“Adalete barikat”
Baro başkanlarına polis müdahalesi gazetelerin manşetinde geniş yer buldu.
23.06.2020
“Savunma yürüyüşü” yapan 60’a yakın baro başkanının Ankara’ya girişine izin verilmedi.
Cumhuriyet gazetesi habere manşetinde, “Adalete barikat” başlığıyla yer verdi. Haberde şu ifadeler kullanıldı:
“İktidarın baroları bölme projesine karşı 3 gündür yurdun dört bir yanından yürüyen 56 baro başkanı, Ankara’nın girişinde polis zoruyla engellendi. Anayasal haklarını kullanmak isteyen başkanlara zaman zaman fiziki müdahalede bulunuldu. Baro başkanları, ‘Bizi Ankara’ya sokmayanlar, yürüyüşümüzün ne kadar haklı olduğunu gösterdiler’ dedi. Müdahalenin olduğu saatlerde TBB Başkanı Feyzioğlu, Anıtkabir’de diğer başkanları bekleyen 15 baro başkanı ile Atatürk’ün mozolesini ziyaret etti ve görüntüleri sosyal medyada paylaştı. Engellemeyi duyan tüm başkanlar Ankara girişine geldi. Başkanları yalnız bırakan Feyzioğlu, ‘Krizi aşmak için yetkililerle görüştüm’ savunması yaptı.
Yeni Yaşam gazetesi manşetindeki habere, “Adalet direnişi” başlığını attı ve “İktidar baroların yapısını ve seçim sisteminde değişiklik yaparak baroların etkisini azaltmaya çalışırken, baro başkanları ve avukatlar değişikliğe karşı 4 gün önce Ankara’ya yürüyüş başlattı. Dün sabah saatlerinde kent girişine ulaşan hukukçuları polis durdurdu. Baro başkanları ve avukatlar kente girmekte ısrar etti. Kente girmelerinin anayasal hakları olduğunu belirten hukukçulara karşı polis şiddet uyguladı. Bazı baro başkanları darp edilirken, hukukçular bir süre kent girişinde oturma eylemi yaptı. ‘Baro yoksa adalet yok’, ‘Savunmaya özgürlük’ ve ‘Baroma dokunma’ dövizleri taşındı. Bazı baro başkanları ise barikatı aşarak Ankaralı meslektaşlarıyla buluştu. Barikatı aşan isimlerden Aksaray Barosu Başkanı Erhan Toprak ise ‘Bugün demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçmiştir’ dedi” ifadelerine yer verdi.
Haber Birgün gazetesinin manşetinde, “Hukuk ablukada” başlığıyla yer aldı:
“AKP ve MHP’nin barolar başta olmak üzere meslek kuruluşlarının yapısı ve seçim sistemini değiştirmeye yönelik yasa tasarısının bu hafta meclis gündemine getirilmesi beklenirken cuma günü bulundukları kentlerden Ankara’ya ‘Savunma Yürüyüşü’ başlatan barolar dün Ankara’ya ulaştı. Ankara'nın girişinde kurulan polis barikatıyla yürümelerine izin verilmeyen 60'a yakın baro başkanı ve çok sayıda avukat çıkan arbedede darp edildi. Baro başkanları polis barikatı önünde oturma eylemi yaparken, polisler, baro başkanlarının ‘özel mülkte’ oldukları gerekçesiyle oturma eylemine de engel olmak istedi. Açıklama yapan Emniyet Genel Müdürlüğü müdahalenin usulüne uygun gerçekleştiğini savundu. Avukatlara yönelik müdahale kamuoyunun da tepkisini çekti. Sosyal medyada ‘Savunma Durdurulamaz’ başlığı gündem olurken, hükümetin baroların gücünden korktuğunu vurgulayan muhalefet, ‘Ankara’da yaşananlar hem demokrasi hem de yargı tarihinde kapkara bir gündür’ değerlendirmesi yaptı.”
Evrensel gazetesi habere manşetinde, “Savunma direniyor” başlığıyla yer verdi. Haberde şöyle denildi:
“Baro başkanlarının ‘çoklu baro’ sistemine karşı 50’nin üzerinde şehirden başlattığı yürüyüş Ankara girişinde engellendi. Polisin yürümelerine engel olmasını protesto eden avukatlar, oturma eylemi yaptı. Polisin Antep Baro Başkanı Bektaş Şarklı’yı itip kaktığı ve eline vurduğu görüntüler ise büyük tepki çekti. Engele tepki gösteren Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, ‘’Gördüğünüz üzere bu ülkede bir vatandaşın şehrine, başkente girmesine dahi tahammül yok. İşte görüntü budur, tam da arkanızdadır. Bu ülkede başkente yürüyerek girme hakkınız yoktur artık’ dedi. Gün boyunca gazeteciler de polis tarafından sık sık engellendi.”
Sözcü gazetesi manşetindeki habere, “Savunma bu haldeyse, vay vatandaşın haline!” başlığını attı:
“İktidar, baroların yapısını ve seçim sistemini değiştirme hazırlığı içinde. 81 ilin barosu ve hukukçular buna tepkili. Başta İstanbul Barosu olmak üzere tüm barolar, geçen Cuma Ankara’ya yürüyüş başlattı. Başkanlar ve avukatlar dün Ankara’ya ulaştı. Ancak polis, kalkanlarla barikat kurup avukatları Ankara’ya sokmadı. Arbede yaşandı. Avukatlar bu kez oturma eylemi yaptı. Avukatlar, ‘Yürümek anayasal hakkımız. Kendi ülkemizin başkentine giremeyecek miyiz?’ diyerek tepkilerini dile getirdi.”
Karar gazetesi manşetin altında yer ayırdığı haber için, “Baroya ‘sınır’ polisi” başlığını kullandı ve “Hükümetin baroların yapısında ve seçim sisteminde değişiklik öngören düzenlemesine karşı Ankara’ya ‘savunma yürüyüşü’ düzenleyen baro başkanları başkente ulaştı. Ancak polis ekipleri, valilik izni olmadığı gerekçesiyle 56 başkana kent girişinde engel oldu. Yaşanan gerilimin ardından baro temsilcileri bir süre oturma eylemi yaptı. Muğla Baro Başkanı Cumhur Uzun, ‘Hukuksuzluklarla mücadele etmek zorundayız. Avukatlar bunun için var’ dedi. Adalet Bakanı Gül ise, ‘Henüz teklif yok, hangi maddeye karşı çıkıyorsunuz?’ sözleriyle tepkisini dile getirdi” ifadelerine yer verdi.