Türkiye’de Basın ve İfade Özgürlüğü – 181

İstinaf mahkemesince cezası onanan Atilla Taş cezaevine gönderildi; Evrensel çizeri Sefer Selvi, karikatürü nedeniyle tazminata mahkûm edildi

09.11.2018

 
Müzisyen ve köşe yazarı Atilla Taş, 26 sanıklı “FETÖ medya yapılanması” davasında kendisine verilen cezanın istinaf mahkemesince onanmasının ardından 9 Kasım 2018 günü İstanbul’da gözaltına alınarak cezaevine gönderildi.
 
Mart ayında İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi davada yargılanan çoğunluğu gazeteci 26 sanıktan 23’ünü “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla değişik sürelerde hapis cezasına, Atilla Taş ve Murat Aksoy’u ise “örgütün hiyerarşik yapısına dâhil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün ve 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırmıştı.
 
Avukatların temyiz talebini değerlendiren İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi 22 Ekim tarihinde istinaf taleplerini esastan reddetmişti. Bu karar sonucunda Taş ve Aksoy’un hapis cezaları beş yıldan az olması sebebiyle kesinleşmişti.
 
Evinde gözaltına alındıktan sonra İstanbul Adliyesine kelepçeli şekilde getirilen Taş, infaz işlemlerinin ardından önce Metris Cezaevine, buradan da Silivri Cezaevine gönderildi. Taş, dava kapsamında yaklaşık 14 ay cezaevinde kaldıktan sonra, 24 Ekim 2017 tarihinde tahliye edilmişti.
 
Sedat Sur’a kayyum haberi nedeniyle hapis cezası verildi
 
Özgürüz.org muhabiri Sedat Sur, “Kayyum vurgunu” başlıklı haberi ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle hakkında açılan davada 9 Kasım günü 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı.
 
Kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi hakkında yaptığı haber ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı Sur hakkında soruşturma başlatmış, bu kapsamda 2017 yılı Temmuz ayında Sur’un ifadesine başvurmuş, ardından gazeteci hakkında “örgüt propagandası” suçlamasıyla iddianame hazırlamıştı.
 
Evrensel çizeri Sefer Selvi tazminata mahkûm edildi
 
Evrensel gazetesine ve çizeri Sefer Selvi’ye, gazetede yayımlanan “Paradise Papers” konulu bir karikatür nedeniyle toplam 10 bin TL tutarında tazminat cezası verildi.
 
Meclis Başkanı ve eski Başbakan Binali Yıldırım ile oğlu Erkam Yıldırım tarafından söz konusu karikatürde “kişilik haklarına saldırıldığı” iddiasıyla Selvi ve gazetenin eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Çağrı Sarı’ya 40 bin TL tazminat talebiyle dava açılmıştı.
 
Davanın 8 Kasım günü İstanbul Anadolu 29. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülen duruşmasında savunma yapan avukat Devrim Avcı, karikatürün ifade özgürlüğü kapsamında yayınlandığını, karikatüre konu olan haberin gerçeklik unsuru olduğunu belirtti. “Yerleşik Yargıtay kararı gereğince de siyasetçilerin sert eleştirilere katlanmak zorunda olup Anayasa Mahkemesinin de benzer kararları vardır” diyen Avcı, davanın reddini talep etti.
 
Yıldırım’ın avukatı ise, “Söz konusu haberin sunuluş şekli müvekillerimin hırsızlık yaptığı ve vergi kaçırdığı izlenimi uyandırmakta olup, halen daha davalı tarafın aynı karikatürü yayınlayarak hakaret kastı devam etmektedir” diyerek davanın kabulünü talep etti.
 
Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme, Selvi ve Evrensel’e, Binali Yıldırım’a 5 bin TL, Erkam Yıldırım’a 5 bin TL olmak üzere toplamda 10 bin TL tutarında manevi tazminat ödeme cezası verdi. Mahkeme Çağrı Sarı hakkındaki talebi ise reddetti.
 
Sözcü gazetesi davası Mart ayına ertelendi
 
Sözcü gazetesinin eski imtiyaz sahibi Burak Akbay ile birlikte gazetenin İzmir muhabiri Gökmen Ulu, İnternet Sorumlu Müdürü Mediha Olgun ve Mali İşler Müdürü Yonca Yücekaleli’nin “örgüt propagandası,” “örgüte yardım” ve “silahlı terör örgütünü yönetme” suçlamalarıyla yargılandıkları davanın görülmesine 7 Kasım günü İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi.
 
