“İki yıldır aklınız neredeydi”

Karar, Cumhuriyet ve Evrensel gazeteleri yüz yüze eğitimde yaşanacak sorunları gündeme aldı.

06.09.2021

Karar gazetesi manşetinde, “İki yıldır aklınız neredeydi” başlıklı habere yer verdi. Haberde şöyle denildi:

“Uzaktan eğitimde boş kalan çok sayıda okul hakkında ‘depreme dayanıksız’ denilerek yıkım ya da tadilat kararı alındı. Böylesine kritik bir kararın ders ziline günler kala alınması ‘plansızlık’ eleştirilerine yol açtı: Bu süreçte okulların bakımı kimsenin aklına gelmedi mi?

Milyonlarca öğrenci 546 gün sonra okuluna kavuştu. Yüz yüze eğitimin salgın tedbirleri açısından nasıl yürütüleceği konusunda endişeler sürerken Milli Eğitim Bakanı Özer ‘Tüm hazırlıklar yapıldı, tedbirler alındı’ dedi. Ancak İstanbul’dan Van’a, İzmir’den Tekirdağ’a en az 80 okulun depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkılacağı ya da tadilata alınacağı belirtildi. Yaklaşık iki yıldır boş olan okullarda bu yönde hazırlık yapılmaması ve kararın yüz yüze eğitim öncesine bırakılması tepki çekti.

Öğrenciler farklı yerlere nakledilince birçok kurumda sınıf mevcudu 50’yi, okul mevcudu ise bin 500’ü aştı. Eğitim İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Ahmet Cangı ‘Normal eğitime geçmeyi bırakın, ikili eğitim veren okul sayısı iki katına çıktı. Bazı yerlerde üçlü eğitim başladı’ dedi. Tadilata ağustosta başlandığına dikkat çeken Eğitim Sen Van Şube Eşbaşkanı Murat Atabay ise ‘Haziran ayında okullar kapandı. O zaman tadilata başlasalardı bu sorunlar yaşanmayacaktı’ ifadelerini kullandı.”

Cumhuriyet gazetesi manşetin altındaki, “‘Artık çok geç’” başlıklı haberinde, “Salgın nedeniyle okullardan uzak kalan bir milyon öğretmen ve 18 milyon öğrenci bugün ders başı yapıyor. Okullardaki koşullar endişe yaratırken uzmanlar, yüz yüze eğitimin başlamasının doğru olduğunu ancak alınan önlemlerin yetersiz kaldığını söylüyor.

Eğitim-İş Genel Özlük-Hukuk Sekreteri Yıldırım, bakanlığın okullara gönderdiği 650 milyon liradan öğrenci başına 4 lira düştüğünü söyledi. Prof. Dr. Şenol ise ‘Artık çok geç. Okullar açıldığı için değil, süreç yönetilmediği için vakalar artacak’ dedi” ifadelerine yer verdi.

Evrensel gazetesi ise sürmanşetindeki, “Bakanlığa çağrı: Sorunları bir an önce çözün” başlıklı haberinde, “Milyonlarca öğrenci için ders zili bugün çalacak. Yeni eğitim-öğretim yılı yoğun sınıflar, pandemiye karşı yetersiz önlemler, yüksek eğitim masrafları gibi sorunlar yumağıyla açılıyor. Veliler, eğitimciler ve öğrenciler Milli Eğitim Bakanlığı’na okulları açık tutma, sorunları çözme çağrısı yaptı.
Öğrenciler yeni eğitim yılının heyecanını yaşarken veliler ise kırtasiye masrafları karşısında darda. Okul yönetimlerinin kendilerine uzun bir ‘alınacaklar listesi’ verdiğini ifade eden veliler, çözümü ya belediye yardımlarında, ya da sosyal medyadaki dayanışma gruplarında arıyor. 

Yeni eğitim dönemine hazırlanan üniversite öğrencileri ise barınma sorunuyla yüz yüze. Yurtların yetersizliği ve yüksek ücretleri nedeniyle öğrenciler kiralık evlere yönelirken 3-5 bin lira arasındaki kira fiyatları da dudak uçuklatıyor. Öğrenciler barınma sorununa çözüm istiyor” ifadelerini kullandı.   

“Arnavutluk bizi çok kıskanıyor!”

Birgün gazetesinin manşetinde, “Arnavutluk bizi çok kıskanıyor!” başlıklı haber yer aldı:

“Dünyada 4,1 milyar insan sosyal güvenlikten yoksun ve sosyal güvenlik harcamaları açısından zengin ve yoksul ülkeler arasında devasa eşitsizlikler var. Türkiye sosyal güvenlik harcamalarında Arnavutluk’la birlikte Avrupa’nın en zayıf iki ülkesinden biri konumunda.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdopan’ın ‘Türkiye’nin sosyal güvenlik ve sağlık hizmetleri reformu, tüm dünyaya örnek olmuştur’ söyleminin de gerçek olmadığı verilerle açığa çıkarıldı. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün yeni yayımlanan, ‘Dünya Sosyal Koruma Raporu’ ülkenin sosyal güvenlik karnesindeki vahim tabloyu gözler önüne serdi. Rapora göre başta sağlık olmak üzere ülkenin toplam sosyal koruma harcamalarının GSYH’ye oranı sadece yüzde 13,1. Türkiye, bu harcama düzeyi ile yüzde 18,7 olan dünya ortalamasının oldukça altında yer alıyor.

Veriler bununla da sınırlı değil. Türkiye, sosyal güvenlik harcamalarında Arnavutluk’la birlikte Avrupa’nın en zayıf iki ülkesinden biri oldu. Ülkeye benzer iktisadi özelliklere sahip Yunanistan’ın sosyal koruma harcama oranı yüzde 23 olurken Türkiye’nin sosyal güvenlik harcamaları açısından Arnavutluk’un ardından Avrupa sonuncusu olmasının üzerinde düşünülmesi gerek.”

“Çılgın rant”

Cumhuriyet gazetesi manşetindeki, “Çılgın rant” başlıklı haberinde, “Tartışmalı Kanal İstanbul’a ilişkin itirazlar sürerken TOKİ, Sazlıbosna Mahallesi’nde 970 bin metrekare büyüklüğündeki mera ve tarlalarda sessiz sedasız konut ihale ilanına çıktı. Bölge imara açıldı ancak konut alanı hala ‘tarla’ ve ‘ham toprak’ olarak görünüyor.

İBB’nin CHP’li meclis üyesi Nadir Ataman, ‘’Arsa tapusu daha alınmamış yer için ihaleye çıkılıyor, tapu olmadan inşaat nasıl başlayacak? Türkiye’de yeni imar, ruhsat kanunu çıktı da bizim mi haberimiz yok? Bu neyin telaşı, neyin acelesi?’ dedi” ifadelerini kullandı.