“MİT raporu kamuoyundan neden gizleniyor?”
Davutoğlu’nun MİT raporuyla ilgili açıklamalarına yönelik haberler Evrensel, Cumhuriyet ve Sözcü gazetelerinin gündemindeydi
29.05.2020
Evrensel gazetesi sürmanşetinde, “MİT raporu kamuoyundan neden gizleniyor?” başlıklı habere yer verdi:
“Eski Başbakan Davutoğlu’nun, darbe girişiminin kilit isimlerinden Eski Tümgeneral Mehmet Dişli’nin MİT’ten gelen rapor doğrultusunda emekli edilecekken vazgeçildiğine dönük açıklamaları yeni sorulara neden oldu. CHP’li Özgür Özel MİT raporunun kamuoyuna açıklanmasını istedi. CHP’li Özel yeni sorular yöneltti: Mehmet Dişli’nin emekliliğe sevkinden neden vazgeçildi? Karargahta neden görevlendirildi? MİT raporuna rağmen, ‘darbeci’ 38 general amiral ve albay 2015 Şûrasında neden terfi ettirildi? Bu terfilere kim onay verdi? MİT raporu Darbe Girişimini Araştırma Komisyonunun çalışmalarına neden getirilmedi?”
Haber Cumhuriyet gazetesinin ön sayfasının altında, “MİT Raporu açıklansın” başlığıyla yer aldı. Haberde şöyle denildi:
“CHP Grup Başkanvekili Özel, ‘Darbe girişimine karışan ve 205 şûrasında terfi ettirilen 38 darbeci general/amiral ve albayın kaçıran Dişli ve Öztürk aleyhindeki MİT raporunda bulunduğu gizlenmemelidir’ dedi.’”
Sözcü gazetesi ise Saygı Öztürk’ün, “MİT’in ‘Dişli’ raporu iddianamede çıktı” başlıklı yazısına yer verdi:
“Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı, MİT’in 2015 yılında FETÖ’cü askerler hakkında hazırladığı rapor, Genelkurmay Çatı İddianamesi’nin ekinde yayınlandı.”
“Tek gündemleri Saray’ın bekası”
Birgün gazetesinin manşetinde, “Tek gündemleri Saray’ın bekası” başlıklı haber yer aldı. Haberde şu ifadeler kullanıldı:
“Salgın nedeniyle 17 Nisan’da çalışmalarına ara veren Meclis, 2 Haziran Salı günü yeniden toplanacak. AKP’nin öncelikli gündemi, partiler arası vekil geçişini durdurmak, odaları susturmak ve bekçileri silahlandırmak olacak. İktidar ve küçük ortağı çok sayıda tartışmalı, antidemokratik düzenlemeyi TBMM gündemine getirmeye hazırlanıyor. Gündemdeki düzenlemelerden ilki meslek odalarının seçim sisteminin değiştirilmesi olacak. Siyasi Partiler Kanunu’nu, CHP’nin İş Bankası hisselerini ve bekçilere yeni yetkiler verilmesi de sırada. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Meclis gündemine getirilmek istenen ve meslek odalarının yapısını değiştirmeyi öngören yasa değişikliği teklifine ilişkin vekillere mektup gönderdi. Yasanın güvenli bir yaşam açısından hayati öneme sahip mühendislik-mimarlık-şehir plancılığı hizmetlerinin denetimini ve bilimsel-teknik kriterleri devre dışı bırakacağı uyarısında bulunan Koramaz, milletvekillerinden değişikliğin geçmemesi için destek istedi. Koramaz, değişiklikle ülke kaynaklarının kuralsız şekilde piyasa koşullarına terk edileceğini söyledi.”
“Öğretmen köle mi?”
Cumhuriyet gazetesi manşetindeki, “Öğretmen köle mi?” başlıklı haberinde, “İçişleri Bakanlığı, Cuma namazlarının okul bahçelerinde de kılınması için valiliğe yazı gönderdi. Kadrosu MEB ile yarışan Diyanet dururken öğretmenler cumaya gelen yurttaşlara kolonya ve mendil dağıtımında görevlendirildi. Temizlik, ses sitemi, minber oluşturulması gibi görevler de okul müdürlüklerine verildi. Eğitim Sen ve Eğitim-İş, tüm inançlara eşit uzaklıkta olması gereken okullarda, dini etkinliğin uluslararası sözleşmelere de anayasaya da aykırı olduğunu belirtti. Sendikalar, ‘Öğretmenleri kolonya ve peçete tutmak gibi mesleki saygınlığını zedeleyecek resen uygulamalara karşıyız’ tepkisini gösterdi” ifadelerine yer verdi.
“Adımlarımızı ölçerek atalım”
Karar gazetesinin manşetinde, “Adımlarımızı ölçerek atalım” başlıklı haber yer aldı:
“Normalleşme hızlanırken vaka eğrisinde yukarı yönlü dönüş yeni pik tehlikesinin hep kapıda olduğunu hatırlattı. DSÖ de ‘Son 14 günde vaka sayısı kümülatif artan ülkeler arasında Türkiye üçüncü’ açıklaması yaptı. En yetkili kişi olan Sağlık Bakanı Koca yeni hayatta gevşeme riskine karşı 83 milyonu uyardı: Adımlarımızı ölçerek atalım. Artık en büyük düşmanımız rehavet. Normalleşme adımlarının hayata geçtiği, kısıtlamaların esnetildiği süreçte Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan uyarı geldi. Riskin devam ettiğini kaydeden Koca, sokağa çıkma yasağı sonrası şehirlerde tedbirlere tam olarak uyulmadığını belirtti. Yazılı açıklama yapan Koca, önceki gece sokağa çıkma kısıtlamasının kalktığını ifade ederek şöyle devam etti: ‘Bu uygulama, şu an için 15-20 yaş grubu gençlerimizi, 65 yaş ve üstü büyüklerimizi, 14 yaş ve altı çocuklarımızı içeremiyor. Kısa bir zaman içinde bu yaş gruplarıyla ilgili yeni bir düzenleme yapılacak ve kamuoyuyla paylaşılacak. Gündemde olan birçok seçenek var. Ruh hallerini anlıyoruz. Bu yaş gruplarından ricamız, biraz daha sabırlı olmaları, bize biraz daha zaman tanımalarıdır.’ Koca, dünyanın virüsle mücadelede beş ayı geride bıraktığına dikkat çekerek ‘Pek çok ülkede durum ciddiyetini koruyor. Bizim başarımız, toplumun her katmanının mücadeleye katılımından, tedbirde sağlanan birliktelikten kaynaklanıyor. Bunun aynı şekilde devam edeceğini, yeni fedakârlıklar gerektirecek şartların oluşmayacağını ümit ediyoruz. Yüksek bir ihtimal olmasa da eğer risk şartları tekrar oluşacak olursa, yapılacak şey konusunda deneyimliyiz. Fakat buna izin vermemek elimizdedir. Riski, tek dalgada önlemek mümkündür. İkinci dalga olasılığına karşı gücümüz, uygulayacağımız tedbirlerdir’ ifadelerini kullandı.”