P24 tarafından izlenen duruşmaya sanıklardan katılan olmadı. Duruşmada söz alan savunma avukatı Celal Ülgen, müvekkili Burak Akbay hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasını talep etti. Avukatlar ayrıca Akbay’a ait telefonun iadesini ve diğer sanıklara uygulanan adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasını talep etti.
 
Mahkeme heyeti, halen yurtdışında bulunan Akbay hakkındaki yakalama emrinin infazının devamına hükmetti. Yurtdışına çıkış yasağı tedbirlerinin kaldırılması talebinin reddine karar veren mahkeme, dosyanın esas hakkındaki mütalaa için cumhuriyet savcısına verilmesini kararlaştırarak, davayı 12 Mart 2019 tarihine erteledi.
 
Hüsnü Mahalli’ye “Cumhurbaşkanına hakaretten” ceza
 
Gazeteci Hüsnü Mahalli, bir köşe yazısı ve katıldığı bir televizyon programındaki sözleri nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret” suçlamasıyla yargılandığı davada toplam 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı.
 
İstanbul 6. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 8 Kasım günü görülen duruşmada ek savunma yapan Mahalli, “Cumhurbaşkanına hakaret etmedim. Her zaman sayın cumhurbaşkanı ifadesini kullanırım. Diktatör kelimesi de hakaret içeren bir kelime değildir. Uluslararası camiada tek kişide toplanan yetkiyle ilgili belirtilmiş bir tanımdır” şeklinde konuştu.
 
Duruşma sonunda hükmünü açıklayan mahkeme, Mahalli’ye, “kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret” suçundan 1 yıl 8 ay 25 gün hapis cezası verdi. Mahkeme Mahalli’nin sabıkasız oluşu ve bir daha suç işlemeyeceği yönünde kanaat oluşması nedeniyle hakkındaki hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ve 5 yıl süreyle denetime tabi tutulmasına hükmetti. Mahkeme Mahalli’yi “Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan ise 2 yıl 5 ay 5 gün hapis cezasına çarptırdı.
 
Hak savunucularının yargılandığı dava Mart ayına ertelendi
 
Af Örgütü Türkiye Şubesi Onursal Başkanı Taner Kılıç ile önceki yaz Büyükada’daki bir toplantı sırasında gözaltına alınan 10 insan hakları savunucusunun “örgüt üyeliği” ve “örgüt üyesi olmaksızın örgüte yardım” suçlamalarıyla yargılandığı davanın görülmesine 7 Kasım günü devam edildi.
 
İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmayı P24 takip etti.
 
Duruşmada sanıklardan Nalan Erkem’in avukatınca celse arasında verilen soruşturmanın genişletilmesi talebi okundu.
 
Sonrasında söz alan Taner Kılıç’ın avukatı, Kılıç’ın duruşmalardan vareste tutulmasını ve hakkındaki yurtdışı çıkış yasağının kaldırılmasını talep etti. Kılıç, dava kapsamında 14 ay tutuklu kaldıktan sonra 15 Ağustos 2018 günü cezaevinden tahliye edilmişti.
 
Duruşma sonunda ara kararını açıklayan mahkeme, soruşturmanın genişletilmesi talebini reddederken, Kılıç’ın duruşmalardan vareste tutulması talebini kabul etti. Kılıç’a uygulanan adlî kontrolün ise devamına karar veren mahkeme davayı 21 Mart 2019 tarihine erteledi.
 
Ferhat Tunç’a “cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla bir dava daha açıldı
 
Müzisyen Ferhat Tunç hakkında sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek, “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yeni bir dava açıldı. Büyükçekmece Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Tunç’un 10 ayrı Twitter mesajı suçlama konusu edildi. İddianame, Büyükçekmece 7. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Davanın ilk duruşması 9 Ocak 2019 günü görülecek.
 
Barış imzacısı akademisyen ve çok sayıda kişi gözaltına alındı
 
Ankara’da akademisyenlerin de aralarına bulunduğu çok sayıda kişi 9 Kasım günü sabah saatlerinde düzenlenen ev baskınlarında gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Ankara Üniversitesinden ihraç edilen Barış imzacısı akademisyen Cenk Yiğiter’in de bulunduğu öğrenildi. Gözaltı gerekçeleri öğrenilemedi.
 
