“Skandal itiraflar”

Evrensel, Birgün ve Cumhuriyet gazeteleri 7 işçinin öldüğü Hendek faciası davasına geniş yer ayırdı.

16.03.2021

Evrensel gazetesinin manşetinde, “Skandal itiraflar” başlıklı haber yer aldı. Haberde şu ifadeler kullanıldı:

“7 işçinin öldüğü Sakarya’daki Büyük Coşkunlar Havai Fişek fabrikası patlaması davasında müdür ve kimyagerin itirafları peş peşe geldi. Fabrikadaki kaçak bölümde seri barut üretimi yapılmış ve işçiler gözden çıkarılmış! Sorumlu Müdür Ahmet Çağırıcı, ‘Barut üretimi yaptılar. İthaldi, giderin büyük kısmını oluşturuyordu’ dedi. Çağırıcı, ‘Patlama olacaksa Çin mahallesinde (barutun imal alanı) olsun’ iddiasını da doğruladı. İtiraflar üzerine ‘Benim kardeşimi bilerek öldürdüler!’ diyen aileler fenalaştı. İşçi aileleri suçluların hak ettikleri cezayı almasını istedi. Fabrikadaki en temel iş güvenliği önlemlerinin yerine getirilmediğini hatırlatan aileler, ‘Bu ülkede adalet varsa görmek istiyoruz. Biz parası olanın değil haklıların kazanmasını istiyoruz’ dedi.”

Birgün gazetesi habere manşetin altında, “Yedi işçinin katilleri de fıtrat söylemine sarıldı!” başlığıyla yer ayırdı:

“Sakarya’nın Hendek ilçesinde 7 işçinin yaşamını yitirdiği, 128 işçinin ise yaralandığı Coşkunlar Havai Fişek fabrikası patlaması davasının 2’nci duruşması dün görüldü. 5’i tutuklu 7 sanıklı davanın görülmesinden önce olayda hayatını kaybedenlerin yakınları açıklama yaptı. ‘Adalet istiyoruz’ dedi. Duruşmada konuşan fabrikanın sahibi patron Yaşar Coşkun, ‘mağdur’ rolüne soyundu, skandal ifadeler kullandı. Tutuklu Coşkun, işyerinin mevzuata uygun olduğunu, patlamanın sabotaj sonucu gerçekleştiğini iddia etti. Coşkun, ‘Tutuklanana değin saygın bir iş adamıydım. Fabrikam kapandı. Mağdur edildim’ dedi. Sanıklar dinlendikten sonra söz alan sanık avukatlarından Mehmet Mangıroğlu ise patlamayı normalleştirmeye çalışarak ‘Maalesef işin fıtratında var’ dedi. Mangıroğlu, yaşamını yitiren işçiler için ailelere para teklif ettiklerini de itiraf etti.”

Cumhuriyet gazetesi, “Patron: Ben mağdurum!” başlığıyla verdiği haberde, “Sakarya’nın Hendek ilçesinde 7 işçinin yaşamını yitirdiği, 127 kişinin yaralandığı havai fişek fabrikasının sahibi Yaşar Coşkun, savunmasında bilirkişi raporunun abartılı olduğunu ifade etti. Coşkun, ‘En çok mağdur olan benim. Bana teröristmişim gibi muamele yapılıyor, iş cinayeti deniliyor. Ben saygın bir iş adamıyım. Benim tutuklu olmamın kimseye faydası yok’ dedi” ifadelerine yer verdi.

“Fitreye de ayar geldi”

Karar gazetesinin manşetinde, “Fitreye de ayar geldi” başlıklı haber yer aldı:

“Gıda ürünlerinde enflasyon resmî rakamlara göre bile yüzde 20 seviyesindeyken Diyanet geçen yıl 27 TL olarak açıklanan Ramazan fitresine bu yıl yalnızca 1 TL ekledi. Fitre miktarının belirlenmesinde ülkedeki yoksulluk sınırının yüksek görünmemesi kaygısının etkili olduğu ileri sürüldü. Bir kişinin günlük gıda ihtiyacını karşılaması gereken tutarın günlük asgari ücretin oldukça altında kalması da ayrıca eleştiri konusu oldu. Din İşleri Yüksek Kurulu, 2022 Ramazan başlangıcına kadar fitreyi 28 lira olarak belirledi. Son dört yılda en az 3 TL artış yapılmasına rağmen miktarın bu kez 1 lirada kalması dikkat çekti. Rakamın belirlenmesinde, günün şartlarında bir kişinin günlük gıda ihtiyacının ortalamasının esas alındığı vurgulandı. Ancak gıda enflasyonunun yüzde 20 olduğu dönemde geçen yıla göre yapılan yetersiz artış eleştiri konusu oldu. Diyanet’in belirlediği fitre rakamı, dört kişilik bir ailenin aylık gıda ihtiyacının mevcut asgari ücretten 535 TL daha fazla olduğunu ortaya koydu. CHP’li Mahmut Tanal ‘Fitrenin amacı bir fakiri sabah akşam doyurmak. Gıda enflasyonu ortadayken 28 TL’yle kim doyar?’ tepkisini gösterdi. Sosyal medyada da eleştiriler yükseldi. Kullanıcılar, fitrenin belirlenmesinde gerçeklere daha uygun kriterlerin gözetilmesi gerektiğini belirtti.”

Birgün gazetesi manşetindeki habere, “Fitre parası bile asgari ücreti geçti” başlığını attı ve “Ülkede yoksulluk ve hayat pahalılığı her geçen gün artıyor. Salgın nedeniyle milyonlarca yurttaş, işsiz ya da gelirsiz kalıyor. Peş peşe açıklanan paketler ise kimsenin derdine derman olmadı. Devletin resmi kurumu olan Diyanet'in açıkladığı fitre bile yoksulluğun geldiği boyutu gözler önüne serdi. Asgari ücretli bir aile, fitreye dahi muhtaç hale getirilirken açıklanan fitre miktarına göre dört kişilik bir ailenin gıda harcaması açlık sınırının üzerine çıkıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, bu yıl için fitre miktarını açıkladı. Buna göre 2021 yılı ramazan ayının başlangıcından 2022 yılı ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarı 28 TL olarak belirlendi. Bu hesaba göre, günlük 28 TL'den bir kişinin bir aylık beslenme masrafı 840 TL oluyor. Öte yandan ülkede yüzde 15,6 seviyesinde olan enflasyona rağmen fitre geçen yıla kıyasla yalnızca 1 lira artırıldı. Diyanetin belirlediği fitre miktarına göre 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması en az 3 bin 360 lira oluyor. Bu hesaplama, evlerine asgari ücret giren milyonlarca ailenin fitre miktarının bile altında gıda harcaması yapabildiğini gösteriyor. Zira 2021 yılı için belirlenen asgari ücret 2 bin 825 liraydı. Aradaki 534 liralık fark ise asgari ücretlinin fitreye muhtaç hale geldiğini gösterir nitelikte” ifadelerine yer verdi.