“Çocukları da mutsuz ülke”
Gündemin öne çıkan haberleri Birgün, Cumhuriyet ve Karar gazetelerinin manşetindeydi.
09.09.2021
Birgün gazetesinin manşetinde, “Çocukları da mutsuz ülke” başlıklı haber yer aldı. Haberde şu ifadeler kullanıldı:
“Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD), “Sosyal ve Duygusal Beceriler” araştırmasının sonuçları Türkiye’deki çocukların içinde bulunduğu olumsuz durumu gözler önüne serdi. Araştırma kapsamında İstanbul’daki 15 yaş grubundaki öğrenciler, 6,30’luk yaşam doyumu ortalaması ile diğer ülkelerdeki akranlarının ve uluslararası ortalamanın çok altında kaldı.
OECD tarafından ilk gez gerçekleştirilen Sosyal ve Duygusal Beceriler araştırmasının sonuçları açıklandı. Öğrencilerin sosyal ve duygusal becerileri ile gelişim düzeyleri arasındaki ilişkiyi açıklayan araştırma, Türkiye için acı sonuçlar doğurdu.
OECD’nin 2019 yılında başlayan ve sosyal, duygusal becerileri odağına alan ilk uluslararası çalışma olma özelliğini taşıyan araştırmanın sonuçları önceki gün yayımlandı. Araştırmanın ilk döngüsüne katılan dokuz ülkeden biri olan Türkiye, öğrencilerin yaşam doyum ortalamasında sınıfta kaldı. Öğrencilerin yaşam doyumu ile ilişkili sosyal ve duygusal becerileri, katılımcı şehirler düzeyinde belirlenirken İstanbul, 15 yaş grubu kategorisinde 6,30’luk yaşam doyumu itibarıyla son sırada yer aldı.
Araştırmada, öğrencilerin doyum oranlarına yönelik bilgiler de paylaşıldı. İstanbul’daki 15 yaş grubu öğrencilerinden, “Yüksek doyum” oranına ulaşanların oranı yüzde 15,08’de kaldı. İstanbul’daki 15 yaş grubu öğrencilerin düşük doyum ve doyumsuzluk oranı ise yüzde 19,38 ile ifade edildi.
Benzer bir tablo 10 yaş grubundaki öğrencilere yönelik verilerde de görüldü. İstanbul’daki 10 yaş grubu öğrencilerin yaşam doyum ortalaması 8,10 ile yüksek gerçekleşse de 8,23 puanlık uluslararası ortalamayı yakalayamadı. Yaşam standartları itibarıyla yüksek doyuma ulaşan öğrencilerin uluslararası ortalaması yüzde 59 olurken İstanbul’da bu ortalama yüzde 56,35 olarak kaydedildi.”
“Akşener’le görüşüyoruz, ittifakta sorun yok”
Cumhuriyet gazetesi manşetinde, “Akşener’le görüşüyoruz, ittifakta sorun yok” başlıklı haber yer verdi:
“CHP lideri Kılıçdaroğlu, İYİ Partili Paçacı’nın, ‘Tekil konuşuyor’ eleştirisinin ardından başlayan tartışmalara, ‘İttifakta sorun yok. Genel başkanlarla görüşüyoruz. Güçlendirilmiş parlamenter sistemi ortak dillendiriyoruz. Onun dışında her partinin kendi düşüncesi var’ yanıtını verdi. Kılıçdaroğlu’na göre ittifaka nifak sokma çabası var.
Kılıçdaroğlu, CHP heyetinin K. Irak ziyareti konusunda da, ‘Biz sadece bölgesel Kürt yönetimiyle değil Türkmenler ve Ezidilerle de görüştük. Türkiye’yi yönetmeye talip parti olarak bölgede barışı sağlamak için kendi anlayışımızı bölgenin aktörlerine anlattık. Seçimden sonra Irak’a da gideceğiz’ dedi.”
“Boşuna ekmeyin kararnamesi”
Karar gazetesi manşetindeki, “Boşuna ekmeyin kararnamesi” başlıklı haberinde, “Tarımdaki politikasızlık ve plansızlık ithalatla örtülüyor. Yurt dışından alınan hububat ve bakliyatta gümrük vergisi sıfırlandı. Büyük firmalara kazandıran süreçte kuraklık ve artan maliyetlerin ezdiği Türk çiftçisi, tarlasındaki mahsulü de yok pahasına satmak zorunda kalacak…
Geçtiğimiz birkaç yıl içinde tarımda üretim planlaması tamamen terk edildi. Kanal İstanbul gibi projelere dev bütçeler ayrılırken tarımsal sulama çalışmaları atıl bırakıldı. Yerli üretimin cevap veremediği tüketim ihtiyacını karşılamak için ise bu yıl da hububat ve bakliyat ürünlerinde gümrük vergisi yılbaşına kadar kaldırıldı. Kuraklıkla boğuşan, maliyetler karşısında ezilen çiftçi tarlaya tamamen küsme noktasına geldi. 18 yılda borcu 72 kat artarak 137 milyar TL’yi aşan üreticilerden 700 bini farklı mesleklere yöneldi.
CHP lideri Kılıçdaroğlu, ‘Can çekişen tarımımızı ve çiftçimizi bitirmeye yeminli bir Erdoğan var. İklim ve tarım en öncelikli reform konularımız arasında. Evlatlarımıza ithal ürün cenneti; bereketsiz, çorak bir Türkiye bırakmayacağız” tepkisini gösterdi. Niğde Milletvekili Gürer de Toprak Mahsulleri Ofisi’nin yaptığı ithalatın soru işaretleri oluşturduğunu söyledi. “Yerli makarnalık buğdaya bin 800 lira fiyat veren TMO ithal makarnalık buğdaya 330 dolar verecek. Yani 2 bin 450 TL…’ dedi” ifadelerine yer verdi.