“Bu yolun sonu iyi değil”

Karar gazetesi manşetini Davutoğlu’nun açıklamalarına ayırdı.

18.01.2021

Karar gazetesinin manşetinde, “Bu yolun sonu iyi değil” başlıklı haber yer aldı. Haberde şu ifadeler kullanıldı:

“Davutoğlu, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Özdağ’a yapılan saldırı ve sonrasında yaşananları KARAR TV’de değerlendirdi. Tehdit ve hakaret kültürünün normalleştiğine dikkat çeken Davutoğlu, hükümetin 28 Şubatçıların vesayeti altında olduğunu söyledi: Olağanüstü şartlarda seçim yaptırma çabası var. Bunu görüyorum ve uyarıyorum Cumhurbaşkanı’nı. Bu yolun sonu son değil. Beş kişiden, ikisi silahlı. Bu öldürme kastıyla yapılan bir eylem. Selçuk Bey geçmiş tecrübelerinden hareketle tedbirli davranmasaydı ‘Kıymetli bir siyasetçiydi, çok üzüldük’ diye cenazesinde konuşacaklardı. Siyasiler içine sinmese bile çıkar, kınarlar. Maalesef Türkiye’yi yönettiğini iddia eden partilerden hiçbir açıklama gelmedi. Türkiye’ye otoriter bir deli gömleği giydirmek isteyenler Erdoğan’ı kuşatmış durumda. Bundan sonraki ilk aşamada Erdoğan da tasfiye edilecek ve muhafazakârların bir daha başı dik dolaşamayacakları tarzda otoriter rejim kurulacak. Baskılarla seçimi kazansa bile etrafı öyle kuşatılmış olacak ki demokrasiden bahsedilemeyecek. Sağlık Bakanlığı’ndan aşı için telefon gelmedi. Gelseydi de olmazdım. BioNTech aşısının iktidar çevresinde yapıldığı söylentisi siyasi ahlaksızlıktır. Onların derdi aşıyla değil, Türkiye’yi ayrıştıracak meseleyle uğraşmak. Bir hafta başörtüsü, bir hafta darbe konuşuldu. Halkın geniş kesimi hem fakirlik çekiyor hem aşıyı soruyor.”

“Çalışmada varlar, aşıda yoklar”

Evrensel gazetesi manşetinde, “Çalışmada varlar, aşıda yoklar” başlıklı habere yer verdi:

“Hemşirelik stajı yapan öğrenciler Sağlık Bakanlığının açıkladığı öncelikli aşı grubu kapsamı dışında bırakıldı. Çalışırken koronavirüse yakalanan hemşirelik öğrencileri tepkili. Pandemi sürecinde Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesinde stajyer olarak çalışan, fakat hem stajyer hemşire öğrenciler arasında hem de ülke genelinde vaka sayılarının artmasıyla birlikte online eğitime geri dönen CBÜ Hemşirelik Bölümü öğrencileri konuyla ilgili Evrensel’e konuştu. İntörn/4. sınıf öğrencisi B.P, hemşirelik mesleğini, hastanın gün boyunca bütün bakım ihtiyaçlarını karşılayan, tedavisini doğru şartlarda tamamlaması için bakım veren profesyonel bir meslek olarak tanımlarken pandemi koşulları göz önüne alındığında hastayla temasın en yüksek olduğu sağlık çalışanı üyelerinden biri olduklarını ifade etti. Hemşirelik mesleğine iktidarın yeterli önemi göstermediğini ifade eden B.P, ‘Biz intörn hemşireler alanda normal hemşireler gibi hastanın bütün ihtiyaçlarını karşılamakta onlara bu konuda yardımcı olmaktayız. Sağlık Bakanlığının aşı olacak grup sıralamasında A grubu içerisinde sadece hekim ve diş hekimi intörn/stajyer öğrencilerinin yer alması, hemşirelik öğrencilerinin sağlığının yeteri kadar önemsenmediğini göstermektedir’ diye konuştu.”

Cumhuriyet gazetesi ise manşetindeki, “Madenciye yok” başlıklı haberinde, “Türkiye’de aşılama çalışmaları başlarken madencilerin öncelik listesine alınmaması tepki çekti. CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, ‘Yapısı itibarıyla akciğerlere tutunan koronavirüs, mesleki hastalıklar nedeniyle zaten akciğerleri tehlike altında olan, gerek devlet gerek özel maden ocaklarında çalışan 200 binin üzerindeki madenciyi tehdit etmektedir. Sağlık Bakanlığı’na çağrımdır. Bir avuç kömüre ömrünü vererek çalışan, hastalanan, ciğerlerini zaten tükenmiş madencileri unutmayın’ dedi. Aşı takvimine göre sağlık çalışanlarının ardından yaşlı, engelli, koruma evleri gibi yerlerde kalan kişiler ve buraların çalışanları aşılanacak. Koronavirüs salgınına karşı aşılama ikinci aşamada Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı çalışanları ile kritik görevde bulunan kişiler aşılanacak. Sektörlerin yer aldığı takvimde madencilik sektörüne yer verilmemesi ise tepkiye neden oldu. Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil de ilk aşamada sağlıkçılara ve 65 yaş üstüne aşı yapılmasını desteklediklerini belirterek, madencilerin aşı takviminde olmamasına üzüldüklerini belirtti. Yeşil, ‘Arkadaşlarımız yerin yüzlerce metre altında yoğun emek çalışıyorlar. Arkadaşlarımızın omuz omuza çalıştığı bir ortamda aşı sıralamasında tabii ki bizlerin öncelikli olması bizim arzumuz. Bununla ilgili girişimleri başlayacağız’ diye konuştu” ifadelerini kullandı.

“Hangi çağı atladık?”

Birgün gazetesi manşetinde, “Hangi çağı atladık?” başlıklı habere yer verdi. Haberde şöyle denildi:

“Erdoğan, sık sık ‘Çağ atladık’ dese de milyonlar çaresiz. Prim borcunu ödeyemeyen milyonlarca yurttaş, sağlık hizmetinden faydalanamayacak. Yoksul ailelerin çocukları ise eğitimden koptu. Yoksulluk ve işsizlik her geçen gün artarken milyonlarca yurttaşın sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı salgın günlerinde ellerinden alınıyor. Genel Sağlık Sigortası ve BAĞ-KUR prim borcu olan milyonlarca yurttaş, yeni bir düzenleme yapılmazsa sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak. Zira, sağlık hizmetlerine erişim engelinin erteleme süresi 31 Aralık’ta sona erdi. Borcunu ödeyemeyen yurttaşlar hastaneye gittiklerinde ön onay alamayacak. Tek sıkıntı sağlık alanında değil. Koronavirüs salgını yoksulların yaşadığı eğitim sorunlarını da gün yüzüne çıkardı. Edirne’de evlerinde internet dahi olmadığını vurgulayan aileler, kendilerine destek sunulmadığına dikkat çekiyor. Bir veli, ‘İmkânlarımızın yetersizliğinden dolayı çocuğumun eğitimi yarım kaldı’ derken bir diğeri ‘çocuklarım uzaktan eğitime hiç katılamıyor. Eğitim bitti’ ifadesini kullanıyor. Efe Ertan isimli öğrenci ise şöyle diyor: ‘Uzaktan eğitime geçtiğimizden beri derslerle olan bağım koptu.’”