“Türkiye’yi barakaya çevirip ateşe verdiler”

BirGün, İzmir Selçuk’ta evdeki elektrikli sobanın devrilmesi ve çıkan yangın sonucu 5 kardeşin yaşamını yitirmesini manşete taşıdı

13.11.2024

BirGün gazetesinin manşetinde, “Türkiye’yi barakaya çevirip ateşe verdiler” başlıklı haber yer aldı. Sibel Bahçetepe imzalı haberde şöyle denildi:

“22 yıllık AKP iktidarı döneminde ekonomik krizin ve yoksulluğun faturasını yaşamlarıyla ödeyenlerin sayısı günden güne artıyor. Emekli olduktan sonra çalışmak zorunda kalanlar, hurdacılık ya da kağıt toplayarak açlık sınırının bile altında paralarla evini ve çocuklarını geçindirmek zorunda olanlar ya da üniversite mezunu olduktan sonra iş bulamayanlar… Liste uzayıp gidiyor. Derinleşen açlık ve yoksulluk yurttaşları adeta ölüme terk ediyor.

Bunun son örneği İzmir Selçuk’ta yaşandı. Babaları cezaevinde olan ve annelerinin hurdacılık yaparak bakmaya çalıştığı 5 kardeş evdeki elektrikli sobanın devrilmesi ve çıkan yangın sonucu yaşamını yitirdi. Ailenin yaşadığı evin barakadan bozma olması aslında yaşanan yoksulluğun fotoğrafını bir kez daha ortaya koydu.”

“Kara tablo”

Cumhuriyet gazetesinin manşetinde, “Kara Tablo” başlıklı haber yer aldı. Haberde şöyle denildi:

“İktidar, sosyal yardımlar ile yoksulluğun üzerini örtmeye çalışsa da yaşanan facialar sorunun ne kadar derinleştiğini ortaya koyuyor. İzmir’de tek katlı derme çatma bir evde çıkan yangında yaşları 1 ile 5 arasında değişen beş kardeş yaşamını yitirdi. Annenin, topladığı kayıt ve hurda parasını almak için dışarda olduğu belirtildi. 

Lise ve üniversite eğitimine devam edemeyenlerin yüzde 70’ten fazlası, maddi koşulları işaret etti. Eğitimden kopuş nedenleri içinde ekonomik sıkıntıları, aile desteğinin eksikliği ve evlilik izledi. Araştırmaya katılan gençler, para kazanmak için okuldan ayrıldıklarını belirtti.”

“Emekçiden faize servet transferi”

Evrensel gazetesinin manşetinde, “Emekçiden faize servet transferi” başlıklı haber yer aldı. Uğur Zengin imzalı haberde şöyle denildi:

“Türkiye’de bu yıl dış borç rekoru kırıldı. İktidar politikalarıyla 2024’ün ilk 9 ayında ihraç yoluyla 35.5 milyar dolar borçlandı. Doların yaşadığı enflasyon da dikkate alındığında bu tutar, 2022 ve 2023 yıllarını kapsayan 24 ayda yapılan 36.9 milyar dolarlık borca eş değer durumda.

Yüksek faiz, düşük ücret, değerli Türk lirasına dayalı kemer sıkma programı Türkiye’yi ‘dış borç’ cehennemine çevirdi. 2023 yılının tamamında yurt dışı borçlanma senedi yoluyla toplam 23.2 milyar dolar dış borç alındı. Bu yılın ilk 9 ayında kısa ve uzun vadeli dış borç toplamı 35.5 milyar dolara çıktı. Böylece dış borç aylık dönemsel bazda yüzde 53.44 arttı.”