“Kara propaganda ittifakı”

ATV’nin ana haber bülteninde yaptığı “tetikçilik” sadece Evrensel gazetesinin manşetindeydi.

16.12.2020

Evrensel gazetesinin manşetinde, “Kara propaganda ittifakı” başlıklı haber yer aldı. Haberde şöyle denildi:

“MHP lideri Devlet Bahçeli’nin HDP’nin kapatılması çağrısına, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın HDP’lileri hedef gösteren tutumuna ‘yandaş’ basın ‘tetikçiliği’ eklendi. ATV ana haber bülteninde HDP amblemindeki yapraklar ve yıldızlar yerine el bombaları ve mermiler yerleştirildi. A Haber, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin cenazesini ‘terörist cenazesi’ olarak sundu. HDP ve CHP harekete geçerek RTÜK’e, Basın Konseyine ve yargıya suç duyurusunda bulundu. Söz konusu yayınlara ilişkin HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç’tan, ‘Bu kanallar iktidarın tetikçisidir’ çıkışı geldi. MHP’li Yalçın’ın HDP’ye dönük ‘haşere’ kavramını kullanmasını ‘toplu katliam çağrısı’ olarak nitelendiren Oluç, partilerine yönelik kapatılma tartışmalarına da tepki gösterdi.”  

“‘Örtülü’ patladı”

Cumhuriyet gazetesi manşetinde, “‘Örtülü’ patladı” başlıklı habere yer verdi:

“‘Dengelenme’ hedefiyle yola çıkan bütçe 11 ayda 132.1 milyar TL açık verdi. Faiz gideri 130 milyar TL’ye dayandı. Kasımda ‘örtülü ödenekten’ yapılan harcama bir önceki aya göre 20 milyon TL’den 279.8 milyon TL’ye fırladı. Bu rakam “örtülü ödenekten” yıl içerisinde yapılan en yüksek harcama oldu. Kasım ve ocak-kasım dönemi bütçe gerçekleşme sonuçları belli oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre Cumhurbaşkanlığı’nın kullanımında bulunan ve nereye harcandığı açıklanmayan ‘örtülü ödenekten’ yapılan harcama ekim ayına göre 20 milyon 25 bin TL’den 279.8 milyon TL’ye fırladı. ‘Örtülüden’ 11 ayda yapılan harcama toplamı da 1.8 milyar TL’ye ulaştı. Kasımda bütçe giderleri 96.3 milyar TL, gelirleri 109.7 milyar TL oldu. Bütçe 13.4 milyar TL fazla verdi. Vergi gelirleri geçen yılın kasım ayına göre 73.3 milyar TL’den 99.2 milyar TL’ye çıktı. Artan vergi gelirleri kasımda bütçeyi kısmen toparladı. Geçen yılla karşılaştırıldığında ÖTV gelirleri 13.9 milyar TL’den 21.1 milyar TL’ye, ithalde alınan KDV de 9.7 milyar TL’den 17.6 milyar TL’ye yükseldi. Bütçeden 11 ayda faize 129.1 milyar TL gitti. Geçen yıl bu, 95.7 milyar TL’ydi. Mal ve hizmet alım giderleri kasımda 9.8 milyar TL’ye çıktı. Bir önceki ay 1.6 milyar TL olan güvenlik ve savunmaya yönelik mal, malzeme ve hizmet alımları 2.1 milyar TL’ye yükseldi. 11 aylık tutar 9.5 milyar TL oldu.”

