Buz dağının görünmeyen kısmı Yalan Dünya’da

Burcu Karakaş imzalı Yalan Dünya, P24’ün meslekî araştırma ve dayanışma amacıyla hayata geçirdiği P24 Medya Kitaplığı’ndan çıktı

P24

10.01.2017

 

Punto24 Bağımsız Gazetecilik Platformu’nun meslekî araştırma, eğitim ve dayanışma amacıyla oluşturduğu P24 Medya Kitaplığı, yayınlarına devam ediyor. Burcu Karakaş’ın kaleme aldığı Yalan Dünya: Reytingler, Tıklar ve Şimdi Reklamlar! P24 Medya Kitaplığı’nın üçüncü kitabı olarak yayımlandı.

Yalan Dünya: Reytingler, Tıklar ve Şimdi Reklamlar! basına yönelik baskıların, gazetecilere yöneltilen tehditlerin ve işsiz bırakılan basın emekçilerinin durumunun, “buz dağının görünmeyen kısmı” denilebilecek medya ekonomisinden ayrı düşünülemeyeceği görüşünden hareketle şu sorulara yanıt arıyor: Esas alınan reyting ya da tirajlar ne kadar gerçekçi? Rakamlar şişiriliyor mu? Reklam verenler bu rakamlara nasıl bakıyor? Reklam ya da ilan verilirken hangi kriterler gözetiliyor?

Gazeteciler, sektörün önde gelen isimleri, ajans yetkilileri ve iletişim alanında çalışan akademisyenlerle yapılan görüşmelere yer veren kitap, ölçümleme sistemlerinin güvenirliğini, Basın İlan Kurumu’ndan doğan sıkıntıları ve siyasî baskıların reklam verenlerle ilişkileri nasıl etkilediğini de tartışmaya açmayı hedefliyor.

Burcu Karakaş, çalışmanın hazırlık sürecine de açıklık getirdiği “Başlarken” bölümünde, kitabın medya ekonomisi ve ölçümlemeleri ekseninde temel sorunları gündeme getirmeyi hedeflediğini belirtiyor ve ekliyor: “Normalleşme adına bir beklentimiz olacaksa eğer, hiç şüphesiz ‘yalan dünya’ olarak tasvir edilebilecek bu düzenin sorgulanması şart. Bu noktada, şeffaflık talebinin bir ‘lüks’ değil, ‘ihtiyaç’ olduğunu bir kez daha hatırlatmakta fayda var.”
 

P24 Medya Kitaplığı kapsamında daha önce Yavuz Baydar’ın yazdığı Bir Açık Hava Hapishanesi Olarak Haber Merkezi: Türkiye Medyasında Yozlaşma ve Sansür ile Mahmut Çınar, Yonca Poyraz Doğan, Tayfun Ertan, Barış Soydan ve Rana Şenol’un ortak çalışması olan Ayrımcı Dile Karşı Habercilik Kılavuzu yayımlandı.

Elif Akgül, Mine Gencel Bek, Fatma Edemen, Uygar Gültekin, Hatice Kamer, Eyüp Tatlıpınar ve Begüm Zorlu’nun makalelerinden oluşan, editörlüğünü Murat Şevki Çoban’ın yaptığı Türkiye’de çatışma alanlarında gazetecilik yapmanın zorluk ve imkânlarına odaklanan Huzursuzluğun Takibi: Çatışmalı Dönemlerde Gazetecilik ise gelecek ay P24 Medya Kitaplığı’nın dördüncü kitabı olarak yayımlanacak.

P24 Medya Kitaplığı’ndan çıkan kitapların tasarımı Bülent Erkmen tarafından yapılıyor. Yalan Dünya: Reytingler, Tıklar ve Şimdi Reklamlar!’ın basımı P24’ün öz kaynaklarıyla, Burcu Karakaş’ın kitap için yaptığı araştırma ise Objective Uluslararası Araştırmacı Gazetecilik Programı’nın bursuyla desteklendi.

P24 Medya Kitaplığı’nın bütün kitapları ulusal ve yerel medya mensupları ile üniversitelerin iletişim fakültelerine ücretsiz olarak dağıtılıyor.

P24 Medya Kitaplığı kapsamında yayımlanan kitapları edinmek isterseniz, Bağlantıdaki formu doldurarak bize ulaşabilirsiniz. (P24)