Hanifi Barış ilk duruşmada tahliye edildi

Barış Akademisyeni ve avukat Hanifi Barış, sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek Temmuz ayı başında tutuklanmıştı

P24

19.09.2018

 
Barış Akademisyeni ve avukat Hanifi Barış’ın sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla tutuklu yargılandığı davanın ilk duruşması 18 Eylül’de İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
 
Mahkeme ilk duruşmanın sonunda Barış’ın yurt dışına çıkış yasağı ve adlî kontrol şartıyla tahliyesine karar vererek davayı Aralık ayına erteledi.
 
P24 tarafından izlenen duruşmada Temmuz ayı başında tutuklanarak cezaevine gönderilen Barış ve avukatları hazır bulundu.
 
Barış, sosyal medya paylaşımları nedeniyle hakkında açılan bir soruşturma kapsamında ifade vermek için gittiği karakoldan savcılığa sevk edilmiş, buradan tutuklama talebiyle sevk edildiği mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Barış’ın tutuklanmasına “kaçma ve saklanma şüphesi” gerekçe gösterilmişti.
 
Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde görülen duruşmada savunmasını yapan Barış, hakkındaki dava dolayısıyla şaşkınlık içinde olduğunu ifade etti.
 
Siyaset bilimi alanında doktora çalışması yürüttüğünü, araştırma konusunun ise Kürt meselesi olduğunu belirten Barış, suçlama konusu sosyal medya paylaşımlarının akademik makaleler ve haberlerden oluştuğunu kaydetti.
 
“Yaptığım paylaşımların suç olduğunu düşünmediğim için savunma gerektirdiği kanaatinde değilim” diyen Barış, uluslararası saygınlığa sahip basın-yayın organlarından yaptığı paylaşımların akademik amaçlı olduğunun altını çizdi.
 
Hakkındaki iddianamede, paylaştığı haberlerin başlıkları ve alt başlıklarının kendisinin yorumu gibi gösterildiğini sözlerine ekleyen Barış, dosyadaki tüm fotoğrafların, haber ve makale eklentileri olduğunu belirtti.
 
Hakkında YPG’nin yurtdışı temsilcisi olduğu yönünde bir iddia yaratıldığını da ifade eden Barış, bu iddiayı kesinlikle reddettiğini belirterek sözlerini tamamladı.
 
Ardından Barış’ın avukatları söz alarak savunma yaptı. Avukat Mehmet Doğan, iddianamede Barış hakkında “yurtdışından terör örgütüne personel sağladığına” dair bir beyan olduğunu, bunu kesinlikle reddettiklerini belirtti.
 
Avukat Doğan, Barış’ın dosyadaki en son paylaşımının 2017 yılından olduğunu, Twitter’da az sayıda takipçisi bulunduğunu, paylaşımları İngilizce olduğu için sınırlı bir kitleye hitap ettiğini ifade etti.
 
Avukatları Barış’ın tahliyesini ve davanın ileriki aşamalarında beraatini talep ederek savunmalarını tamamladı.
 
Savunmaların ardından duruşma savcısı, Barış’ın adlî kontrolle tahliyesini talep etti.
 
Duruşmaya verilen kısa aranın ardından hükmünü açıklayan mahkeme, Hanifi Barış’ın, yurt dışına çıkış yasağı ve haftada bir imza verme şeklinde adlî kontrol tedbiri koyarak, tahliyesine karar verdi ve davayı 13 Aralık 2018 tarihine erteledi.