Yeryüzüne dair bir mecra: “Gezegen” yakında yayında

P24 öncülüğünde, iklim ve çevre sorunlarını merkezine alan yeni bir mecra “Gezegen” Aralık ayı itibariyle yayın hayatına başlıyor.

P24

21.10.2020

P24 bünyesinde başta iklim krizi ve çevre talanı olmak üzere yayın çizgisinde yeryüzünü merkezine alan yepyeni bir mecrayı hayata geçiriyoruz: Gezegen. Türkiye’nin yoğun gündeminde kaybolan yerkürenin sorunlarını bundan böyle bilgi odaklı bir bakış açısıyla Gezegen’de ele alıyoruz. İnternet adresimiz gezegen24.com Aralık ayından itibaren yayın hayatına başlıyor, YouTube ve podcast yayınlarıyla da zenginleşiyor.

Gezegen, iklim ve çevre tartışmalarının rutin, “kullan at” bir habercilik anlayışıyla sınırlı kalmaması gerektiği inancıyla kuruldu. Bir an için bile göz ardı edilemeyecek, yakıcı sorunlara çözüm sunmanın, onları daha iyi anlamaktan ve anlatmaktan geçtiği inancıyla. Sadece konuşmak, farkındalık yaratmakla yetinmemek, ama sürekli sormak, konuların köküne inmek, araştırmak, bilgilendirmek, yeri geldiğinde de harekete geçirmek gerektiği inancıyla. Çünkü gezegen, gündemin gölgesinde kalmaktan çok daha iyisini hak ediyor.

Gezegen öncelikle bir ağ. Türkiye’nin dört bir yanında yaşam alanları için mücadele veren yurttaş hareketlerinin, STK’ların, medya kuruluşlarının, avukatların, mühendislerin, akademisyenlerin ve çevre konusunda uzmanlığı olan herkesin buluşabileceği bir platform. Webinarlar vasıtasıyla çevre ile ilgili en can alıcı konuların, gündemde olsun veya olmasın, masaya yatırılacağı ve çözüm yollarının tartışılacağı, muhataplara söz veren, onları dinleyen ve seslerini aktaran bir mecra. Aynı zamanda çözüm gazeteciliği anlayışıyla özgün haberlere yer veren bir internet sitesi. Gezegen, sürdürülebilir yaşam alanlarına erişmek için önce izlediği konu başlıklarını gündemde tutan, belgeleyen, tartışmalara katma değer kazandıran, çeperleri genişleten ve fikri takibi ihmal etmeyen bir yayın çizgisi benimsiyor. Bunun için de çevre alanında habercilik deneyimi olan ya da uzmanlaşmak isteyen gazetecilerle çalışmayı hedefliyor. Araştırmaya dayalı haberciliğin yanı sıra, yaşam alanlarını koruyan ya da çevre talanı nedeniyle hayatları etkilenen yurttaşların hikâyelerini aktarmak, beri taraftan teknik ve teknolojik inovasyonlara yer vererek çözüm gazeteciliğinin gelişmesini de sağlamak Gezegen’in amaçları arasında. Kısaca, yeryüzüne dair her şey Gezegen’de.

İklim ve çevre yayıncılığının nihai gayesi gezegen için değişime katkı sunmak. Bu yüzden Gezegen’de çeşitli konularda kampanyalar göreceksiniz. Araştırmacı ve sorgulayıcı yayıncılığın sağlayacağı birikimle politika değişikliği mücadelelerine zaman zaman Gezegen de destek verecek, desteğinizi isteyecek. Daha yaşanabilir bir ülke ve dünya temennisi taşıyan herkesle birlikte sorunlara daha fazla görünürlük katacak, çözüm yollarını da yüksek sesle savunacak. 

Kasım ayından itibaren Gezegen’in yayın akışı webinar buluşmalarıyla başlayacak. İlk altı webinar konu başlıklarımız ise şöyle:

1- Çevre politikasızlığı: Talan kültürü, “greenwashing” ve duyarlı alternatifler.
2- Gıdada sansür çabası: Gıda güvenliği ve şeffaflık.
3- Enerji ve Madencilik: Yenilenebilir enerjide son durum, fosil yakıtlar, nükleer hazırlıklar. Maden Kanunu’nda öngörülen değişiklikler.
4- ÇED raporları: Nedir, nasıl hazırlanır, neden önemlidir? Hazırlama süreci çıkar ilişkilerinden azade mi? Şirketler ÇED raporlarına karşı nasıl bir tutum izliyorlar?
5- Covid-19 ve iklim: Hava kirliliği ve buna bağlı rahatsızlıklar Covid-19 gelişme riskini artırıyor mu? Tıbbi atıklarla evsel atıklar ayrıştırılıyor mu? Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hükümet, ekonominin ıslahı için kirletici sanayilere desteklerini artıracak mı?
6- Kanal İstanbul ve “mega şantiye” ekonomisi: Kanal İstanbul İstanbul’un geriye kalan yeşil alanlarını nasıl etkileyecek? Mega şantiye ve yeni konut inşaatına dayalı bir ekonomi anlayışından sürdürülebilir bir ekonomiye nasıl geçilebilir?

Webinarların yanı sıra Gezegen’in internet sitesi Aralık ayından itibaren özel haberler, video-röportajlar, söyleşilerle sizlerle. Şimdi dikkatimizi yeryüzünün dertlerine çeviriyoruz.