Medya ve Bilgi Okuryazarlığı Üzerine Eğitim Müfredatı

UNESCO’nun hazırlayıp sunduğu “Eleştirel Düşün, Akıllıca Tıkla” eğitim müfredatı P24 tarafından Türkçeye çevrildi

16.03.2023

Dijitalleşme çağında bilgiye eriştiğimiz mecralar arttı. İnternet ve sosyal medya sayesinde kitle aynı zamanda bilginin öznesi haline geldi. Sadece edindiğimiz bilginin doğru olup olmadığını anlama ihtiyacı ile yanlış bilgi paylaşmama sorumluluğu yepyeni yetkinlikler içselleştirmemizi gerektiriyor. Hele hele Covid-19 gibi belirsizliklerin, teyit edilmemiş iddiaların, asparagas rivayetlerin, çıkar odaklı yanıltıcı söylemlerin ve dezenformatif içeriklerin hızla yaygınlaştığı kriz dönemlerinde, bu yetkinliklere sahip olmak daha da önem kazanıyor.
Medya ve bilgi okuryazarlığı yetkinlikleri, dijital ortamda bilgi akışının doğasını kavramamızı sağlayarak doğru ile yanlışı ayırt etmemizi kolaylaştıran beceriler. Bunun yanı sıra, bilginin doğruluğunun ötesinde başta toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılık olmak üzere toplumdaki eşitsizliklerin sürdürülmesine sebep olan ifadeler ve nefret söylemleri hakkında farkındalık kazanmamıza yardımcı oluyorlar. Medyanın, dijital reklamların ve yapay zekânın nasıl işlediğini anlamamıza, kişisel bilgilerimizi daha iyi korumamıza yol gösteriyorlar. Eleştirel bakış açımızı keskinleştiriyor, karşılaştığımız her söylemi daha bilinçli bir şekilde süzgeçten geçirebilmemizi sağlıyorlar. Ayrıca, farklı kültürler arasında diyalog kurmayı da kolaylaştırıyorlar.
Sürekli gelişen ve kendini yenileyen dijital dünyada medya ve bilgi okuryazarlığını kilit bir kavram olarak belirleyen UNESCO, uzun bir çalışma sonucu bu yetkinliklerin öğrencilere ve erişkinlere aktarımı için son derece kapsamlı bir el kitabı hazırladı. Eleştirel Düşün, Akıllıca Tıkla basit tanımlamalar içeren bir rehberin ötesinde, medya ve bilgi okuryazarlığı eğitiminde gerek duyulacak pedagojik ve metodolojik unsurları bir araya getiren bir eğitim müfredatı. P24 tarafından Türkçeye çevrilen müfredat, eğitmenlere ve bütün vatandaşlara toplumdaki bireylerin medya ve bilgi okuryazarlığı yetkinliklerini nasıl geliştirebileceği konusunda ışık tutuyor. 

Yayına erişmek ve indirmek için lütfen buraya tıklayın.