“Soma 6 yıldır tekmeleniyor”
Cumhuriyet gazetesi, 6 yıl önce Soma’da meydana gelen maden faciasının yıldönümünde yaşanan skandalı manşete taşıdı
13.05.2020
Cumhuriyet gazetesi manşetinde, “6. yılında skandal” başlıklı habere yer verdi. Haberde şöyle denildi:
“Soma’da 301 madencinin can verdiği kazanın bugün 6. yılı anılırken, Muğla’nın Milas ilçesinde 3 işçinin öldüğü maden kazasına ilişkin davada, Maden Fakültesi bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi, mahkemenin bilirkişi talebine ‘bilirkişilik yapacak bölümümüzde öğretim üyesi bulunmamaktadır’ yanıtını verdi. Mahkeme, bunun üzerine 301 işçinin can verdiği Soma katliamı davasında 8 yıl 4 ay hapis cezası alan sanık mühendis Fuat Ünal Aydın’ın arasında bulunduğu 7 kişiyi davada bilirkişi olarak görevlendirdi. Kazada ölen işçi Şükrü Otlak’ın ailesinin açtığı dava Bodrum Ağır Ceza Mahkemesi’nde sürüyor. Şükrü Otlak’ın eşi Hatice Otlak, kızları Ceren ve Saibe ile oğlu İzzet Otlak’ın avukatları Can Atalay ve Ayvaz Demircan, dün mahkemeye dilekçe vererek, kendilerinden habersiz oluşturulan bilirkişi heyetine itiraz etti. Dilekçede, bilirkişi olarak tayin edilen kişilerden Fuat Ünal Aydın’ın, kamuoyunda Soma Maden Katliamı olarak bilinen ve 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği Eynez Ocağı’nda gerçekleşen faciaya ilişkin gerçekleştirilen yargılamanın sanığı olduğu ve yargılama sonucunda 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldığına dikkat çekildi.”
Yeni Yaşam gazetesinin manşetinde, “Soma 6 yıldır tekmeleniyor” başlıklı haber yer aldı. Haberde şu ifadeler kullanıldı:
“Manisa’nın Soma ilçesinde Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye ait ocakta 13 Mayıs 2014’te meydana gelen patlama ve göçükte 301 madenci yaşamını yitirdi. Olayın siyasi sorumluları hakkında soruşturma bile açılmazken, şirket yöneticilerine ölen her madenci için sadece 6 gün ceza verildi. Son infaz düzenlemesiyle de ceza indiriminden faydalandılar. 6 yıldır süren adaletsizliğe madenci aileleri isyan ediyor. Soma 301 Madenciler Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı ve faciada oğlu Uğur Çolak’ı kaybeden İsmail Çolak isyanını şu cümlelerle dile getirdi: ‘O tekmeyi her gün attılar bizlere. Mahkeme salonlarında verdikleri kararlarla, HSK önüne evlatlarımızın toprağını götürürken bizlere biber gazı sıkarak tekmelediler. Avukatlarımızı tutuklatarak tekmelediler. Bu ülkede herkes için adalet aramaya devam edeceğiz.’”
Evrensel gazetesi manşetindeki, “Soma düzeni pandemide de sürüyor” başlıklı haberinde, “301 madencinin can verdiği, sorumluların serbest bırakıldığı Soma Katliamı’nın üzerinden 6 yıl geçti. Ancak işçiler salgın döneminde bile aynı koşullarda çalıştırılıyor. Katliamın üzerinden 6 yıl geçse de acılarının dinmediğini, ‘Her ambulansa sesinde ciğerimiz kanıyor’ sözleriyle aktaran madenciler, koşulların da değişmediğini söylüyor. Salgın döneminde bile üretim baskısı altında çalıştıklarını belirten madenciler, ‘Cesaretlenmeliyiz. Aksi takdirde hiçbir şey değişmeyecek’ diyor. Emek Hareketinden Mühendis Mimar ve Şehir Plancılar, Soma’da 301 madenciyi öldüren ‘Ne olursa olsun üretim sürsün’ anlayışının salgında ada can aldığını belirtirken, Maden Mühendisleri Odası da alınmayan önlemlere ve hükümetin sorumluluğuna dikkat çekti. Açıklamalarda, ‘Birlikte hareket edersek sağlığımızı ve canımızı koruruz’ dendi” ifadelerini kullandı.
Birgün gazetesi manşetin yanında, “Soma Katliamı’ndan ders çıkarılmadı” başlıklı habere yer verdi:
“Türkiye’nin en büyük işçi katliamının üzerinden 6 yıl geçti. Aradan geçen zaman yakınlarını kaybedenler için acıları azaltmadı. Katliamda eşini kaybeden Köse, ‘Acımız aynı. Soma aynı, burada insan canı hala ucuz’ diyor. Av. İşler ise tutuklu sanıkların iki yıl sonra serbest kalabileceğine dikkat çekti ve ‘Katliam sonrası mevzuatta değişiklikler yapılmalıydı. Ama hiç ders alınmadı’ dedi.”
“İşte gerçek kira”
Cumhuriyet gazetesinde manşetin altında, “İşte gerçek kira” başlıklı haber yer aldı. Haberde şöyle denildi:
“Şehir hastanelerinin kiraları katlanarak artıyor. Kur farkı yansıtılınca ilk kira ile gerçekleşen bedel arasında uçurum ortaya çıkıyor. Devlete yıllık 319 milyon liraya kiralanan Etlik Şehir Hastanesi’nin kirası mayıs ayı kur hesabı ile 1.3 milyar lirayı aştı. 289 milyon liraya kiralanan Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nin kirası 1.1 milyar liraya ulaştı. 2424 milyona kiralanan Bayraklı Şehir Hastanesi’ne 940 milyon, 94 milyona kiralanan Elazığ Şehir Hastanesi’ne 374 milyon kira ödeniyor.”