Türkiye’de Basın ve İfade Özgürlüğü – 178

Can Dündar ve İlhan Tanır hakkında kırmızı bülten çıkarılmasına karar verildi; Altanlar davasında istinaf mahkemesi gerekçeli kararını açıkladı

19.10.2018

 
Ahmet Altan, Mehmet Altan ve Nazlı Ilıcak’ın da aralarında bulunduğu altı sanıklı “darbe çağrışımı” davasında verilen ağırlaştırılmış müebbet cezalarına karşı yapılan istinaf taleplerini reddeden İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, gerekçeli kararını 17 Ekim günü açıkladı.
 
İstinaf mahkemesinin 42 sayfalık gerekçeli kararı, Anadolu Ajansı tarafından duyuruldu.
 
Altanların avukatları gerekçeli karara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesince dosyada “suç delili” tespit edilmediği hatırlatıldı. Yargılama sürecinin usûl hükümlerine ve dürüst yargılama ilkesine aykırı yürütüldüğünün altı çizilen açıklamada, “Anayasayı ihlâl” suçunu düzenleyen “TCK 309/1 maddesinin yasa koyucunun iradesine aykırı olarak fiilî uygulama ile tâdil edildiği” belirtildi.
 
Açıklamanın tamamına bu bağlantıdan erişilebilir.
 
“Cumhurbaşkanına hakaret” davası Aralık ayına ertelendi
 
Yazar Perihan Mağden ve gazeteciler Tunca Öğreten, Orhan Şahin ve Mehmet Çağlar Tekin’in “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılandıkları davanın görülmesine 18 Ekim günü devam edildi.
 
Mağden’in Eylül 2015’te Diken haber sitesinin o dönemki editörü Öğreten’e verdiği bir mülakattaki sözleri gerekçesiyle açılan davada, Mağden ve Öğreten ile birlikte, mülakata Yurt gazetesinin internet sitesinde de yer verilmesi gerekçesiyle gazetenin o dönemki yöneticileri olan Şahin ve Tekin de yargılanıyor.
 
Davanın İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen 10. duruşmasında savunma yapan Öğreten, röportajda hakaret unsuru olmadığının altını çizerek, beraatini talep etti.
 
Dava, mülakatın yayınlandığı dönem Yurt gazetesinin yazı işleri müdürü ve bağlı bulunduğu yetkilinin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına sorulması için 27 Aralık tarihine ertelendi.
 
Yasin Kobulan’a “propaganda” suçlamasıyla dava açıldı
 
Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Yasin Kobulan hakkında “zincirleme şekilde örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla dava açıldı.
 
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede Kobulan’ın sosyal medyada “TSK tarafından Güneydoğuda terör örgütüne yönelik operasyonları katliam şeklinde göstererek ve terör örgütünün şiddet içerikli eylemlerini meşru gösterecek şekilde paylaşımlar yaptığı” iddia edildi.
 
Savcının 13 yıla kadar hapsini istediği Kobulan’ın ilk duruşması 26 Aralık 2018 günü İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
 
Meşale Tolu’nun yargılandığı dava Ocak ayına ertelendi
 
Aralarında Etkin Haber Ajansı (ETHA) muhabiri ve çevirmeni Meşale Tolu ile Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) MYK üyesi Suat Çorlu’nun da bulunduğu 27 sanıklı davanın görülmesine 16 Ekim günü İstanbul’da devam edildi.
 
İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Tolu ile bazı sanıklar ve avukatları hazır bulundu.
 
Katıldığı bazı cenazeler ve anma yürüyüşleri gerekçesiyle, yasaklı MLKP örgütüne üye olmak ve örgüt propagandası yapmakla suçlanan Tolu, dava kapsamında sekiz ay çocuğuyla birlikte tutuklu kaldığını ve serbest bırakıldıktan sonra da sekiz ay boyunca adlî kontrol uygulandığını hatırlattı. Benzer suçlamalarla yargılanmakta olan eşi Suat Çorlu’nun yurtdışı yasağının halen devam ettiğini ifade eden Tolu, “Eşim hâlâ burada, çocuğum babasından ayrı büyüyor. Eşim adına yasağın kaldırılmasını istiyorum” diye konuştu.
 
