Erdoğan’a hakaretle suçlanan gazeteci Yavuz Baydar ifade verdi

Erdoğan’a hakaret iddialarına yanıt veren Gazeteci Baydar, son günlerde yaşanan asayiş sorunlarının eleştirilerini haklı çıkardığını söyledi

P24

08.09.2015

 
Bugün gazetesinde yayınlanan iki köşe yazısı nedeniyle hakkında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaratten dava açılan gazeteci Yavuz Baydar, Salı günü iddialarla ilgili olarak Cumhuriyet Savcısı  Umut Tepe’ye ifade verdi.
 
Geçtiğimiz günlerde Erdoğan, Baydar’ın kaleme aldığı, 14 Ağustos tarihinde Bugün Gazetesi’nde yayınlanan Tek hedef var artık: Sorunlu İktidarı Uzattıkça Uzatmak ve 17 Ağustos tarihinde aynı gazetede yayınlanan “Değişmiştir Derken Sistemi Çökertmek Ancak Böyle Olur” başlıklı köşe yazılarında kendisine hakaret edildiğini savunmuş ve Baydar’dan şikayetçi olmuştu.
 
Kendisine isnat edilen suçla ilgili olarak Salı günü İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu’nda ifade veren Yavuz Baydar, 40 yıllık gazeteci olduğunu ve meslek hayatında ilk defa böyle bir iddiayla karşı karşıya kaldığını söyledi. Hakaret ve eleştiri arasındaki farkı çok iyi bildiğini söyleyen Baydar ifadesinde, “Anayasamız, yasalar ve uluslararası anlaşmaların vermiş olduğu hak ve yükümlülükler çervesinde eleştiri hakkmı kullanıyorum. Bu yazının yazıldığı günlerde siyasi gündem Sayın Cumurbaşknının dile getirmiş olduğu ‘Türkiye’de sistem fiilen değişmiştir’ mealindeki sözleri ve bir sonraki seçimlere  yönelik beklentileri hakkındaki çağrsı üzerine söz konusu eleştirelim köşede yer almıştır.” Cumhurbaşkanı’nın sözleriyle ilgili tartışmaların kamuoyunda geniş yer aldığını hatırlatan Baydar, ifadesine şöyle devam etti: “Ben de bu tartışmada kamuoyunun önemli bi kesiminin kaygısını, endişelerini yanıstan bazı görüşler dile getirdim. Nitekim, öneki gün Hürriyet Gazetesi’ne yönelik saldırlar, ülkenin asayişindeki bozulma benim dile getirmiş olduğum eleştirilerin haklı olduğunu göstermektedir.”
 
İfade sürecinin tamamlanması sonrasında P24 Hukuk Birimi Avukatı ve Baydar’ın savunmasını üstlenen avukat Veysel Ok, “Türkiye’nin uymak zorunda olduğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ışığında müvekkilimin yazısı eleştiri mahiyetindedir. Şikayetçi olan Sn. Cumuhbaşkanı’nın bulunduğu konum itibariyle eleştiriye açık ve tahammül sınırlarıın geniş olması gereklidir” diyerek yazılı savunma için 15 gün süre talep etti.
 
Savcılık Ok’un ek süre isteğini kabul etti.