“İkinci dalgadan önce son çıkış”

Karar ve Cumhuriyet gazeteleri, koronavirüs salgınında yaşanan vaka sayısındaki artışın yarattığı tehlikeye dikkat çekti.

17.06.2020

Karar gazetesi manşetinde, “İkinci dalgadan önce son çıkış” başlıklı habere yer verdi. Haberde şu ifadeler kullanıldı:

“Bir haftadaki düzenli artışla bin 500’ü aşan vakalar ve Anadolu piki, ikinci dalganın kapımıza dayandığını gösterdi. Kritik süreçte, vatandaşların kurallara uyması ve il bazında kısıtlamalar riskin bertaraf edilmesinde belirleyici hale geldi. Bilim Kurulu üyeleri 82 milyona seslendi: Yükselme trendindeyiz. Bir alarm durumu var, bunu dikkate almazsak karantina günlerine geri döneriz.  Yaşanan ‘pik durumu’nu değerlendiren Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Dr. Ümit Haluk İliklerden ‘Maalesef, daha öncelerde de Bilim Kurulu’nun uyardığı şekilde oluşabilecek ikinci dalgaları artık ‘ilimizde yaşamaya başladık’ diye değerlendiriyoruz. Maalesef, Van’da son bir haftada vaka sayılarında ciddi artışlar yaşamaya başladık. Bunu da zamanda da sosyal izolasyon kuralına uyulmadığına bağlıyoruz.’ Kültür nedeniyle sıcak ilişkilere alışkın olunduğunu belirten İliklerden özellikle genç nüfusu da uyararak ‘Gençler olarak belki Kovid-19 hastalığını rahat bir şekilde atlatıyor olabiliriz. Ama bulaştırdığımız yaşlılarımız, annelerimiz, babalarımız bu hastalığı çok ağır atlatacaktır. Belki de bazılarını kaybedecek duruma gelebileceğiz. Bu anlamda tüm gençlerimize sosyal izolasyona uymalarını öneriyorum’ dedi. Toplu merasim ve cenaze törenlerinin kentteki vaka sayılarını artırdığını anlatan Başhekim İliklerden ‘Bu anlamda ciddi önlemler alınmalı’ diyerek uyardı: ‘Pandemi sürecinde lütfen sosyal mesafeye ve izolasyon kuralına dikkat edelim. Yoksa Van’ımızda çok ciddi hasta sayıları görmek üzereyiz. Şu an hastanemizde Kovid-19 için ayırdığımız alanların birçoğu dolmak üzere. Sosyal izolasyon, maske kullanımı ve hijyen kuralına uyulmazsa, Van 2’nci büyük dalgayı yaşayacak’ dedi.”

Cumhuriyet gazetesi manşetin altındaki, “Salgında başa dönüş” başlıklı haberinde, “Salgına karşı alınan önlemlerin kaldırılmasının ardından vaka sayısındaki artış önlenemiyor. Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Adıyaman, ‘Bu yol 11 Mart’a gidiyor. Sağlık çalışanları öldü. Kurallara uyanların emekleri boşa gitti. Yazık değil mi’ dedi. Önlemler kaldırılırken toplum sağlığına değil ekonomik ve siyasi çıkarlara göre karar alındığını, yapılan açıklamalarla halkın rehavete itildiğini belirten Adıyaman, pek çok kent ve hastanede, pandemi servislerinin yeniden açılmaya başlandığına dikkat çekti” ifadelerine yer verdi.  

“Yandaş çöküyor”

Birgün gazetesinin manşetinde, “Yandaş çöküyor” başlıklı haber yer aldı. Haberde şöyle denildi:

“Medyanın yüzde 90’ını elinde bulunduran iktidar beklediği sonucu alamadı. Kamu ihaleleriyle beslenen onlarca gazete ve televizyon havanda su döverken ‘özel sektör’ kamuflajı giyiyor. İktidar medyası sadece izlenme alanında değil Reuters Gazetecilik Enstitüsü’nün yaptığı araştırmada görüldüğü üzere ‘güven’ sıralamasında da en gerilerde yer alıyor. İktidara yaklaştıkça halktan uzaklaşan medya grupları yayın tercihlerini ‘biz özel sektörüz, bu bir tercih’ açıklamasına dayandırırken, Saray’dan gelen talimatlı yayınları unutturmaya çalışıyorlar. Bağımlı ilişkiyi saklamayı hedefleyen bu savunma Türkiye’de 2000’li yıllarda ana akım olarak başlanılan yolculuğun yandaşlıkla bitmesini saklayamıyor. Büyük bütçeli dev medya organlarının neredeyse tamamı halkın vergileri ile finanse ediliyor. ATV-Sabah Grubu’nun sahibi Kalyon Grup sadece son 3 ayda pazarlık usulüyle 1 milyar liralık ihale aldı. Hısımlıklar da kuruldu. Kalyon Grup’un başkanı Cemal Kalyoncu ile Yıldırım Demirören 2019’dan beri dünür. NTV ve Star’ın sahibi Doğuş Holding 3. Köprü ve 3. Havalimanı’nın işletmecileriyle ortak. 3. Havalimanı’nın yüzde 40’ını ise ATV-Sabah Grubu’nun sahibi işletiyor. Akşam Gazetesi’nin Ethem Sancak’lı dönemini hatırlatmaya bile gerek yok.”

“Kıdeme dokunma”

Cumhuriyet gazetesinin manşetinde, “Kıdeme dokunma” başlıklı haber yer aldı:

“Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) kıdem tazminatında planlanan değişikliklere karşı harekete geçti. ‘Kıdem tazminatı’ gündemiyle toplanan Türk-İş Başkanlar Kurulu, hükümetin çalışmalarının, çalışma yaşamında huzuru bozduğunu açıkladı. Sosyal medyada ‘Kıdem tazminatıma dokunma. Geleceğimle oynama’ vurgusu ile yapılan kampanya Türkiye gündemine oturdu. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, ‘Kıdem 83 yıllık kazanılmış hak. 78 yıl yaşam süresi olan bir ülkede 75 yaşında kıdem kabul edilemez. Değişiklik grev nedenidir’ dedi.”  

Evrensel gazetesi ise manşetindeki, “Kıdem gasbına izin vermeyeceğiz” başlıklı haberinde, “Türk-İş, Hak-İş ve DİSK’e bağlı sendikaların oluşturduğu İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu İstanbul’da yaptığı eylemde hükümete, ‘Bu hayalden vazgeçin, kıdem tazminatımızdan elinizi çekin’ diye seslendi. Platform, konfederasyonlara da ortak mücadele çağrısı yaptı: ‘Yapmayın, etmeyin, demenin zamanı geçmiştir. Geç olmadan ortak bir mücadele hattı oluşturmalıyız’” ifadelerini kullandı.