Gazeteciler için bilim ve iklim haberciliği atölyeleri

UNESCO ortaklığıyla yürütülen #HakikatZamanı! projesi çerçevesinde düzenlenen bilim ve iklim haberciliği atölyelerine şimdiden kaydolun!

P24

21.09.2021

Bağımsız Gazetecilik Platformu (P24), UNESCO ortaklığıyla medyada dezenformasyon ve yanlış bilgiye karşı hayata geçirdiği “Hakikat zamanı!” çalışmaları çerçevesinde gazeteciler için iki tematik atölye düzenliyor. Atölyeler Türkiye’de yanlış bilgiye en çok gebe konulardan ikisine, bilim ve iklime odaklanıyor.

Gazeteciler bilim ve iklim haberlerinde aktardıkları bilgiyi nasıl kontrol etmeli, işlemeli ve anlatmalı? Basitleştirilirken kolaylıkla çarpıtılan ve ancak konulara belirli ölçüde hâkim olunduğunda okurlara doğru bir anlatım sunulması mümkün olan bu alanlarda gazetecilerin hata payını düşürecek bir metodoloji izlemeleri şart.

Çoğu zaman içeriğin sansasyonel başlıklarla örtüşmediği gerek bilim gerek iklim haberlerinde birçok hata gözden kaçabiliyor ve üretilen her yanlış bilgi, toplumda bazı yanlış kanaatlerin beslenmesine yol açabiliyor. Bu anlamda gazetecilerin üzerine düşen bir yandan bu alanda haber yapabilecek donanım ve okuryazarlığı geliştirmek, diğer yandan da bilgileri eleştirel bir bakışla sorgulamak.

Bilim haberciliği atölyesi çevrimiçi popüler bilim dergisi Evrim Ağacı’ndan Çağrı Mert Bakırcı tarafından Salı 28 Eylül akşamı saat 18.00 – 20.00 arasında gerçekleştirilecek.

İklim haberciliği atölyesi ise, Ekosfer derneğinin öncülük ettiği İklim Haberciliği Ağı’nın ortaklığında düzenleniyor. Cumartesi 2 Ekim saat 11.00 ila 14.00 arasındaki atölyedeki sunumlar gazeteciler Nur Banu Kocaaslan, Doğu Eroğlu ve Özgür Gürbüz tarafından gerçekleştirilecek. Atölyenın akışı şu şekildedir:
> 11.00-11.15 Giriş
> 11.15-11.35 İklim krizi nedir? (Seragazları ve kaynakları) (Özgür Gürbüz)
> 11.35-12.00 İklim krizinin sonuçları (Beklenen etkiler, Türkiye'ye dair projeksiyonları, emisyon açığı, çözüm yolları) (Doğu Eroğlu)
> 12.10-12.35 Dünyadan interaktif haber örnekleri (Nur Banu Kocaaslan)
> 12.35-12.55 Uluslararası iklim müzakereleri ve Türkiye (Özgür Gürbüz)
> 12.55-13.20 Enerji, ulaşım ve iklim (Terimler, karşılaştırmalar, eğilimler) (Doğu Eroğlu)
> 13.20-13.35 Gazeteciler için kaynaklar ve örnekler (Doğu Eroğlu ve Özgür Gürbüz)
> 13.35-14.00 Soru-cevap

Katılım ücretsiz olup, gazeteciler, sivil toplum kuruluşları çalışanları, iletişim, gazetecilik, radyo ve televizyon bölümleri öğrencileri ile sınırlıdır. Katılmak için lütfen aşağıdaki formu doldurarak kayıt yaptırınız. Her iki atölye için katılım üst sınırı 40 kişidir. Katılımcılara atölye sonunda birer sertifika verilecektir.

> Bilim haberciliği atölyesine kaydolmak için tıklayın: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZYqdOGhqz4oHNLtFPx8jPVJdavm6MQjI3pC

> İklim haberciliği atölyesine kaydolmak için tıklayın: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZMlc-mqqTMqHNbn02Oo0_sMO-na258h6svx

Medyaya güvenin yeniden tesis edilmesi amacıyla başlatılan hakikat zamanı projesi, yanlış bilgilerin nasıl yayıldığına dair medya çalışanları arasındaki farkındalığın geliştirilmesini ve çözüm yollarının geliştirilmesini amaçlıyor. Bilgi doğrulama kuruluşlarının bilgi kontrolü metodolojisinin haber standardını yükseltmek için daha yaygınlaştırılmasının yanı sıra, gazetecilerin belirli alanlarda donanım kazanması ve çalışmalarını daha bilinçli bir şekilde gerçekleştirebilmeleri hedefleniyor. Ayrıca gazetecileri ve medya kuruluşlarını çözüm yolları arayışının bir parçası hâline getirmek de temel hedeflerden biri.