Duruşmanın sonunda ara kararlarını açıklayan mahkeme heyeti, Suat Çorlu ve yazar Mukaddes Erdoğdu Çelik’e uygulanan adlî kontrol tedbirlerinin kaldırılmasına karar verdi. ESP’nin siyasî bir parti olup olmadığının Yargıtay’a sorulmasına ve gizli tanığın iki celse arasında dinlenmesine karar veren heyet, davayı 10 Ocak 2019 tarihine erteledi.
 
Video aktivist Oktay İnce kısa süreli gözaltına alındı, arşivine el konuldu
 
Seyri Sokak kolektifinden video aktivist Oktay İnce, 16 Ekim günü sabah saatlerinde polis tarafından evine düzenlenen operasyon sonrasında gözaltına alındı.
 
“TİKKO propagandası yapmak” suçlamasıyla düzenlenen baskında İnce’nin evinde arama yapan polis, İnce’nin toplumsal olaylar ve eylemlere ilişkin kayıtlarının bulunduğu arşivine el koydu. İfadesinin alınması için karakola götürülen İnce, ifadesinin ardından serbest bırakıldı.
 
Can Dündar ve İlhan Tanır hakkında kırmızı bülten kararı
 
“Cumhuriyet gazetesi davasına” bakan İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, davanın Nisan ayında görülen karar duruşmasında dosyaları ayrılan gazeteciler Can Dündar ve İlhan Tanır hakkında Interpol tarafından kırmızı bülten çıkarılmasına karar verdi.
 
Dündar ve Tanır yönünden devam eden davanın 16 Ekim günü görülen duruşmasında söz alan savcı, ifadeleri alınamayan sanıklar Dündar ve Tanır hakkında Kırmızı Bülten çıkarılmasını talep etti. Talebi değerlendiren mahkeme heyeti, sanıklar hakkında yakalama kararı bulunduğunu hatırlattı. Heyet, Dündar ve Tanır hakkında, ifadeleri alınamadığı gerekçesiyle Kırmızı Bülten çıkarılmasına karar vererek davayı erteledi.
 
Aynı gün, Dündar hakkında köşe yazılarında ve hazırladığı bir yazı dizisinde “Cumhurbaşkanına hakaret ettiği” suçlamasıyla açılan davanın karar duruşması görüldü. İstanbul 16. Asliye Ceza Mahkemesi, Dündar’ı 10 bin TL manevî tazminat ödemeye mahkûm etti.
 
EMEP açıklamasını yayınlayan gazetecilerin davası ertelendi
 
Yerel gazeteler Didim Özgürses ve Mavi Didim’in sahipleri ve muhabirlerine Emek Partisi (EMEP) Didim İlçe Örgütü tarafından yapılan bir açıklamayı haberleştirmeleri nedeniyle “halkı kışkırtmak” iddiasıyla açılan davanın görülmesine 16 Ekim günü devam edildi.
 
Didim 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Didim Özgürses gazetesi sahibi Mustafa Öge, Mavi Didim gazetesi sahibi Ergün Korkmaz ve muhabiri Erdem Özden ile gazetecilerle birlikte yargılanan EMEP İlçe Başkanı Kazım Temiz ve avukatları hazır bulundu.
 
Duruşmada savunma yapan Öge, yöneltilen suçlamayı reddetti. Bir gazeteci olarak tarafsızlık adına tüm partilerin basın açıklamalarını yayınlamak durumunda olduğunu ifade eden Öge, suç işleme kastı bulunmadığını belirterek beraatini talep etti.
 
Savunmaların ardından dava, avukatların ek süre talebi üzerine 25 Ocak 2019 tarihine ertelendi.
 
Nurcan Baysal Afrin paylaşımları nedeniyle hâkim karşısına çıktı
 
Gazeteci yazar Nurcan Baysal hakkında sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle açılan davanın ikinci duruşması 16 Ekim günü Diyarbakır 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
 
Baysal, Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna ilişkin sosyal medya hesabında yaptığı savaş karşıtı paylaşımlar nedeniyle 22 Ocak gecesi evinde gözaltına alınmış, 24 Ocak’ta mahkemece serbest bırakılmıştı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede Baysal’ın sosyal medya paylaşımlarıyla “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik ettiği” iddiasıyla 3 yıla kadar hapsi isteniyor.
 
