“Hakikat Zamanı!” çalışmaları kapsamında iki yeni atölye

Bilgi Kontrolü İlkeleri ve Video ve Görsel Okuryazarlığı Atölyeleri P24/Kıraathane binasında 23 Ekim 2022 Pazar günü art arda yapılacak

10.10.2022

Bağımsız Gazetecilik Platformu (P24), UNESCO ortaklığıyla medyada dezenformasyon ve yanlış bilgiye karşı hayata geçirdiği “Hakikat zamanı!” çalışmaları çerçevesinde iki yeni atölyeyle sürüyor. 2020’den bu yana sürdürülen projenin pilot uygulamaları kapsamında edinilen birikime dayalı bu iki ücretsiz atölye Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi’nin 5. Kat Atölye Odası’nda 23 Ekim 2022 Pazar günü art arda gerçekleştirilecek. Katılımcılar böylece dilerlerse her iki atölyeyi de takip edilebilir.  

Bu atölyelerden ilki Mayıs ayından bu yana sürdürülen pilot uygulama projesi kapsamında bilgi kontrolü çalışması yürüten Tansu Pişkin ve proje ortaklarından Bianet’ten Ayça Söylemez tarafından verilecek. Atölyede haber üretirken veya sosyal medya da dahil olmak üzere, herhangi bir kaynaktan bir haberi düzenlerken etkili bir bilgi kontrolü çalışmasının nasıl yapılacağı adım adım işlenecek. Bir haberde bilgi kontrolü gerektiği nasıl anlaşılır? Doğrulanması gereken bilgiler nasıl saptanmalı? Açık kaynak araması nasıl yapılmalı? Bir bilgiyi doğrulamak için muhataplar nasıl seçilmeli, nasıl iletişime geçilmeli? Bir iddiayla karşılaşıldığında, hangi koşullarda ve nasıl haberde yer verilmeli? Bilgilerde belirsizlik olduğunda son tahlilde bir haberin yayınlanıp yayınlanmayacağına neden karar verilir? Atölyede Pişkin ve Söylemez katılanlara bir kontrol listesi önermesinde de bulunacak.

İkinci atölyede ise gazeteci ve akademisyen Can Ertuna ve belgeselci Mustafa Ünlü, video ve görseller konusunda gazetecilerin nasıl bir okuryazarlık geliştirebileceğini işlenecek. Videolar ve görseller izleyiciler/okurları nasıl etkiler? Nasıl yanlış temsil edebilir, yanlış yönlendirebilir ve manipüle edebilir? Yanlış bilgi ve dezenformatif içeriklerde neden video ve görsellere sıklıkla başvurulur? Bir görselin veya videonun gerçekliğinden ne zaman şüphe duymalıyız? Bir video nasıl çarpıtabilir? Manipülatif videolar nasıl kurgulanır? Ertuna ve Ünlü, katılımcılara, haberlerde ve sosyal medyada karşılaşacakları görsel ve videoları nasıl analiz etmeleri gerektiğine dair bir yol haritası sunacak.

Atölyelerin saat bilgileri şu şekildedir:

Atölye 1: Haberlerde Bilgi Kontrolü İlkeleri
Tarih: 23 Ekim Pazar
Saat: 11:00-14:00
Eğitmenler: Tansu Pişkin, Ayça Söylemez

Atölye 2: Video Okuryazarlığı
Tarih: 23 Ekim Pazar
Saat: 14:30-17:30
Eğitmenler: Can Ertuna, Mustafa Ünlü

Atölyeler için Kayıt Formu: https://forms.gle/Fjn3ukBezKDqivgw7

Diğer Bilgiler:

> Atölyelere İstanbul Edebiyat Evi binasının 5. katında 10 numaralı odada gerçekleştirilecektir (asansör ya da merdivenle çıkıldıktan sonra sağdaki oda). Açık adres şu şekildedir: Asmalımescit Mh. Yemenici Abdüllatif Sk. No:1, Beyoğlu.

> Pratik çalışmalar için mümkünse yanınızda bir dizüstü bilgisayar ya da akıllı telefon getirmeniz rica olunur. Atölyede çıktı verilmeyecektir, bu nedenle yanınızda not defteri ve kalem de bulundurmanızı tavsiye ediyoruz.

> İki atölyeye katıldığınız takdirde, öğle arasında vegan tercihi de dahil olmak üzere sandviç ikram edilecektir.

> Atölyeler boyunca çay ve kahve ikramı olacaktır.

> Atölyelere zamanında gelmeniz rica olunur. Eğer herhangi bir nedenle gecikme yaşarsanız lütfen Özgün Özçer ile iletişime geçiniz (telefon: 0539 244 51 04).