“İktidar sandığı adliyeye kurdu”

​Gazetelerin gündeminde, CHP İstanbul İl Başkanı Kaftancıoğlu’nun hapis cezasının onanması yer aldı.

13.05.2022

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na verilen mahkumiyet cezalarını onadı. 4 yıl 11 ay 20 gün hapis cezası verilen Kaftancıoğlu’na siyaset yasağı da getirildi. 

Birgün gazetesi manşetindeki habere, “İktidar sandığı adliyeye kurdu” başlığını attı. Haberde şu ifadeler kullanıldı:

“Seçim öncesinde her alanda baskıyı artıran ve sandığa yönelik müdahale sinyallerini çoğaltan iktidar, bu kez CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nu yargı eliyle cezalandırdı. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na ‘kamu görevlisine hakaret’, ‘Türkiye Cumhuriyeti Devletini alenen aşağılamak’ ve ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla verilen 4 yıl 11 ay 20 gün hapis cezasını onadı. Ayrıca Kaftancıoğlu’na siyasi yasak cezası verildi.

CHP kaynakları, bu cezalarla ilgili emsaller doğrultusunda Kaftancıoğlu’nun hapishaneye girip, aynı gün çıkacağını ve denetimli serbestlik uygulamasına tabi olacağını aktardı. Ayrıca Kaftancıoğlu’na siyasi yasak kararı da verildi. TCK 53. madde kapsamında Kaftancıoğlu, vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan men edildi.

Kaftancıoğlu, Yargıtay’ın kararı ardından şu açıklamayı yaptı: ‘Biz iktidardaki kötülüğü gönderinceye kadar, bu ülkede sadece Canan Kaftancıoğlu için değil 84 milyon için hukuku yeniden sağlayıncaya kadar çalışmaya devam edeceğiz. Asla ve asla umudunuzu kaybetmeyin. İktidardaki kötülüğü bizler umudu örgütleyerek göndereceğiz. İşte o zaman bu ülkede gerçek adalet, gerçek hukuk tesis edilmiş olacak.’”

Cumhuriyet gazetesi habere manşetinde, “Ceza değil seçim adımı” başlığıyla yer verdi. Haberde şöyle denildi:

“Yargıtay, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na ‘kamu görevlisine hakaret’, ‘devleti alenen aşağılamak’ ve ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla verilen 4 yıl 11 ay 20 gün hapis cezasını onadı. Kaftancıoğlu, ‘İktidardaki kötülüğü umudu örgütleyerek göndereceğiz’ dedi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, karar sonrası partisinin milletvekillerine çağrı yapıp ‘Derhal İstanbul il başkanlığı binamıza doğru yola çıkın’ dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, ‘Saray talimat verdi, yargı topuk selamıyla uyguladı’ dedi.”

Evrensel gazetesi, “Muhalefete kuşatma” başlığıyla manşetten verdiği haberde, “Birçok ilde miting, festival ve sokak etkinlikleri yasaklanırken, iktidarın hedefindeki CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na verilen hapis cezası Yargıtay tarafından onandı.

Kaftancıoğlu’nun cezasının onaylanması tepkiyle karşılandı. EMEP, kararı demokratik siyasete gözdağı olarak nitelendirirken, SOL Parti iktidarın siyasi mağlubiyetini baskıyla engellemeye çalıştığını söyledi” ifadelerini kullandı.
Karar gazetesi habere ön sayfasının altında, “Siyasete hapis cezası” başlığıyla yer ayırdı:

“Yargıtay 3. Ceza Dairesi, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na geçmişte yargılandığı üç davadan verilen cezaları onadı. Siyasi yasak getirilen Kaftancıoğlu, ‘İktidardaki kötülük gidince gerçek adalet gelecek’ dedi.”

Sözcü gazetesi manşetten, “Canan Kaftancıoğlu’na siyasi yasak getirildi” başlığıyla verdiği haberde, “CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun üç davadan aldığı ceza Yargıtay tarafından onandı. 4 yıl 11 ay hapis cezasına çarptırılan Kaftancıoğlu'na siyasi yasak da getirildi. CHP lideri Kılıçdaroğlu, ‘Partimizin tüm milletvekilleri, derhal İstanbul il başkanlığı binamıza doğru yola çıkın’ çağrısı yaptı.

Onanan toplam 4 yıl 11 ay hapis cezası bitene kadar siyasi yasak getirilen Canan Kaftancıoğlu’nun karar sonrası ilk açıklaması şöyle:

‘Burada mesele Canan Kaftancıoğlu’na ne ceza verildi, nasıl verildi meselesinin ötesinde bu ülkede hukukun geldiği nokta ve hukuksuzluğun hepimize yaşattığı mağduriyet. Bundan dolayı merak edeni, arayan soran dostlarıma şunu söylemek isterim ki; biz iktidardaki kötülüğü gönderinceye kadar bu ülkede sadece Canan Kaftancıoğlu için değil 84 milyon için hukuku ve hukukun üstünlüğünü sağlayıncaya kadar çalışmaya devam edeceğiz’” ifadelerine yer verdi.

Sabah gazetesi ön sayfasındaki habere, “5 yıl hapis ve siyasi yasak” başlığını attı:

“CHP İstanbul İl Başkanı canan Kaftancıoğlu’nun cumhurbaşkanına hakaret ve devleti aşağılama davalarından aldığı ceza Yargıtay tarafından onandı. 4 yıl 11 ay hapse çarptırılan Kaftancıoğlu’na ceza süresince de siyasi yasak getirildi.”

Hürriyet gazetesi habere birinci sayfasında, “5 yıl hapis ve siyaset yasağı” başlığıyla yer ayırdı. Haberde şöyle denildi:

“Yargıtay, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na ‘Kamu görevlisine hakaret’, ‘Devleti aşağılama’ ve ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ gerekçesiyle üç ayrı davadan verilen hapis cezalarını onadı. Toplam 4 yıl 11 ay 20 gün hapis cezasına mahkum edilen Kaftancıoğlu, cezası boyunca il başkanlığı yapamayacak, milletvekili adayı olamayacak.”