Antalya’da bir kişiye “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla ceza
 
Mustafa Ertem isimli bir kişi hakkında “Cumhurbaşkanı’na hakaret” iddiasıyla Antalya Asliye Ceza Mahkemesinde açılan davanın karar duruşması 8 Kasım 2018 tarihinde görüldü. Mahkeme, Ertem’i 11 ay 20 gün hapis cezası ile cezalandırdı ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.
 
Cezaevindeki gazeteciler ve medya çalışanları listesi
 
Atilla Taş’ın hakkındaki hapis cezasının onanmasının ardından 9 Kasım günü tutuklanarak cezaevinde gönderilmesinin ardından, Türkiye’de tutuklu veya hükümlü olarak cezaevinde bulunan gazeteci ve medya çalışanı sayısı en az 175 oldu.
 
Ayrıntılı listeye bu bağlantıdan erişilebilir.
 
1                Abdulkadir Turay, DİHA muhabiri
2                Abdullah Dirican, Zaman gazetesi yurt haberleri editörü
3                Abdullah Kaya, DİHA muhabiri
4                Abdullah Kılıç, Habertürk
5                Abdullah Özyurt, Zaman gazetesi muhabiri
6                Abdulvahap İş, serbest gazeteci
7                Adil Demirci, ETHA muhabir
8                Ahmet Altan
9                Ahmet Feyzullah Özyurt
10              Ahmet Memiş, gazeteci, Haberdar internet sitesi
11              Ahmet Metin Sekizkardeş, Zaman gazetesi
12              Ahmet Yavaş, TRT (Erzurum)
13              Ali Ahmet Böken, TRT Haber koordinatörü
14              Ali Akkuş, eski Zaman gazetesi yayınlar editörü
15              Ali Aşikar, Azadiya Welat
16              Ali Babür Boysal, Zaman gazetesi tasarımcı
17              Ali Ünal, Zaman köşe yazarı
18              Ali Yüce, TRT Radyosu yayın şefi
19              Arafat Dayan, Demokratik Ulus eski yazı işleri müdürü
20              Aslı Ceren Aslan, Özgür Gelecek yazı işleri müdürü
21              Atilla Taş, Meydan köşe yazarı
22              Ayşe Nazlı Ilıcak, Yarına Bakış gazetesi yazarı
23              Ayşenur Parıldak, Haberdar ve Zaman
24              Aytekin Gezici, gazeteci-yazar
25              Aziz İstegün, Diyarbakır Zaman bölge temsilcisi
26              Bayram Kaya, Zaman muhabiri
27              Beytullah Demir, Cihan Haber Ajansı gn. md. yardımcısı
28              Beytullah Özdemir, Zaman gazetesi Düzce temsilcisi
29              Burçin Dokgöz, Çorum eski Zaman ve Cihan muhabiri
30              Cemal Azmi Kalyoncu, Gazeteci ve Yazarlar Vakfı
31              Cemal Tunç, Gün Matbaa çalışanı
32              Ceren Taşkın, Hatay'ın Sesi
33              Cuma Ulus, Millet Gazetesi yayın koordinatörü
34              Cumali Çaygeç, TRT Şeş haber müdürü
35              Cüneyt Seza Özkan, Samanyolu TV haber yönetmeni
36              Çetin Kurşun, Azadiya Welat
37              Deniz Bakır, Atılım gazetesi yayın yönetmeni
38              Doğan Baran, Odak dergisi sahibi, yazı işleri müdürü
39              Ece Sevim Öztürk, Çağdaş Ses genel yayın yönetmeni
40              Emin Demir, serbest gazeteci
41              Emre Soncan, eski Zaman savunma muhabiri
42              Ercan Gün, Fox TV haber editörü
43              Erdal Süsem, Eylül dergisi editörü
44              Erdal Şen, eski Meydan gazetesi yazı işleri müdürü
45              Erdoğan Zamur, Gün Matbaa çalışanı
46              Erol Yüksel, TRT Haber Dairesi başkan yardımcısı
47              Erol Zavar, Odak dergisi sahibi ve yazı işleri müdürü
48              Fahri Öztoprak, Cihan/Zaman Samsun muhabiri
49              Faruk Akkan, Cihan Haber Ajansı