P24 tarafından izlenen duruşmada savunmasını yapan Baysal, iddianamede yer alan paylaşımların barışın tesisine yönelik olduğunu ve hükümetin dış politikasını eleştirmek amacı taşıdığını ifade etti. Hakkındaki suçlamayı reddeden Baysal, atılı suçu kendisine hakaret sayacağını kaydetti.
 
Baysal’ın ardından söz alan avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir, AİHM'in düşünce ve ifade özgürlüğü kararlarına atıfta bulunduğu beyanında, Antalya 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği bir beraat kararını da emsal olarak sundu.
 
Duruşmanın sonunda açıkladığı ara kararında mahkeme, esas hakkında savunmanın hazırlanması için süre tanıyarak davayı 14 Şubat 2019 tarihine erteledi.
 
Evrensel eski muhabirine 2014 yılındaki eylem gerekçesiyle dava
 
İzmir’de 2014 yılında yapılan “17-25 Aralık” eylemine katılan 38 kişi ve eylemi takip eden bir gazeteci hakkında “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet” suçlamasıyla dava açıldı.
 
İzmir’de 26 Şubat 2014 tarihinde yapılan eyleme katılan 19 kişi gözaltına alınmış, eyleme katılanlar hakkında soruşturma başlatılmıştı. Savcı, o dönemde Evrensel’in muhabiri olan ve eylemi takip etmek için orada bulunan Eda Aktaş’a da soruşturma açmıştı.
 
Soruşturma sonucunda hazırlanan iddianame mahkeme tarafından kabul edildi. Eyleme katılan 38 kişi hakkında “izinsiz olarak toplantı ve gösteri yapmak suretiyle 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet, çevrede bulunan işyerlerine ve kamuya ait mallara zarar verme, müdahalede bulunan polis memurlarına direnerek görevi yapmalarına engel olma” suçlamaları ile dava açıldı.
 
Davanın ilk duruşması 14 Ocak 2019 günü 22. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
 
Öğretmen Ayşe Çelik’in cezası ertelendi
 
Diyarbakır 'da sokağa çıkma yasağının başlatıldığı 2016 yılında telefonla bağlandığı bir televizyon programında “Çocuklar ölmesin” dediği için “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılanan ve 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan öğretmen Ayşe Çelik’in infaz erteleme talebi kabul edildi.
 
20 Nisan’da altı aylık bebeği ile birlikte cezaevine konulduktan sonra 4 Mayıs'ta infazı altı ay süreyle ertelenerek tahliye olan Çelik’in talebi, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kabul edildi. Kararı, Çelik’in avukatı Mahsuni Karaman sosyal medya hesabından duyurdu.
 
Ceza 17 Nisan 2019’a kadar ertelendi.
 
Bir Barış Akademisyeni’ne daha ertelemeli ceza
 
Barış için Akademisyenler’in Bu Suça Ortak Olmayacağız başlıklı bildirisini imzaladıkları için “terör örgüt proapagandası yapmak” suçlamasıyla haklarında dava açılan akademisyenlerden birine daha hapis cezası verildi.
 
Koç Üniversitesi’nden akademisyen B.C.B. hakkındaki davanın 16 Ekim günü görülen üçüncü duruşmasında hükmünü açıklayan İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi, akademisyeni 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı. Ceza ertelendi.
 
Müzisyen Ülker Sarı “propaganda” suçlamasıyla tutuklandı
 
Vardiya adlı müzik grubunun üyesi Ülker Sarı, 16 Ekim günü tutuklandı. Sarı, bir gün önce İstanbul’da GBT kontrolü sırasında hakkında arama kararı olduğu gerekçesi ile gözaltına alınmıştı. Sarı hakkında 2013 yılında “katıldığı eylem ve etkinlikler vesilesiyle örgüt propagandası yaptığı’’ gerekçesiyle tutuklama kararı verildiği öğrenildi.
 
