Sultanahmet saldırısına getirilen yayın yasağı kaldırıldı
Sultanahmet saldırısına getirilen yayın yasağına P24’ün itirazını reddeden mahkeme, savcının talebini kabul etti

02.02.2016
İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği, Sultanahmet Meydanı'nda 12 Ocak'ta gerçekleşen terör saldırısıyla ilgili soruşturmaya getirilen yayın yasağını İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine kaldırdı.
“Demokratik bir toplumun gereklerine uygun olarak basın özgürlüğünün kullanılmasının sağlanmasını” gerekçe göstererek yayın yasağını kaldıran Hakimlik, daha önce aynı gerekçeyle P24 Hukuk Birimi'nden avukat Veysel Ok tarafından yapılan itirazı reddetmişti.
Konuyla ilgili açıklama yapan Avukat Ok, “Yayın yasağının kaldırılmasını basın özgürlüğü açısından olumlu buluyoruz. Ancak, biz de Punto24 Bağımsız Gazeteciler Platformu olarak, tıpkı savcılık gibi yasağın ifade ve basın özgürlüğüne aykırı olduğu ve demokratik toplum gereklerine uymadığı gerekçesiyle itiraz etmiştik. Mahkeme de bu itirazımızı reddetmişti. Bir talebin basın savunucularından ve avukatlardan gelince reddedilip, savcılıktan gelince kabul edilmesine anlam veremiyoruz.”
P24'ün itiraz dilekçesi
Punto 24 Bağımsız Gazetecilik Platformu, Sultanahmet saldırısıyla ilgili yayın yasağına 13 Ocak'ta itiraz etmişti. İtiraz dilekçesinde yayın yasağı kararının Anayasa’nın 22 ve 26. maddeleri ile İHS’nin 10. maddesine aykırı olduğu belirtilmişti.
İntihar bombacısı dâhil 11 kişinin öldüğü ve 15 kişinin yaralandığı saldırı sonrası İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen 2016/223 Değişik İş sayılı kararı ile Sultanahmet meydanında yapılan terör saldırısı üzerine haber ve eleştiri yapmak yasaklanmıştı.
Punto24, dilekçesinde itiraz konusu yayın yasağı kararıyla, Türkiye’de yaşayan herkesin Anayasa'nın 26. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesi ile güvence altına alınan ifade özgürlüğünün, Anayasa’nın 22. maddesi ile güvence altına alınan haberleşme özgürlüğünün ihlal edildiğini belirtmişti.
Punto24’ün dilekçesinde bir yargıcın yasaların kendisine vermediği bir yetkiyi kullanamayacağı, eleştiri hakkının mahkeme kararı ile yasaklanamayacağı belirtilerek, mahkeme kararının açık bir sansür olduğu ve sansürün Anayasa’da yasaklandığı ifade edilmişti. (P24)