50              Ferhat Çiftçi, Azadiya Welat gazetesi Gaziantep temsilcisi
51              Ferhat Haldun Pehlivan, ETHA stajyer muhabiri
52              Ferhat Parlak, Silvan Mücadele gazetesi sahibi
53              Fevzi Yazıcı
54              Gökçe Fırat Çulhaoğlu, Türksolu gazetesi yazarı
55              Gurbet Çakar, Hevi Kadın dergisi
56              Gültekin Avcı
57              Habip Güler, Eski Zaman muhabiri
58              Hakan Aksel, TRT yapımcı-yönetmen
59              Hakan Ergün, Azadiya Welat ve Özgür Gündem dağıtımcısı
60              Hakan Taşdelen
61              Halil İbrahim Mert, TRT (Erzurum)
62              Hamit Dilbahar, Azadiya Welat gazetesi yazarı
63              Hamza Günerigök, TRT spikeri
64              Hanım Büşra Erdal, eski Zaman muhabiri ve köşe yazarı
65              Hasan Bozkurt, Bugün gazetesi muhabir
66              Hasan Duman, Özgürlükçü Demokrasi dağıtımcı
67              Hasan Hüseyin Örs, TRT eski yapım-yayın görevlisi
68              Hasan Taşar, TRT eski Ankara muhabir
69              Hatice Duman, Atılım gazetesi sahibi ve yazı işleri müdürü
70              Haydar Ergül, Demokratik Modernite dergisi editörü
71              Hicran Ürün, Özgürlükçü Demokrasi editörü
72              Hidayet Karaca, Samanyolu Yayın Grubu başkanı
73              Hüseyin Aydın, Cihan muhabiri
74              İbrahim Halil Öztürkeri, TRT eski yapım-yayın görevlisi
75              İdris Okur, Cihan Haber Ajansı Çorum muhabiri
76              İdris Sayılgan, DİHA
77              İdris Yılmaz
78              İhsan Sinmiş, Gün Matbaa çalışanı
79              İhsan Yaşar, Özgürlükçü Demokrasi imtiyaz sahibi
80              İrfan Karaca, Gün Matbaa çalışanı
81              İshak Yasul, Özgürlükçü Demokrasi sorumlu yazı işleri müdürü
82              İsmail Çoban, Azadiya Welat eski yazı işleri müdürü
83              İsmail Ersan, AA Yalova temsilcisi
84              İsminaz Temel, ETHA editörü
85              Kamuran Sunbat, DİHA eski Çukurova muhabiri
86              Kasım Zengin, Gün Matbaacılık sahibi
87              Kazım Canlan, Cihan haber ajansı eski Ankara haber müdürü
88              Kazım Göçer, Gün Matbaa çalışanı
89              Kemal Demir, TV10 kameramanı
90              Kemal Özer, Evrensel
91              Kemal Sancılı, Özgür Gündem imtiyaz sahibi
92              Kenan Karavil, Radyo Dünya genel yayın yönetmeni
93              Kibriye Evren, JinNews muhabiri
94              Kubilay Çelik, Antropolog dergisi sorumlu yazı işleri müdürü
95              Mahmut Abay, Gün Matbaa çalışanı
96              Max Zirngast, Re:volt dergisi muhabir
97              Mehmet Ali Ay, muhabir, Vahdet ve Bugün gazeteleri
98              Mehmet Ali Çelebi, Özgürlükçü Demokrasi editörü
99              Mehmet Baransu, Taraf gazetesi yazarı
100            Mehmet Dursun
101            Mehmet Emin Sümeli, Gün Matbaa çalışanı
102            Mehmet Güleş, DİHA
103            Mehmet Gündem, Milliyet gazetesi eski yazarı
104            Mehmet Kuru, Zaman Eskişehir muhabiri
105            Mehmet Sıddık Damar
106            Meltem Oktay, DİHA
107            Metin Arslan, Bugün gazetesi muhabir
108            Mikail Barut, Özgür Halk Dergisi eski editörü
109            Miktat Algül, Mezitli FM genel yayın koordinatörü
110            Mizgin Çay, Radyo Karacadağ
111            Muhammed Sait Kuloğlu, Subuhaber.com imtiyaz sahibi