Fabrika işçisine “Cumhurbaşkanına hakaretten” tutuklama
 
Tekirdağ Çorlu’da S.K. isimli fabrika işçisi, sosyal medya paylaşımlarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla tutuklandı. Çorlu İlçe Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Büro Amirliği ekiplerinin iddiası sonucu savcılık talimatıyla evinde gözaltına alınan S.K., sağlık kontrolünün ardından ifadesi alınarak adliyeye sevk edildi. S.K., çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
 
Cezaevindeki gazeteciler ve medya çalışanları listesi
 
19 Ekim 2018 tarihi itibariyle Türkiye’de en az 176 gazeteci ve medya çalışanı tutuklu veya hükümlü olarak cezaevinde bulunuyor.
 
Ayrıntılı listeye bu bağlantıdan ulaşılabilir.
 
1                Abdulkadir Turay, DİHA muhabiri
2                Abdullah Dirican, Zaman gazetesi yurt haberleri editörü
3                Abdullah Kaya, DİHA muhabiri
4                Abdullah Kılıç, Habertürk
5                Abdullah Özyurt, Zaman gazetesi muhabiri
6                Abdulvahap İş, serbest gazeteci
7                Adil Demirci, ETHA muhabir
8                Ahmet Altan
9                Ahmet Feyzullah Özyurt
10              Ahmet Memiş, gazeteci, Haberdar internet sitesi
11              Ahmet Metin Sekizkardeş, Zaman gazetesi
12              Ahmet Yavaş, TRT (Erzurum)
13              Ali Ahmet Böken, TRT Haber koordinatörü
14              Ali Akkuş, eski Zaman gazetesi yayınlar editörü
15              Ali Aşikar, Azadiya Welat
16              Ali Babür Boysal, Zaman gazetesi tasarımcı
17              Ali Sönmez Kayar, ETHA muhabiri
18              Ali Ünal, Zaman köşe yazarı
19              Ali Yüce, TRT Radyosu yayın şefi
20              Arafat Dayan, Demokratik Ulus eski yazı işleri müdürü
21              Aslı Ceren Aslan, Özgür Gelecek yazı işleri müdürü
22              Ayşe Nazlı Ilıcak, Yarına Bakış gazetesi yazarı
23              Ayşenur Parıldak, Haberdar ve Zaman
24              Aytekin Gezici, gazeteci-yazar
25              Aziz İstegün, Diyarbakır Zaman bölge temsilcisi
26              Bayram Kaya, Zaman muhabiri
27              Behram Kılıç, Zaman eski yazarı
28              Beytullah Demir, Cihan Haber Ajansı gn. md. yardımcısı
29              Beytullah Özdemir, Zaman gazetesi Düzce temsilcisi
30              Burçin Dokgöz, Çorum eski Zaman ve Cihan muhabiri
31              Cemal Azmi Kalyoncu, Gazeteci ve Yazarlar Vakfı
32              Cemal Tunç, Gün Matbaa çalışanı
33              Ceren Taşkın, Hatay'ın Sesi
34              Cuma Ulus, Millet Gazetesi yayın koordinatörü
35              Cumali Çaygeç, TRT Şeş haber müdürü
36              Cüneyt Seza Özkan, Samanyolu TV haber yönetmeni
37              Çetin Kurşun, Azadiya Welat
38              Deniz Bakır, Atılım gazetesi yayın yönetmeni
39              Doğan Baran, Odak dergisi sahibi, yazı işleri müdürü
40              Ece Sevim Öztürk, Çağdaş Ses genel yayın yönetmeni
41              Emin Demir, serbest gazeteci
42              Emre Soncan, eski Zaman savunma muhabiri
43              Ercan Gün, Fox TV haber editörü
44              Erdal Süsem, Eylül dergisi editörü
45              Erdal Şen, eski Meydan gazetesi yazı işleri müdürü
46              Erdoğan Zamur, Gün Matbaa çalışanı
47              Erol Yüksel, TRT Haber Dairesi başkan yardımcısı
48              Erol Zavar, Odak dergisi sahibi ve yazı işleri müdürü
49              Fahri Öztoprak, Cihan/Zaman Samsun muhabiri
