“İstemek yetmez, sıkı önlem şart!”

Koronavirüs gündemi ele geçirdi

16.03.2020

Birgün gazetesinin manşetinde, “İstemek yetmez, sıkı önlem şart!” başlıklı haber yer aldı. Haberde şu ifadeler kullanıldı:

“Ülkede koronavirüs vakası 18'e çıkarken umreden dönen 21 bin yurttaşın sadece 10 bini karantinaya alındı. Bakan Koca, umreden dönenlere 14 gün kuralına uyulması konusunda ‘ısrarcı’ oldu. Prof. Dr. Kayıhan Pala ‘Tavsiyelerle bu süreci yönetmek doğru değil. Otoriteler başat rol üstlenmeli’ dedi. Umreden dönen bir kişinin koronavirüs test sonucunun pozitif çıkmasıyla birlikte Türkiye’de vaka sayısı 6’ya çıktı. Ülkelerarası giriş çıkışların kapatılmasına rağmen umreden dönen 21 bin kişinin gerekli tedbirler alınmadan ülkeye alınması tepkilere yol açtı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ‘umreden yeni döndüyseniz 14 gün kuralına uymanızı ısrarla istiyoruz’ tavsiyesi verdi. Salgın dünya genelinde büyük bir yankı uyandırırken, Türkiye’de alınan önlemler tartışma konusu oldu. Salgına karşı alınan birçok karar, farklı tehlikelere gebe. Maçların seyircisiz oynanacağı kararı üzerine birçok taraftar maçı kalabalık mekânlarda izlemeye başlarken, eğitime ara verilmesi kararı üzerine ise öğrenciler terminallere akın etti. Son önlem olarak yurt dışı giriş çıkışları yasaklansa da umreden dönen 21 bin yurttaşın birçoğu karantinaya alınmadan ülkeye girişine izin verildi. Konuyu BirGün’e değerlendiren Prof. Dr. Kayıhan Pala, Sağlık Bakanlığı’nın tavsiyeler ile bu süreci yönetmesinin doğru olmadığını söyledi. Pala, ‘Otoriteler bu tarz olaylarda başat rol üstlenmeli. Kamu otoritesinin daha sıkı önlemlerle süreci yönetmesi hem de buna ek olarak topluma karşılaştığımız riskin büyüklüğünü iyi anlatması gerekiyor. Aksi takdirde büyük bedeller ödeyebiliriz. Salgın başlayalı 2,5 ay oldu. Zaten 15 bin kişi ülkeye girdi ve değişik yerlere dağıldı. Umreden gelen insanların risk taşıdığını bizzat Sağlık Bakanı’ndan öğrendik. Bütün veriler virüsün sadece bizim ülkemize değil, dünyanın birçok yerine yayılacağını gösteriyordu. Bu koşullarda birkaç kişinin bile gelebileceği yerlerden giriş çıkış yasaklanırken, 21 bin kişinin gönderilmesi ve kontrolsüz şekilde ülkeye alınması yanlış bir adım olmuştur’ şeklinde konuştu. Umreden dönen insanlara ‘evinizde oturun’ çağrısının karşılık bulmadığını belirten Pala, 21 bin kişinin gönderilip kontrolsüz bir şekilde ülkeye alınmasının yanlış bir adım olduğu aktarımında bulundu.” 

“Bu nasıl tedbir?”

Yeni Yaşam gazetesi manşetinde, “Bu nasıl tedbir?” başlıklı habere yer verdi. Haberde şöyle denildi:

“Türkiye’de ilk koronavirüs vakası görüleli bir hafta oldu. Hükümetin erken davrandığını ve çok iyi önlem aldığına dair haberlere rağmen, ihmal haberleri peş peşe düşmeye başladı. Günlerdir tedbir alındığını belirten hükümetin sadece üç kentte koronavirüs testi yapma koşulları oluşturabildiği, 78 ilde test yapılmadığı ortaya çıktı. Umre’den dönen kafilelerle ilgili ise rezalet yaşanıyor. İlk umre kafileleri evlerine gönderildi. Bir kişide korona tespit edildi, bu kişinin kaç kişiyle temas ettiği bilinmiyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tedbir alması gerekirken binlerce kişiden oluşan yeni umre kafileleri için kendilerini karantinaya almalarını rica etti. Diyanet İşleri Başkanı da ‘dini’ ricada bulundu. Tepkiler üzerine yeni kafileler karantinaya alındı. Ancak bu kez de başka bir skandal yaşandı. Ankara’da öğrenci yurdunda kalanlar gece yarısı sokağa atıldı, yerlerine umreden gelenler yerleştirilip karantinaya alındı.”

“Sağlıkçılar koruyucu önlem istiyor”

Evrensel gazetesi manşetindeki, “Sağlıkçılar koruyucu önlem istiyor” başlıklı haberinde, “Koronavirüs tehdidi nedeniyle sağlık emekçileri de zor günler yaşıyor. Sağlık meslek örgütü temsilcileri sağlık emekçilerinin sağlığı için önlemlerin yetersiz olduğuna dikkat çekiyor. Sağlık emekçilerinin yeterince korunmadığını söyleyen Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, ‘Korunma dediğimizde en başta bağışıklık sisteminin güçlü olması lazım. Dinlenme ve yeterince uyumak lazım. Hastanelerde büyük bir yoğunluk var. Bu da sağlık çalışanlarına yorgunluk ve direnç düşmesi olarak yansıyor’ dedi. Adana Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ali İhsan Ökten de ‘Sağlık çalışanlarına henüz özel bir koruyucu önlem alınmış değil’ ifadelerini kullandı. SES Şişli Şube Eşbaşkanı Abuzer Aslan da ‘Sağlık çalışanları artan iş yükü ile beraber 7/24 çalışmaya devam ediyor. Çok yüksek risk altında olup geri adım atmayan bir insan topluluğudur sağlık ve sosyal hizmet emekçileri’ dedi” ifadelerine yer verdi.