On gazeteciye daha Bilme Hakkı Bursu
P24 ve Article 19’in Bilme Hakkı Projesi’nin ikinci aşamasına bursla katılacak on gazeteci belirlendi
01.02.2016
Punto24 Bağımsız Gazetecilik Platformu (P24) ile Londra merkezli insan hakları ve ifade özgürlüğü kuruluşu Article 19 tarafından Guardian Foundation desteğiyle 2014 sonunda başlatılan Bilme Hakkı Projesi’nin ikinci aşamasında burs alan on gazeteci/araştırmacı belirlendi.
P24 ve Article 19 olarak, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun daha etkin kullanımını hedefleyen projemize ilgi gösteren ve bu kanundan yararlanarak yapmak istedikleri çalışmaları bize öneren herkese çok teşekkür ediyoruz.
Önerilerin hepsi ayrı ayrı değerliydi. Zor ama zorunlu bir seçim yaptık.
Bu seçim sonunda projenin çekirdek medya grubunda 700 sterlinlik haber-araştırma bursu alarak yer alması kararlaştırılan 10 meslektaşımızın isimleri ve önerdikleri çalışma konuları aşağıda yer alıyor. Onları tebrik ediyoruz.
Bu on kişilik grup dışında kalan tüm başvuruculara çalışma konuları ve metodolojileri konusundaki değerlendirmemizi ve birlikte çalışmaya yönelik alternatif önerilerimizi önümüzdeki günlerde birer mektupla ileteceğiz.
2016’da Bilme Hakkı Projesi’ni Yürütecek Gazeteciler
AHMET TİREJ KAYA (Şüpheli asker ölümleri ve iş kazaları)
BÜLENT ONUR ŞAHİN (Sokağa çıkma yasakları)
ELİF AKGÜL (İnternet sansürü)
GİRAY POYRAZ (Mülteci konumundaki LGBTİ bireyler)
GÖZDE KAZAZ (Nefret Suçu Kanunu’nun etkisi)
İDİL SEDA AK (Engelli kadınlara yönelik şiddet)
MELİH CILGA (Suriyeli mültecilerin entegrasyonu)
MERT ÇAKIR (Suriyeli çocuk mülteciler)
TUĞBA KAPLAN (2002’den bu yana işlenen faili meçhul cinayetler)
ZEYNEP KARATAŞ (Türkiye’deki DAEŞ/IŞİD varlığı)
Bundan Sonra Sırada Ne Var?
Yukarıda adları yer alan gazeteci ve araştırmacıların proje bursunu alarak çalışmalarına fiilen başlamaları için 15 Şubat 2016 tarihini hedefliyoruz.
On meslektaşımız çalışmalarını yürütürken, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’ndan etkin yararlanmanın yolları üzerine Türkiyeli ve yabancı uzmanların katılacağı bir eğitim seminerine de davet edilecekler. Bu seminerin Şubat ayı içinde İstanbul’da yapılması planlanıyor. Projeye İstanbul dışından katılan gazetecilerin seminer süresince yol ve konaklama giderleri karşılanacak.
Seminer esnasında katılanlara, P24 ve Article 19’in Avrupa Birliği ve Türkiye’deki geçmiş deneyimleri biraraya getirerek oluşturduğu Gazeteciler İçin 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu Cep Kılavuzu da dağıtılacak.
Projeye katılan 10 gazetecinin Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında yetkililere sordukları sorular ve alınan/alınmayan cevaplar, Article 19 ve P24 tarafından izlenecek. Hızlı, doğru, tatminkar cevap verilmeyen sorular için alternatif bilgi edinme yollarına başvurulacak ve yasaların hak tanıdığı bütün hukuki süreçler Article 19 ve P24 tarafından kullanılarak, Bilgi Edinme Hakkı’nın hayata geçirilmesi için çalışılacak.
Projeye katılan gazetecilerin çalışmalarının 2016 Mayıs ayından itibaren yayınlanması hedeflenecek. (P24)