Yalan Dünya: Reytingler, Tıklar ve Şimdi Reklamlar!

Reyting ya da tirajlar gerçekçi mi? Rakamlar şişiriliyor mu? Reklam verenler rakamlara nasıl bakıyor? Reklam verilirken hangi kriterler gözetiliyor?

Burcu Karakaş

08.11.2016

Yalan Dünya: Reytingler, Tıklar ve Şimdi Reklamlar! basına yönelik baskıların, gazetecilere yöneltilen tehditlerin ve işsiz bırakılan basın emekçilerinin durumunun, “buz dağının görünmeyen kısmı” denilebilecek medya ekonomisinden ayrı düşünülemeyeceği görüşünden hareketle şu sorulara yanıt arıyor: Esas alınan reyting ya da tirajlar ne kadar gerçekçi? Rakamlar şişiriliyor mu? Reklam verenler bu rakamlara nasıl bakıyor? Reklam ya da ilan verilirken hangi kriterler gözetiliyor?

Gazeteciler, sektörün önde gelen isimleri, ajans yetkilileri ve iletişim alanında çalışan akademisyenlerle yapılan görüşmelere yer veren kitap, ölçümleme sistemlerinin güvenirliğini, Basın İlan Kurumu’ndan doğan sıkıntıları ve siyasî baskıların reklam verenlerle ilişkileri nasıl etkilediğini de tartışmaya açmayı hedefliyor.

Burcu Karakaş, çalışmanın hazırlık sürecine de açıklık getirdiği “Başlarken” bölümünde, kitabın medya ekonomisi ve ölçümlemeleri ekseninde temel sorunları gündeme getirmeyi hedeflediğini belirtiyor ve ekliyor: “Normalleşme adına bir beklentimiz olacaksa eğer, hiç şüphesiz ‘yalan dünya’ olarak tasvir edilebilecek bu düzenin sorgulanması şart. Bu noktada, şeffaflık talebinin bir ‘lüks’ değil, ‘ihtiyaç’ olduğunu bir kez daha hatırlatmakta fayda var.”

Yalan Dünya: Reytingler, Tıklar ve Şimdi Reklamlar! P24 Medya Kitaplığı serisinde yayımlanan bütün kitaplar gibi ücretsizdir. İçeriğe erişmek ve dilerseniz kitabı pdf formatında indirmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.