Olağanüstü Hal’de Gazeteciler – 5

Eski Zaman yazarları Şahin Alpay, Ali Bulaç, Ahmet Turan Alkan, Lale Kemal, Nuriye Akman, Mustafa Ünal tutuklandı

16.08.2016

 

Darbe girişimi sonrası gazetecilere yönelik operasyonlarda 30 Temmuz günü yedi gazeteci ifade verdi. Eski Zaman gazetesi yazarları  Şahin Alpay, Ali Bulaç, Ahmet Turan Alkan, Lale Kemal, Nuriye Akman ve Mustafa Ünal çıkarıldıkları mahkemenin hepsi için verdiği ortak kararla tutuklanarak cezaevine gönderildi. 30 Temmuz’da ifade veren diğer eski Zaman yazarı İhsan Duran Dağı ise savcılık ifadesi sonrasında mahkemeye sevkedilmeden serbest bırakıldı.

Altı gazetecinin daha tutuklanmasıyla, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası başlatılan soruşturmada cezaevine gönderilen gazeteci sayısı 29’a, Türkiye’deki cezaevlerinde bulunan toplam tutuklu gazeteci sayısı ise 62’ye yükseldi. 

30 Temmuz öğle saatlerinde, dört gündür gözaltında tutulan gazeteci Şahin Alpay avukatlarına haber verilmeden İstanbul Barosu’ndan atanan bir avukat eşliğinde İstanbul Emniyeti’nde ifade verdi. Önceki gün, Alpay’ın ailesi ve avukatları, savcılığa 72 yaşında olan ve sağlık sorunları bulunan Şahin Alpay’ın mümkün olduğunca erken ifade vermesi için başvuruda bulunmuş, ancak bu başvuru savcılıkça kabul edilmemişti. 

30 Temmuz akşamı, Alpay’la birlikte Eski Zaman yazarları Ali Bulaç, Ahmet Turan Alkan, Nuriye Akman, Lale Kemal ve Mustafa Ünal tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi, mahkeme bu talebi kabul etti.

Dumanlı hakkındaki dava ve kaçmış olması gerekçe yapıldı
 

İstanbul 4. Sulh Ceza Hâkmliği’nin altı gazeteci hakkında verdiği tutuklama kararının ''gerekçe'' bölümü aynen şöyle:
 
“Şüpheliler hakkında silahlı terör örgütü üyeliğinden tutuklanmaları talep edilmiş olup, 15.07.2016 tarihinde FETÖ/PDY silahlı terör örgütü üyelerinin silahlı kuvvetler içerisindeki unsurlarının ülke yönetimine, yöneticilerine ve anayasal kurumlarına kalkışma  yaptıkları sonrasında yapılan soruşturmalar neticesinde ve daha önce yapılan soruşturmalar neticesinde şüphelilerin yazı yazdıkları bu silahlı yapıya mensup olduğu tespit edilen Zaman Gazetesi’nde bu yapıyı övücü yazılar yazdıkları ve emniyet ve yargı makamlarının bu yapıya yönelik soruşturmalarını eleştiren akamete uğratan yazılar yazdıkları, gazete yöneticileri olan Ekrem Dumanlı hakkında silahlı terör örgüt mensubiyetinden dava açıldığı halde yine yazılarına devam ettikleri, bu nedenle bu yapıya ilişkin silahlı unsurların bulunduğunu bildikleri halde aynı yapı içerisinde bulunmaya devam ettikleri, özellikle 17  aralık olarak bilinen süreçten sonra dahi ısrarla bu yapıyı övücü yazılarının süregeldiği ve örgütün amaçları doğrultusunda propaganda faaliyeti yürüttükleri, yine şüphelilerin sosyal paylaşım hesaplarından da buna ilişkin katkılarını sürdürdükleri, kalkışmayı mazur gösteren yazılar yazdıkları ve bu örgüttün mensuplarını sahiplenen açıklamalar yaptıkları, kamuoyunda onların masumiyetleri yönünde algı oluşturdukları, örgütün silahlı unsurlarının 15.07.2016 gecesi ortaya çıktığı bu tarihten önce kamuoyunda bu örgüttün silahlı kalkışma yapacağına dair güçlü anlatımlar ve bilgilendirmeler olmasına rağmen şüphelilerin katkılarını devam ettirdikleri, sonrasında çalıştıkları gazetenin bu yapıya ait yayın organı olması nedeni ile kapatılmış olduğu, şüphelilerin üzerine atılı suçun CMK 100 maddesinde sayılan ve tutuklama sebepleri var kabul edilen suçlardan olduğu, ayrıca bu yapının medya ayağı yönündeki soruşturmalarda çok sayıda şüphelinin yurt dışına kaçmış olduğu, en başta bu gazetenin eski yöneticisi olan Ekrem Dumanlı’ın hakkında adlî kontrol hükümlerine tabi olduğu halde ayı suçtan yurt dışına kaçtığı, atılı suç yönünden OHAL’in ülkede devam ettiği ve delillerin toplanması sürecinin devam ettiği, bu durumda şüpheliler hakkında adlî kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı anlaşıldığından şüphelilerin CMK 100 ve devamı maddeleri gereğince ayrı ayrı tutuklanmalarına…’’

Bu metinden de anlaşıldığı üzere, mahkeme, tutuklama gerekçesi olarak gazetecilerin Zaman gazetesindeki yazılarını ve eski Zaman Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı hakkında silahlı terör örgütü üyeliğinden dava açılmış olmasına rağmen, söz konusu altı gazetecinin bu gazetede yazmaya devam etmelerini gösterdi. 