50              Faruk Akkan, Cihan Haber Ajansı
51              Ferhat Çiftçi, Azadiya Welat gazetesi Gaziantep temsilcisi
52              Ferhat Haldun Pehlivan, ETHA stajyer muhabiri
53              Ferhat Parlak, Silvan Mücadele gazetesi sahibi
54              Fevzi Yazıcı
55              Gökçe Fırat Çulhaoğlu, Türksolu gazetesi yazarı
56              Gurbet Çakar, Hevi Kadın dergisi
57              Gültekin Avcı
58              Habip Güler, Eski Zaman muhabiri
59              Hakan Aksel, TRT yapımcı-yönetmen
60              Hakan Ergün, Azadiya Welat ve Özgür Gündem dağıtımcısı
61              Hakan Taşdelen
62              Halil İbrahim Mert, TRT (Erzurum)
63              Hamit Dilbahar, Azadiya Welat gazetesi yazarı
64              Hamza Günerigök, TRT spikeri
65              Hanım Büşra Erdal, eski Zaman muhabiri ve köşe yazarı
66              Hasan Bozkurt, Bugün gazetesi muhabir
67              Hasan Duman, Özgürlükçü Demokrasi dağıtımcı
68              Hasan Hüseyin Örs, TRT eski yapım-yayın görevlisi
69              Hasan Taşar, TRT eski Ankara muhabir
70              Hatice Duman, Atılım gazetesi sahibi ve yazı işleri müdürü
71              Haydar Ergül, Demokratik Modernite dergisi editörü
72              Hicran Ürün, Özgürlükçü Demokrasi editörü
73              Hidayet Karaca, Samanyolu Yayın Grubu başkanı
74              Hüseyin Aydın, Cihan muhabiri
75              İbrahim Halil Öztürkeri, TRT eski yapım-yayın görevlisi
76              İdris Okur, Cihan Haber Ajansı Çorum muhabiri
77              İdris Sayılgan, DİHA
78              İdris Yılmaz
79              İhsan Sinmiş, Gün Matbaa çalışanı
80              İhsan Yaşar, Özgürlükçü Demokrasi imtiyaz sahibi
81              İrfan Karaca, Gün Matbaa çalışanı
82              İshak Yasul, Özgürlükçü Demokrasi sorumlu yazı işleri müdürü
83              İsmail Çoban, Azadiya Welat eski yazı işleri müdürü
84              İsmail Ersan, AA Yalova temsilcisi
85              İsminaz Temel, ETHA editörü
86              Kamuran Sunbat, DİHA eski Çukurova muhabiri
87              Kasım Zengin, Gün Matbaacılık sahibi
88              Kazım Canlan, Cihan haber ajansı eski Ankara haber müdürü
89              Kazım Göçer, Gün Matbaa çalışanı
90              Kemal Demir, TV10 kameramanı
91              Kemal Özer, Evrensel
92              Kemal Sancılı, Özgür Gündem imtiyaz sahibi
93              Kenan Karavil, Radyo Dünya genel yayın yönetmeni
94              Kibriye Evren, JinNews muhabiri
95              Kubilay Çelik, Antropolog dergisi sorumlu yazı işleri müdürü
96              Mahmut Abay, Gün Matbaa çalışanı
97              Max Zirngast, Re:volt dergisi muhabir
98              Mehmet Ali Ay, muhabir, Vahdet ve Bugün gazeteleri
99              Mehmet Ali Çelebi, Özgürlükçü Demokrasi editörü
100            Mehmet Baransu, Taraf gazetesi yazarı
101            Mehmet Dursun
102            Mehmet Emin Sümeli, Gün Matbaa çalışanı
103            Mehmet Güleş, DİHA
104            Mehmet Gündem, Milliyet gazetesi eski yazarı
105            Mehmet Kuru, Zaman Eskişehir muhabiri
106            Mehmet Sıddık Damar
107            Meltem Oktay, DİHA
108            Metin Arslan, Bugün gazetesi muhabir
109            Mikail Barut, Özgür Halk Dergisi eski editörü
110            Miktat Algül, Mezitli FM genel yayın koordinatörü
111            Mizgin Çay, Radyo Karacadağ
112            Muhammed Sait Kuloğlu, Subuhaber.com imtiyaz sahibi