112            Muhsin Pilgir, Zaman ve Cihan haber ajansı muhabiri
113            Murat Çapan, Nokta sorumlu yazı işleri müdürü
114            Murat Dağdeviren, Demokrat Gebze gazetesi sahibi
115            Musa Kaya, Gün Matbaa çalışanı
116            Mustafa Erkan Acar, Bugün gazetesi haber müdürü
117            Mustafa Gök, Ekmek ve Adalet dergisi Ankara temsilcisi
118            Mustafa Gökkılıç, eski Radikal ve Habertürk TV muhabiri
119            Mustafa Göktaş, Özgür Gündem Şanlıurfa muhabiri
120            Mustafa Ünal, gazeteci, Zaman
121            Mutlu Çölgeçen, Millet gazetesi yazı işleri koordinatörü
122            Mutlu Özay, Cihan haber ajansı muhabiri
123            Mümtazer Türköne, Zaman köşe yazarı
124            Mürsel Demir, Gün Matbaa çalışanı
125            Nadir Yücel, Çorum Yıldız genel yayın yönetmeni
126            Nedim Türfent, DİHA
127            Nizamettin İzgi, Batman gazetesi sahibi
128            Nuh Gönültaş
129            Nuri Durna, TRT
130            Nuri Yeşil, Azadiya Welat gazetesi Dersim temsilcisi
131            Nurullah Kaya, Gaziantep Zaman bölge temsilcisi
132            Oğuz Usluer, Habertürk eski yayın koordinatörü
133            Osman Yakut, Zaman Antalya
134            Ömer Oruç, eski Cihan muhabiri
135            Özcan Keser, TRT muhabiri
136            Özden Kınık, TRT
137            Pınar Gayıp, ETHA muhabiri
138            Polat Arslan, Gün Matbaa çalışanı
139            Reyhan Çapan, Özgür Gündem yazı işleri müdürü
140            Reyhan Hacıoğlu, Özgürlükçü Demokrasi editörü
141            Sadık Demir, Radyo Karacadağ
142            Sait Gürkan Tuzlu, Cihan haber ajansı muhabiri
143            Sami Tunca, Mücadele Birliği dergisi yazı işleri müdürü
144            Seda Taşkın, Mezopotamya Ajansı muhabiri
145            Semiha Mete, Özgürlükçü Demokrasi
146            Semiha Şahin, ETHA editörü
147            Serhat Şeftali, Zaman gazetesi eski Akdeniz bölge temsilcisi
148            Serkan Aydemir, Bitlis Aktüel gazetesi muhabiri
149            Serkan Canbaz,TRT Ankara muhabir/editör
150            Serpil Ünal, Mücadele Birliği gazetesi muhabiri
151            Sertan Önal, Halkın Günlüğü muhabir
152            Seyid Kılıç, TRT Haber
153            Seyithan Akyüz, Azadiya Welat gazetesi Adana temsilcisi
154            Sezai Yavaş, TRT Diyarbakır bölge müdür yardımcısı
155            Songül Yücel, Önsöz dergisi genel yayın yönetmeni
156            Süleyman Acar, Mücadele Birliği gazetesi genel yayın yönetmeni
157            Şahabettin Demir, DİHA muhabiri
158            Şeref Yılmaz, Irmak TV
159            Şirin Kabakçı, Zaman gazetesi Konya temsilcisi
160            Togay Okay, Özgür Gelecek
161            Turgut Usul, TRT muhabiri
162            Ufuk Şanlı, eski Vatan yazarı
163            Uğur Akgül, DİHA muhabiri
164            Uğur Selman Kelekçiler, Gün Matbaa çalışanı
165            Ünal Tanık, Rota Haber genel yayın yönetmeni
166            Vahit Yazgan, İzmir Zaman bölge temsilcisi
167            Veli Büyükşahin, TV 10 yöneticisi
168            Veli Haydar Güleç, TV 10 yöneticisi
169            Yakup Çetin, eski Zaman muhabiri
170            Yakup Şimşek, Zaman marka pazarlama müdürü
171            Yalçın Güler, TRT (Erzurum)
172            Yetkin Yıldız, Aktif Haber sitesi yayın yönetmeni
173            Yılmaz Kahraman, Özgür Halk dergisi editörü
174            Zehra Doğan, Jinha
175            Ziya Ataman, DİHA muhabir