Yine Ekrem Dumanlı’nın hakkındaki adlî kontrol kararına rağmen yurtdışına kaçmış olduğunu kayda geçiren mahkeme, bu durumu eski Zaman gazetesinin altı yazarı için de ‘’kaçma riski’’ bulunduğu şeklinde yorumladı. 

Kararda ayrıca, gazetecilerin yazılarında ve sosyal medya paylaşımlarında paralel yapıyı ‘’övücü,’’ darbe girişimini ‘’mazur gösterici’’ ifadeler kullandıkları vurgulandı.
 

Gazetecinin eşine gözaltı uygulaması
 

Zaman’ın eski Washington temsilcisi Ali H. Aslan’ın iddiasına göre, gözaltı listesinde adları olmasına rağmen yurt dışında bulunan gazetecilerin aileleri de gözaltına alınmakla tehdit ediliyor. 

 

 

Aslan, başka bir Twitter paylaşımında de ise eski Zaman Gazetesi Yöneticisi Bülent Korucu’nun eşinin gözaltına alındığını ve Korucu teslim oluncaya kadar bırakılmayacağının söylendiğini iddia etti. 

 

Hakkında darbe soruşturmasından gözaltı kararı alındığı resmen duyurulan gazetecilerin son durumu şöyle:

 

Olağanüstü Hal ilanından beri darbe soruşturması haricinde gözaltına alınan gazeteciler
 

Selami Aslan – DİHA

Mehmet Sıddık Damar – DİHA 

Esra Aydın – JİNHA

Geylan Arslan – JİNHA

 

Olağanüstü Hal ilanından beri darbe soruşturması haricinde tutuklanan gazeteciler
 

Zeynel Abidin Bulut – Azadiya Welat 

Zehra Doğan – JİNHA 

 

Olağanüstü Hal’de Kapatılan Yayın Organlarının Listesi
 

Kapatılan televizyon kanalları: Barış TV, Bugün TV, Can Erzincan TV, Dünya TV, Hira TV, Irmak TV, Kanal 124, Kanaltürk, MC TV, Mehtap TV, Merkür TV, Samanyolu Haber, Samanyolu TV, SRT TV, Tuna Shopping TV, Yumurcak TV.

Kapatılan haber ajansları: Cihan Haber Ajansı, Muhabir Haber Ajansı ve SEM Haber Ajansı 

Kapatılan gazeteler: Adana Haber, Adana Medya, Akdeniz Türk, Şuhut’un Sesi, Kurtuluş, Lider, İscehisar, Durum, Türkeli, Antalya, Yerel Bakış, Nazar, Batman, Batman Postası, Batman Doğuş, Bingöl Olay, İrade, İskenderun Olay, Ekonomi, Ege’de Son Söz, Demokrat Gebze, Kocaeli Manşet, Bizim Kocaeli, Haber Kütahya, Gediz, Zafer, Hisar, Turgutlu Havadis, Milas Feza, Türkiye’de Yeni Yıldız, Hakikat, Urfa Haber Ajansı, Ajans 11, Yeni Emek, Banaz Postası, Son Nokta, Merkür Haber, Millet, Bugün, Meydan, Özgür Düşünce, Taraf, Yarına Bakış, Yeni Hayat, Zaman, Today’s Zaman.

Kapatılan dergiler: Akademik Araştırmalar, Aksiyon, Asya Pasifik, Bisiklet Çocuk, Diyalog, Avrasya, Ekolife, Ekoloji, Fountain, Gonca, Gül Yaprağı, Nokta, Sızıntı, Yağmur, Yeni Ümit, Zirve.

Kapatılan radyolar: Aksaray Mavi, Aktüel, Berfin, Burç, Cihan, Dünya, Esra, Haber Radyo Ege, Herkül, Jest, Kanaltürk, Radyo 59, Radyo Aile Rehberi, Radyo Bamteli, Radyo Cihan, Radyo Fıkıh, Radyo Küre, Radyo Mehtap, Radyo Nur, Radyo Şemşik, Samanyolu Haber, Umut, Yağmur.

Kapatılan yayınevleri: Altınburç, Burak Basın Yayın Dağıtım, Define, Dolunay Eğitim Yayın Dağıtım, Giresun Basın Yayın Dağıtım, Gonca, Gülyurdu, GYV, Işık Akademi, Işık Özel Eğitim, İklim Basın Yayın Pazarlama, Kaydırak, Kaynak, Kervan Basın Yayıncılık, Kuşak, Muştu, Nil, Rehber, Sürat Basım Yayın Reklamcılık Eğitim Araçları, Sütun, Şahdamar, Ufuk Basın Yayın Haber Ajans Pazarlama, Ufuk, Waşanxaneya Nil, Yay Basın Dağıtım, Yeni Akademi, Yitik Hazine, Zambak Basın Yayın Eğitim Turizm

 

Bu liste açık haber kaynaklarından P24 editörlerince derlenmiştir ve düzenli olarak güncellenecektir. Kendilerinin ve yakın meslektaşlarının durumuyla ilgili bilgi paylaşmak isteyenler bize punto24info@gmail.com adresinden ulaşabilirler.