113            Muhsin Pilgir, Zaman ve Cihan haber ajansı muhabiri
114            Murat Çapan, Nokta sorumlu yazı işleri müdürü
115            Murat Dağdeviren, Demokrat Gebze gazetesi sahibi
116            Musa Kaya, Gün Matbaa çalışanı
117            Mustafa Erkan Acar, Bugün gazetesi haber müdürü
118            Mustafa Gök, Ekmek ve Adalet dergisi Ankara temsilcisi
119            Mustafa Gökkılıç, eski Radikal ve Habertürk TV muhabiri
120            Mustafa Göktaş, Özgür Gündem Şanlıurfa muhabiri
121            Mustafa Ünal, gazeteci, Zaman
122            Mutlu Çölgeçen, Millet gazetesi yazı işleri koordinatörü
123            Mutlu Özay, Cihan haber ajansı muhabiri
124            Mümtazer Türköne, Zaman köşe yazarı
125            Mürsel Demir, Gün Matbaa çalışanı
126            Nadir Yücel, Çorum Yıldız genel yayın yönetmeni
127            Nedim Türfent, DİHA
128            Nizamettin İzgi, Batman gazetesi sahibi
129            Nuh Gönültaş
130            Nuri Durna, TRT
131            Nuri Yeşil, Azadiya Welat gazetesi Dersim temsilcisi
132            Nurullah Kaya, Gaziantep Zaman bölge temsilcisi
133            Oğuz Usluer, Habertürk eski yayın koordinatörü
134            Osman Yakut, Zaman Antalya
135            Ömer Oruç, eski Cihan muhabiri
136            Özcan Keser, TRT muhabiri
137            Özden Kınık, TRT
138            Pınar Gayıp, ETHA muhabiri
139            Polat Arslan, Gün Matbaa çalışanı
140            Reyhan Çapan, Özgür Gündem yazı işleri müdürü
141            Reyhan Hacıoğlu, Özgürlükçü Demokrasi editörü
142            Sadık Demir, Radyo Karacadağ
143            Sait Gürkan Tuzlu, Cihan haber ajansı muhabiri
144            Sami Tunca, Mücadele Birliği dergisi yazı işleri müdürü
145            Seda Taşkın, Mezopotamya Ajansı muhabiri
146            Semiha Mete, Özgürlükçü Demokrasi
147            Semiha Şahin, ETHA editörü
148            Serhat Şeftali, Zaman gazetesi eski Akdeniz bölge temsilcisi
149            Serkan Aydemir, Bitlis Aktüel gazetesi muhabiri
150            Serkan Canbaz,TRT Ankara muhabir/editör
151            Serpil Ünal, Mücadele Birliği gazetesi muhabiri
152            Sertan Önal, Halkın Günlüğü muhabir
153            Seyid Kılıç, TRT Haber
154            Seyithan Akyüz, Azadiya Welat gazetesi Adana temsilcisi
155            Sezai Yavaş, TRT Diyarbakır bölge müdür yardımcısı
156            Songül Yücel, Önsöz dergisi genel yayın yönetmeni
157            Süleyman Acar, Mücadele Birliği gazetesi genel yayın yönetmeni
158            Şahabettin Demir, DİHA muhabiri
159            Şeref Yılmaz, Irmak TV
160            Şirin Kabakçı, Zaman gazetesi Konya temsilcisi
161            Togay Okay, Özgür Gelecek
162            Turgut Usul, TRT muhabiri
163            Ufuk Şanlı, eski Vatan yazarı
164            Uğur Akgül, DİHA muhabiri
165            Uğur Selman Kelekçiler, Gün Matbaa çalışanı
166            Ünal Tanık, Rota Haber genel yayın yönetmeni
167            Vahit Yazgan, İzmir Zaman bölge temsilcisi
168            Veli Büyükşahin, TV 10 yöneticisi
169            Veli Haydar Güleç, TV 10 yöneticisi
170            Yakup Çetin, eski Zaman muhabiri
171            Yakup Şimşek, Zaman marka pazarlama müdürü
172            Yalçın Güler, TRT (Erzurum)
173            Yetkin Yıldız, Aktif Haber sitesi yayın yönetmeni
174            Yılmaz Kahraman, Özgür Halk dergisi editörü
175            Zehra Doğan, Jinha
176            Ziya Ataman, DİHA muhabir