“Milletin bağışı ortada kaldı!”
Gündemin dikkat çeken haberleri Sözcü, Yeni Yaşam, Karar, Birgün ve Cumhuriyet gazetelerinin manşetindeydi
12.05.2020
Sözcü gazetesi manşetinde, “Milletin bağışı ortada kaldı!” başlıklı habere yer verdi. Haberde şöyle denildi:
“Ankara Belediyesi, salgından mağdur olanlar için bağış kampanyası açtı. Paralar banka hesabında toplandı. Ancak iktidar, CHP’li belediyelerin bağış kampanyalarını durdurdu. Hesaplar bloke edildi. Valilik, Vakıfbank’tan hesaptaki paraların bağışçılara iade edilmesini istedi. Banka, ‘Yetki, Ankara Belediyesi’nde deyip yapmadı. Valilik bu kez ABB’ye yazı yazdı. Belediye de ‘Bağış yasal, yargı dürüyor’ dedi. Paralar ortada kaldı.”
“Sağlığı değil, parayı tercih ettiler”
Yeni Yaşam gazetesinin manşetinde, “Sağlığı değil, parayı tercih ettiler” başlıklı haber yer aldı. Haberde şu ifadeler kullanıldı:
“Uzmanların, ‘Önlemler gevşetilirse başa döneriz’ uyarısına kulağını kapatan hükümet, ‘normalleşme adımı’ altında AVM’lerin, berberlerin ve güzellik salonlarının açılmasına izin verdi. ‘Çarklar dönsün’ mantığı ile açılan AVM’lerin önünde kuyruklar oluştu. Bazı yurttaşlar önemsiz bazı ihtiyaçlar için geldiğini söylerken, bazıları ise gelme sebebini, ‘Özlemişiz, bir görelim dedik’ sözleriyle açıkladı. Prof. Sarp Üner, ‘Biz bir araya gelmeyin, kapalı yerlere girmeyin diyoruz. AVM bunun tam tersini sağlayan bir yer’ dedi. İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Tükek ise marketlerdeki kalabalığa dikkat çekerek, ‘Böyle devam ederse ‘normalleşme’ yarım kalacak gibi’ diye konuştu. AVM’lerin açılması, sadece oraya giden yurttaşların değil, yaklaşık 500 bin AVM emekçisini de riske atıyor.”
Karar gazetesi ise manşetindeki, “Bu da fazla ‘normal’ oldu” başlıklı haberinde, “‘Kontrollü Sosyal Hayat’ı yanlış anladık… ‘Her şey bitti sanıp kuralları birden gevşetmeyelim’ uyarılarına rağmen vatandaşlar AVM önünde kuyruğa girdi. İstanbul’da trafik salgın öncesi günlere döndü. Bilim Kurulu ‘Bir günde bin 542 kişi hastalandı’ hatırlatması yapıp 83 milyonu uyardı: Mecbur kalmadıkça AVM’ye gitmeyin. ‘Sıkıldık’ diye dışarı çıkmayın. Maskeyi, sosyal mesafeyi asla unutmayın. Bilim insanları, sokakta yoğunluğun yaşandığı günde uyarılarını artırdı. Bilim Kurulu’ndan peş peşe açıklamalar geldi. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü ‘Salgın devam ediyor. Pazar günü 1542 kişi hastalandı ve 47 yurttaşımızı kaybettik. Alışverişe, pazar yerlerine, marketlere zorunlu değilse Pazartesi veya Cuma değil hafta ortalarında gidelim. Telaş etmeyelim, sabırlı olalım. Sırayla, sosyal mesafeyi koruyarak, birbirimize saygı göstererek hızlıca işimizi görelim. Vakit geçirmek için dışarıya çıkmayalım, keyif alışverişi yapmayalım. Sadece zorunlu ihtiyaçlarımızı karşılamak için dışarıya çıkalım. Havalandırmanın iyi olmadığı, insan yoğunluğu fazla olan kapalı alanlardan kaçınalım. Maskemizi usulüne uygun şekilde takalım’ dedi. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap ise AVM’lerin açılması konusunda ‘Çok zorunda kalmazsam alışveriş merkezine gitmem’ diyerek dolaylı uyarı yaptı. Azap ‘AVM’ye gitmem gerekirse tedbirlere dikkat ederek giderim, işimi halledip ayrılırım. Topluca AVM’ye gidip zaman geçirmemeli’ ifadelerini kullandı. Azap ayrıca ‘İkinci dalgada en çok korktuğumuz grup yaşlılarımız’ diye konuştu” ifadelerine yer verdi.
“Soruşturmalarla krizi unutturamazsınız”
Birgün gazetesinin manşetinde, “Soruşturmalarla krizi unutturamazsınız” başlıklı haber yer aldı:
“Ekonomik krizle birlikte yönetme krizi de derinleşen iktidar, akla hayale gelmeyecek baskı ve soruşturmalarla ülkeyi zapturapt altına almaya çalışıyor. İşçilerden milletvekillerine, muhalefet partilerinden sokaktaki insana kadar sesini çıkaran herkes iktidarın baskısından payına düşeni alırken toplumsal muhalefet sindirilmeye çalışılıyor. Hedef göstermeler, soruşturmalar ve baskıların ardı arkası kesilmiyor. Dün de iki çarpıcı soruşturmaya tanık olduk. 6 Mayıs’ta Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan paylaşımı yapan Saray Belediye Başkanlığı hakkında soruşturma başlatıldı. Saray Belediye Başkanlığı’nın sosyal medya hesaplarından sorumlu çalışanı ifadeye çağırıldı. HSK da ‘Türküler kimseye zarar vermez’ tweeti atan Yargıçlar Sendikası Başkanı ve Karşıyaka Hakimi Ayşe Sarısu Pehlivan hakkında inceleme başlattı. Yaşam hakkının kutsallığı üzerinden paylaşım yaptığına dikkat çeken Pehlivan, ‘Anlaşılır gibi değil’ dedi.”
“Gökçek eliyle emsalsiz rant”
Cumhuriyet gazetesi manşetinde, “Gökçek eliyle emsalsiz rant” başlıklı habere yer verdi. Haberde şöyle denildi:
“Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in, belediyenin içme suyu, kanalizasyon ve asfalt ihalelerinin büyük çoğunluğunu alan Mustafa Akan’ın sahibi olduğu Söğüt İnşaat şirketine, imar planında satıştan sonra değişikliğe giderek milyonluk kazanç sağlattığı ortaya çıktı. 90 bin metrekarelik inşaat alanı için Söğüt İnşaat’a satılan araziye, 2 cümlelik emsal değişikliği ile, 450 bin metrekarelik inşaat yapıldığı belgelendi. Söğüt İnşaat, haksız emsal kullandığı araziye Metromall AVM ve Metromall Konutlarını yaptı. Ankara Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı’nın son yıllarda açtığı 8 ihalede toplamda 1.5 milyar dolardan fazla iş alan Söğüt İnşaat, belediyeye başvurarak yeni bir imar düzenlemesi istedi. Cumhuriyet’in ulaştığı belgelere göre, 13 Mayıs 2011’de toplanan Belediye Meclisi, mevcut imar planında oyçokluğu ile iki cümlelik değişiklik yaptı. Arazinin, Dumlupınar 30 Ağustos caddesinde kalan kısmında yol kotu ‘0+0’ şeklinde belirlenip, arazide kotun altında kalan bölümler ise ‘emsal dışında’ bırakıldı. Kararı başkanvekilleri değil, doğrudan Melih Gökçek imzaladı.”