Ahmet Altan’a “Cumhurbaşkanına hakaret” davasında ceza
İstanbul 30. Asliye Ceza Mahkemesi, cezayı adlî para cezasına çevirdi
20.03.2019
Tutuklu edebiyatçı ve gazeteci Ahmet Altan’ın 2016 yılında yayımlanan bir yazısı nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılandığı davanın karar duruşması 19 Mart Salı günü İstanbul 30. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Davada Altan, 2016 yılının Mayıs ayında P24’ün internet sitesinde yayımlanmış olan “Yeni Ergenekon” başlıklı yazısı nedeniyle yargılanıyordu.
Duruşmanın sonunda hükmünü açıklayan mahkeme, Altan’ın 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Mahkeme cezayı 7 bin TL tutarında adlî para cezasına çevirdi.
P24 tarafından izlenen duruşmada Altan, 2016 yılının Eylül ayından bu yana tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden SEGBİS bağlantısı ile savunmasını yaptı.
Altan savunmasında, daha önce bir yazısıyla ilgili Yargıtay tarafından verilen beraat kararında “hakaret” ve “eleştiri” arasında yapılan ayrıma dikkat çekti.
Bir siyasiye yönelik eleştirinin hakaret sayılması için amacın onun kişiliğini küçük düşürmek olması gerektiğini ifade eden Altan, davaya konu olan yazısında kimseyi küçük düşürme amacı bulunmadığının altını çizdi.
“Cumhurbaşkanı hasmım değil. Eleştirimin onun kişiliğiyle hiçbir ilgisi yok” diyen Altan, savunmasına şöyle devam etti: “Benim Cumhurbaşkanıyla kişisel ilişkim yok. Ona hakaret etmek için bir nedenim de yok. Benim yaptığım onu eleştirmektir.”
Altan, Yargıtay'ın hakaret tanımının mahkemece kabul edilmesini talep ederek sözlerini tamamladı.
Cumhurbaşkanının avukatı ise şikayetlerinin devam ettiğini belirtti.
Sonrasında söz alan Altan’ın avukatı Figen Çalıkuşu, yazıda suç unsuru bulunmadığını belirterek Altan’ın beraatini talep etti. Altan’ın diğer avukatı Melike Polat ise Cumhurbaşkanının önce şikâyetten feragat ettiğini, daha sonra ise feragatten vazgeçtiğini belirtti.
Altan’ın yazısının siyasi eleştiri olduğunun altını çizen avukat Polat, müvekkilinin beraatini talep etti.
Avukatlar Çalıkuşu ve Polat ayrıca Yargıtay’ın ve Anayasa Mahkemesi’nin emsal kararlarını da mahkemeye sundu.
Karar öncesi son sözü sorulan Altan, Yargıtay’ın hakkında verdiği beraat kararını bir kez daha hatırlatarak, yazısında cumhurbaşkanının kişiliğine değil, siyasi eylemine dönük eleştiri bulunduğunu, yazıda hakaret bulunmadığını ifade etti.
Duruşma sonunda kararını açıklayan mahkeme, Altan’ın “cumhurbaşkanına hakaret” suçundan 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti. Mahkeme hükmü 7 bin TL adlî para cezasına çevirdi.
Altan’ın avukatları kararı istinaf mahkemesine taşıyacaklarını belirttiler.