmeye, taziyelere gitmeye, katliamda kaybettiklerimizin evlerini, köylerini ziyaret edip aileleriyle tanışıp konuşmaya başlamıştık.

10 Kasım 2015’te internet sitemizde ilk portreyi yayınladık, bir de söz verdik:

Mevsimler ve umarız mevsimlerle birlikte bu kanlı iklim de değişirken, biz her gün, her hafta, her ay yeni portrelerle kaybettiklerimizi hatırlamayı sürdüreceğiz.

Aradan tam iki yıl geçti, mevsimler değişti ama o kanlı iklim değişmedi. Bu topraklarda bir gün mutlaka kazanacağına inandığımız barış henüz kazanmadı. 10 Ekim 2015’ten beri cinayetler hiç durmadı. Savaş, darbe, zulüm can üstüne can aldı. Cizre’den Boğaz Köprüsü’ne, Güvenpark’tan Sur’a çok kanadık, çok öldük.

Bir yandan şiddetle, yıkımla, baskıyla başa çıkmaya çalışarak yaşarken bir yandan da bize katılan meslektaşlarımızla birlikte bizden koparılanları unutmama, unutturmama çabasını sürdürdük. Bu kitapta 10 Ekim 2015’te kaybettiğimiz 85 hayatın hikâyesi var; 62 yazarın tümüyle gönüllü bir çalışmayla, gidip görüp sorup dinleyerek kaleme aldığı, katledilenlerin yakınlarının o yazarlara evlerini, kalplerini açması sayesinde cümlelerine kavuşmuş 85 portre.

Eksik portreler de var. Kimi aile acısını sessizce yaşamayı tercih etti; saygı duyduk. Kimilerinin yakın çevresine ulaşmayı denedik ama başaramadık. Ankara Katliamı’nda kaybettiğimiz ama ailesiyle buluşamadığımız, portresini yazamadığımız bütün kardeşlerimizi kitabın sonunda tek tek anıyoruz. Şayet aileleri, dostları fikir değiştirirse bu eksik portreleri tamamlamak ve bu kitabın yeni bir baskısında sizlere sunmak boynumuzun borcu olsun.

“Barış Portreleri” 2015 sonbaharından 2017 sonbaharına uzanan bir zaman diliminde yazıldı ve her bir portre yazıldığı tarih gözetilerek kronolojik olarak kitapta sıralandı. Her portre bir kişinin hayatına odaklı ama biz kitabı yayına hazırlarken portreleri birbiri ardına okuduğumuzda, anlatılanın aslında hepimizin hayatı, hayatlarımızın son iki yılı olduğunu biraz da şaşırarak fark ettik.

Evin Barış Altıntaş, Metin Yener, Murat Şevki Çoban, Özlem Altunok, Seçil Epik, Sibel Oral, Veysel Ok, Yasemin Çongar

İstanbul, Ekim 2017

Barış Portreleri’ne katkıda bulunan yazarlar:

Ahmet Altan, Arife Köse, Aslı Tohumcu, Asuman Susam, Aytül Fırat, Banu Tuna, Barış Avşar, Behçet Çelik, Burcu Karakaş, Can Gürses, Can Kartoğlu, Cafer Solgun, Emel Gülcan, Emine Algan, Emrah Tuncer, Emre Ayvaz, Ercüment Akdeniz, Ertan Altan, Evin Barış Altıntaş, Eylem Yılmaz, Fatih Polat, Gökçer Tahincioğlu, Hakkı Özdal, Halil Türkden, Hasan Cemal, Hatice Kapusuz, Hazal Özvarış, İrfan Aktan, Jînda Zekioğlu, Leyla Alp, Mehmet Said Aydın, Murat Şevki Çoban, Murat Özyaşar, Mustafa İşitmez, Nevin Sungur, Nilgün Yılmaz, Özlem Akcan, Özlem Ertan, Özlem Altunok, Pelin Başaran, Pınar Yiğitoğulları, Rabia Çetin, Rengin Arslan, Sanem Altan, Seçil Epik, Seçkin Sağlam, Sedat Yılmaz, Serkan Ayazoğlu, Şenay Aydemir, Şiar Risvanoğlu, Sezin Öney, Sibel Oral, Sibel Yükler, Şükran Lılek Yılmaz, Tayfun Ertan, Tuğba Kaplan, Tuğba Tekerek, Veysel Ok, Yasemin Çongar, Yonca Poyraz Doğan, Yılmaz Murat Bilican, Zehra Onat

Barış Portreleri ücretsizdir. İçeriğe erişmek ve dilerseniz kitabı pdf formatında indirmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.