“Krize virüs rötarı”

Cumhuriyet “S-400 kriziyle” ilgili son durumu okuyucularıyla paylaşırken, Sözcü gazetesi CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarına yer verdi

01.05.2020

Cumhuriyet gazetesi manşetin altında, “Krize virüs rötarı” başlıklı habere yer verdi. Haberde şöyle denildi:

“Rusya’dan alınan ve ABD’yle kriz konusu olan S-400 hava savunma sistemlerinin daha önce birçok kez nisan ayında aktive edileceğinin açıklanmasına karşın operasyonel hale getirildiğine yönelik Türkiye’den bir açıklama gelmedi. Nisan ayı ortasında Reuters ajansı S-400’lerin operasyonel hale getirilmesinin koronavirüs salgını nedeniyle ertelendiğini duyururken ertelemeyle ilgili Milli Savunma Bakanlığı’nın sessizliği dikkat çekiyor. Teknik olmaktan çok siyasi boyutu öne çıkan S-400’lerin operasyonel hale getirilmesinin ertelenmesiyle birlikte ABD’yle yaşanabilecek yaptırım krizi de bir süre ertelenmiş oldu. Türkiye’nin Rusya’dan 2,5 milyar dolar bedelle satın aldığı ve toplam 4 bataryadan oluşan iki adet S-400 hava savunma sisteminin teslimatı geçen yıl 12 Temmuz’da başlamış, 15 Eylül’de tamamlanmıştı. Türkiye’ye S-400 teslimatı başlamadan hemen önce Türk yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda sistemlerin 2019 yılı içinde operasyonel hale getirileceği belirtilirken daha sonra bu tarih Nisan 2020 olarak açıklanmıştı. ABD’den S-400’lerin operasyonel hale getirilmesi durumunda Türkiye’ye yaptırım uygulanacağı tehditleri karşısında hükümet yetkilileri S-400’lerin kullanılmasından vazgeçilmesinin söz konusu olmadığını vurgulamıştı. Son olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 5 Mart’ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yaptığı görüşmenin ardından Moskova dönüşü uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada ‘S-400 şu anda artık bizim malımız. S-400’ü büyük oranda teslim almış vaziyetteyiz. Tamamı elimizde. Nisandan itibaren de artık faal hale gelecek’ demişti.”

“Bizimle hayırda yarışamazlar”

Sözcü gazetesi manşetin üstündeki, “Bizimle hayırda yarışamazlar” başlıklı haberinde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarına yer verdi:

“‘İktidarın, belediyelerin nakit bağış almasını yasaklaması yasal değil’ diyen Kılıçdaroğlu şöyle konuştu: ‘Bizim belediye başkanlarımızın en büyük korkusu, kul hakkı yemektir. Boğazlarından haram geçmez. Erdoğan bizimle hayırda yarışmaktan korkuyor. Oysa dinimizin emri hayırda yarışın. Erdoğan’ın hayrı kendine ve yakın çevresinedir. Bizimle hayırda yarışırsa geride kalacağını bilir. Fedakarlığı vatandaştan değil, ihalelerle zengin ettiği yandaştan bekleyecek. Yaptığımız tüm önerileri, ön yargısız bir biçimde önüne alıp okusun iktidar. Bu gerçek anlamda bir sosyal devlet olmanın yolunu gösterecektir. Yani öncelikle vatandaşını düşüneceksin.’”

“Mesajlar da gevşemesin”

Karar gazetesinin manşetinde, “Mesajlar da gevşemesin” başlıklı haber yer aldı. Haberde şu ifadeler kullanıldı:

“Türkiye’de uygulanan önlemlerle salgında umut veren tablo oluştu. Ancak vatandaşa ‘Gevşemeyin’ uyarısı yapılırken sorumluluk makamındakilerin açıklamaları da her zamankinden önemli hale geldi. Yeni vakaların üç gün üst üste artması ‘Mayısta oteller ve AVM’ler, haziranda okullar açılır’ gibi beyanlardan kaçınılması gerektiğini ortaya koydu. ‘Devlet kurumları planlamalarını yapsın ama toplumu rehavete yöneltecek mesajlar verilmesin’ çağrıları yapıldı. Türkiye’de 11 Mart’ta başlayan koronavirüsle mücadelede günlük taburcu olan sayısının vaka sayısını aşmasıyla birlikte yeni bir sürece girildi. Son günlerde Kovid tablosundaki olumlu gelişmenin ardından kamuoyunda ‘normalleşme’ tartışmaları başladı. Eğitimden turizme birçok alanda 11 Mart öncesine ne zaman ve nasıl geçilebileceği yönündeki tartışmalara ilişkin kademeli geçişin formülleri anlatıldı. Ancak Bilim Kurulu’ndan tedbirlerin gevşetilmemesi yönünde yapılan itirazlar yükseldi. Karar alma mekanizmasındaki sorumlu kişilerin toplumda rehavet uyandıracak mesajlardan kaçınması gerektiği yönünde değerlendirmeler yapıldı. Ortalama her gün 2 ile 3 bin arasında yeni vakanın tespit edildiği, vaka sayısının 120 bini geçtiği ve iyileşen hasta sayısının da 48 bini aştığı süreçte Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okulların ne zaman açılabileceğine ilişkin tarih verdi. Selçuk ‘Eğer normalleşme süreci beklendiği şekilde devam ederse, 1 Haziran’da açarız. 31 Mayıs’a kadar süreç devam edecek ama sadece eğitimden bahsetmiyoruz. Ekonomide normalleşme, turizmde normalleşme, diğer tüm sektörlerde normalleşme bunu bir bütün olarak görmek lazım. Bir an önce okullarımızın açılmasını temenni ediyoruz’ dedi. Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise ‘sürpriz yaşanmazsa’ iç turizmi mayıs ayı sonunda başlatmayı düşündüklerini söyledi. Her şeyin olumlu geliştiğini savunan Ersoy, şunları kaydetti: ‘Böyle giderse ve gidişatta sıkıntı yaşanmazsa mayıs ayı sonu itibarıyle iç trafik başlayacak. Kontrollü iç hat uçuşlarıyla turizm sezonu açılacak. Bir sertifikasyon kurulu oluşturduk.’”