“Damat’tan masal”

Gündemde “Yeni Ekonomi Programı” vardı…

01.10.2019

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı en Yeni Ekonomi Programı Yeni Şafak, Akşam ve Sabah gibi insanlarla dalga geçen birkaçı dışında iktidar gazeteleri tarafından bile ciddiye alınmazken, basında Albayrak’ın açıklamalarına tepki vardı.

Evrensel gazetesi manşetindeki haber için, “IMF’ye selam, işsizliğe devam” başlığını kullandı. Haberde şu ifadeler yer aldı:

“Hükümetin ‘Anlaşma yapmayacağız’ dediği IMF’nin son Türkiye raporundaki bazı maddeler YEP’te yer aldı: Yeni vergiler gelecek. SGK harcamaları azaltılacak. BES yaygınlaşacak, kıdem tazminatı fona devredilecek. İşsizlik sürecek!”

Cumhuriyet gazetesi habere manşetinde, “Değişim değil iflas” başlığıyla yer verdi:

“Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı (YEP), değişimin kolay olmayacağını ortaya koydu. Kişi başı gelir hedefi düşürülerek, yurttaşın daha da fakirleşeceği itiraf edildi. 2020’de 10 bin dolar kişi başı gelir hedefi hayal oldu. Önceki programda bu yıl için 9 bin 647 dolar olarak öngörülen hedef 9 bin 93 dolara indirildi. Büyümede hedefi tutturamayan AKP, üç yıl için de iddialı söylemde bulundu. Buna karşın işsizliği ve enflasyonu düşüremeyeceğini kabul etti. Bütçede ipin ucunun çoktan kaçtığı görüldü. Bu yılki açık beklentisi 80.6 milyar liradan 125’e çıkarıldı. Hükümet tıkanma noktasına gelen inşaat sektörünü destekleme kararı aldı.”

Birgün gazetesi manşetin altında yer ayırdığı habere, “Paketten çözüm umudu taşımayan rakamlar çıktı” başlığını attı. Haberde şöyle denildi:

“Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Programı’nı açıkladı. Paket ülke gerçeklerinden uzakta, her şey toz pembe gitse dahi kronik işsizlik sorununu çözme umudu taşımayan bir rakam yığınından ibaret. Açıklanan pakette geçen sene yüzde 2,3 tahmin edilen büyümenin ancak yüzde 0,5 gerçekleşeceği itiraf ediliyor; bütçe açığının yüzde 2,9’una sıçradığı kabulleniliyor; ,işsizliğin yüzde 12,9’a yükseldiği gerçeğinden kaçılamıyor. İşsizliğin 2020’de yüzde 11,8, 2021’de yüzde 10,6, 2022’de yüzde 9,8 oranında seyredeceği düşünülüyor. Art arda yüzde 5 büyüme gibi ‘olağanüstü’ bir performansın gerçekleşmesi koşuluyla dahi işsizlik yüzde 10’un ancak iki parmak altına inebilecek. Demek ki AKP rejiminin işsizlik sorununu çözmek gibi bir niyeti, umudu ve beklenişi bulunmuyor!”

Yeni Yaşam gazetesi habere manşetin altında, “Damat’tan masal” başlığıyla yer ayırdı:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ‘Yeni Ekonomi Programını’ açıkladı. Enflasyon hedefini 2020 için yüzde 9,8, 2021 için yüzde 6 ve 2022 için ise yüzde 4,9 olarak açıklayan Albayrak, bir önceki YEP’de yüzde 2,3 olarak açıkladığı büyüme hedefini yüzde 0,5 olarak revize etti. Albayrak, ‘Yüzde 2,3’lük hedefin biraz uzağında kalacağız’ dedi. Bakan Albayrak, geçen sene açıkladığı Ekonomi Programı için de ‘En kötüyü geride bıraktık’ demiş, ancak enflasyon sürekli yükselirken, işsizlik de artmıştı. Bunun yanında başta sanayi üretimi olmak üzere birçok alanda küçülme yaşanmış, bunun sonucu olarak da işsizlik yüzde 15’ kadar çıkmıştı. Birçok ekonomist, Yeni Ekonomi Programı’nı ‘tutarsız’ ve ‘hayal’ olarak nitelendirdi.”