Birgün gazetesi manşetin altında yer ayırdığı habere, “Örtülü ödenek rekor kırdı” başlığını attı. Haberde şu ifadeler yer aldı:

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, hesabını vermeden kullandığı örtülü ödenek harcamasında geçen ay 2020 rekoru kırıldı. Kasım ayında 279 milyon 878 bin lira ‘gizli hizmet’ harcaması yapıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı bütçe verilerine göre, örtülü ödenekte 2020 sonu yaklaşırken yine gaza basıldı. ‘Kapalı istihbarat ve savunma hizmetleri, Devletin millî güvenliği ve yüksek menfaatleri ile Devlet itibarının gerekleri, siyasi, sosyal ve kültürel amaçlar ve olağanüstü hizmetlerle’ ilgili kullanılmak üzere bütçeye konulan ‘gizli hizmet giderleri’ ödeneği, Erdoğan’ın kullanma alışkanlığı nedeniyle tartışılıyor. Geçmişteki tüm cumhurbaşkanlarının kullandığından daha yüksek bir tutarda harcama yapılan örtülü ödeneğin 2020 yılında makul düzeye inilen harcama ayları oldu. 2020 yılının ilk ayında 220 milyon lira harcama yapılan bu kalemden Şubat ayında 121 milyon lira, Mart ayında 222 milyon lira, Nisan ayında 124 milyon lira, Mayıs ayında 94 milyon lira, Haziran ayında 223 milyon lira, Temmuz ayında da 273 milyon lira harcandı. Ağustos ayındaki 21 milyon liralık harcama ile hız kesildi ancak Eylül ayı harcaması 254 milyon liraya fırladı. Ekim ayında yine 20 milyon lira harcandı ancak Kasım ayı 279 milyon lira ile rekor ayı oldu. Kasım’daki harcama ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2020 yılında örtülü ödenekten yaptığı toplam harcama 1 milyar 858 milyon liraya çıktı. 179 milyon lira da sermaye amaçlı gizli hizmet harcaması yapıldı.”

“11 Aralık muamması”

Karar gazetesi manşetindeki, “11 Aralık muamması” başlıklı haberinde, “Kovid salgınını bitirecek tek umut olan aşının tedarik sürecinde alternatifsiz geç adım atmakla eleştirilen hükümet, ilk dozların 11 Aralık’tan sonra Türkiye’ye geleceğini ve uygulanacağını duyurdu. Aynı gün dozların sipariş edildiği Çinli şirket de Faz-3 sonuçlarını açıklayacağını açıkladı. Ancak vaka tablosunun kırmızı alarm verdiği süreçte ne ilk dozlar geldi, ne de sonuçlar açıklandı. Erken davranan Avrupa, ABD ve Kanada ise yaygın aşılamayı başlattı. Kovid aşılarının siparişinde ve tedariğinde geç kaldığı için hükümete yönelik eleştiriler sürerken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 11 Aralık’ta aşıların yapılacağı açıklaması da yine havada kaldı. Üzerinden 5 gün geçmesine rağmen Çin’den sipariş verilen 50 milyon dozdan hala haber yok. Aşı takviminde belirsizliğe giden süreç şöyle işledi. Sağlık Bakanı Koca 1 Aralık’ta yaptığı açıklamada Çin’den sipariş edilen aşıların 11 Aralık’tan itibaren kademeli olarak yapılmaya başlanacağını açıkladı. Çinli şirket SinoVac’ın CEO’su da 11 Aralık’ta Faz 3 çalışmalarıyla ilgili sonuçların da açıklanacağını duyurdu. 11 Aralık yaklaşırken yine bakan Koca Bilim Kurulu toplantısı sonrası ‘Önümüzdeki birkaç gün içinde aşı teslimatı yapılacak. Kademeli olarak 50 milyon doz gelecektir’ dedi.  Ancak ayın 11’in de ve ardından takip edilen diğer 5 gün içinde de Çin’den sipariş edilen aşılar ile aşının sonuçlarına ilişkin bir gelişme yaşanmayınca ‘aşılar hala ortada yok’ eleştirilerinin yükselmesine neden oldu. Bu arada hala ortada olmayan aşılar geldiğinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu laboratuvarlarında iki hafta incelenecek. Güvenlilik testleri olumlu çıkar ve Faz 3 sonuçları açıklanırsa kullanım izni verilecek” ifadelerine yer verdi.