Sabah gazetesi manşetten verdiği habere, “Yüksek büyüme, düşük enflasyon, güçlü istihdam” başlığını atarken, Akşam gazetesi haberi manşetinden, “İlk hedef enflasyon” başlığıyla paylaştı. Yeni Şafak ise sürmanşetinden, “Hedefi büyüttük” dedi ve “Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ekonomide gelecek 3 yılın yol haritası niteliği taşıyan Yeni Ekonomi Programı’nı (YEP) açıkladı. Albayrak, yılı yüzde 12 enflasyon ve yüzde 0,5 büyüme ile kapatmayı hedeflediklerini söyledi” ifadelerini kullandı.   

“Yenilenen okul binaları 10 yılda çürüdü”

Birgün gazetesi manşetinde, “Yenilenen okul binaları 10 yılda çürüdü” başlıklı habere yer verdi. Haberde şu ifadeler yer aldı:

“Tam 20 yıldır binlerce lira harcanan depreme hazırlık çalışmalarındaki yetersizliğin boyutları her gün büyüyor. Marmara Depremi sonrası binlerce lira harcanan, kampanyalar düzenlenen okul yenileme ve güçlendirme çalışmalarının işe yaramadığı da ortaya çıktı. 5.8’lik deprem sonrası hasar gördüğü açıklanan İstanbul’daki 29 okul arasında 17 Ağustos sonrası yeniden inşa edilen veya güçlendirme çalışması yapılan okullar bulunması sarsıcı oldu. 2001’de güçlendirilen Sultangazi İstiklal İlkokulu ve Ortaokulu onlardan biri. 2008’de ise yeni ek bina yapıldı. Üzerinden kısa süre geçmesine rağmen binalar hasar gördü. Öğrencileri şimdi 4 ayrı okul binasında eğitim görecek. Bir başka örnek de Sancaktepe’den. Yakın zamanda güçlendirme yapılan Osmangazi İlkokulu hasar gördü. Ağır hasar gören Gaziosmanpaşa Vefa Poyraz Lisesi’nin kendi sitesinde ise ‘2005-2006 yılında okulumuz ciddi bir onarıma girdi. Tüm zemin ve iç-dış mekan yeniden tefriş edildi’ denildi. Pendik’te bulunan Seyit Burhan Toprak İlkokulu da yakın zamanda güçlendirme çalışması yapılan okullardan biri.” 

Karar gazetesi ise manşetindeki, “Kavgayı bırakın, çözüm arayın” başlıklı haberinde, “Silivri ‘hatırlatması’, İstanbul’un hızla yaklaşmakta olan büyük depreme hazırlıksız olduğunu da gündeme getirdi. Toplanma alanlarına inşaat yapılması, çürük yapılara yönelik yönetmeliklerin kağıt üstünde kalması ve deprem fonuna ilişkin soru işaretleri 20 yılda geriye gittiğimizi ortaya koydu. Ancak hiç vakit kaybetmeden acil durum planı hazırlanması gerekirken İBB Başkanı’nın Afet toplantısına katılıp katılmaması bir numaralı gündem oldu. Valiliğin ‘Çağırdık’ açıklamasına İmamoğlu ‘Doğru değil’ cevabını verdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay da ‘Kimse özel davet beklemesin’ çıkışıyla polemiğe dahil oldu. 82 milyonun ortak beka meselesi olan bir konuda sonu gelmeyen karşılıklı suçlamalar siyasi kavgaya dönüştü. Atışmaların 5’inci gününde de sürmesi ise büyük tepki çekti. Kamuoyunda, yetkililerin artık hayat kurtaracak önlemlere odaklanması yönünde beklenti oluştu” ifadelerine yer verdi.